https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Arso se je odzval na očitke zavlačevanja gradnje pomurskega vodovoda

20.01.2020 ob 13:50  

Na očitke pomurskih županov glede zavlačevanja gradnje pomurskega vodovoda, so se odzvali tudi na sami Agenciji RS za okolje.


Vodovod sistema B je 17. decembra kot pripravljavec projekta od Arsa dobil sklep, da je za gradnjo druge etape vodovoda sistema B potrebna presoja vplivov na okolje. Glede nastalega problema je nedavno potekala tudi novinarska konferenca, več o tem pa smo pisali tukaj.

Na očitke pomurskih županov glede zavlačevanja gradnje pomurskega vodovoda s strani Agencije RS za okolje, so se ti odzvali in odgovarjajo, da je to v veliki meri odvisno od pripravljavcev projektov. Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pa ob tem priznava, da so ozko grlo pri projektih tudi dovoljenja državnih organov.

Vlada je decembra 2018 sprejela akcijski načrt za pospešitev izvajanja operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020, kjer eden izmed ukrepov govori tudi o tem, da je treba projekte, ki bodo sofinancirani s strani evropskih sredstev, obravnavati prednostno.

Z Arsa so na vprašanja, ali očitki županov držijo, odgovorili le, da so "postopki za pripravo projektov in oddajo vlog na ministrstvo, bodisi na Arso bodisi na posredniški organ ministrstva za okolje in prostor, občinam znani, prav tako pa zakonodaja, ki jo je treba upoštevati pri pripravi projektov".

Ob tem so dodali še časovnico reševanja problema in pripisali, da so 18. decembra dobili nepopolno vlogo za odločitev o podpori. Gre za sofinanciranje iz sredstev EU, za katero že ugotavljajo "tudi vsebinsko nepopolnost in nedoslednost z oddano vlogo na Arso, kar povzroča dodatna administrativna bremena tudi na ministrstvu za okolje in prostor pri pregledovanju in preverjanju ter pridobivanju relevantnih podatkov."

Pri upravljavcu vodovoda Sistema B na to odgovarjajo, da Arso tako potrjuje, da so za predhodni postopek, ali je presoja vplivov na okolje sploh potrebna, potrebovali leto dni, kar je po mnenju županov zavlačevanje. O nepopolni prijavi pa, da je to normalno, saj mora biti popolna šele do konca leta 2020, navaja STA.

Poslanec Jožef Horvat je vse vpletene, vključno z okoljskim ministrom Simonom Zajcem, pozval, da zaplet rešijo s skupnimi močmi ter dejal: "Šele nadgradnja pomurskega vodovoda bo zagotovila priklop na vodovodno omrežje in dostop do zdrave pitne vode več tisoč gospodinjstvom, ki so zdaj brez neoporečne vode in jim jo vozijo gasilci," piše Horvat in opozarja, da gre za demografsko občutljivo območje, da se bo brez ustrezne preskrbe s pitno vodo iz krajev izselilo še več predvsem mladih in perspektivnih ljudi.

Ob tem dodaja tudi, da se ne more znebiti občutka, da je odločitev Arsa, po kateri morajo občine znova zaprositi za soglasja, čeprav jih že imajo, sprejeta pod težo nedavnih očitkov o nepravilnostih pri gradnji kanalizacija v ljubljanski občini.

Tako kot župani tudi poslanec od države zahtevajo enotno usklajevanje evropskih projektov, odgovornost vpletenih za zavlačevanje postopkov in prednostno obravnavo pripravljenih kohezijskih projektov.

Foto: arhiv Pomurec

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.01.2020 ob 15:00 gost

      Kakšni loleki nam vodijo občine in kakšni lolasti poslanci sedijo v parlamentu - vi jih pa kar dalje volite. SAMI LOLASTI DESNIČARJI.

      20 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.01.2020 ob 20:29 gost

        res, ne morem verjeti, res niso samo desnicarji. da so tudi loleki iz levega brloga. Vernik iz leve nas je spet enostransko zavajal z lazmi.. Se dobro da imamo google in nismo leta 45. svoboda delavcem, smrt vsem -izmom.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.01.2020 ob 20:34 gost

        Ko gre za denar, ni levih in desnih, so vsi enaki. V kapitalizmu ti svoboda delavcem ?? Saj se hecaš.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.01.2020 ob 15:13 gost

      TA POSLANEC JE BIL PRISOTEN PRI POGREBU TOVARNE MURA A SEDAJ SOLI PAMET.NAGNATI GA JE TREBA IZ POLITIKE---POSLANCA.

      23 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.01.2020 ob 16:34 Saros gost

      Podobne tezave so imele avstrijske obmejne vasi oz. obcine, SEVEDA pred 100 leti...

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.01.2020 ob 16:47 kuna gost

      ARSU dam kar prav, da opravi oceno vpliva na okolje. Kot kaže je nekdo "pogruntal", da gre za mešetarjenje nesposobnežev. Prva greška je bila, da so se lotili izgradnje vodovodov na območju, kjer ni bilo potrebe po tem. Za vsaj eno občino je znano, da je demolirala in porušila vodna zajetja. Samo bedak odobri kaj takega. Obstajajo še večji, ki sedijo v tem "odboru", ampak o teh drugič. Druga greška je bila prioritetna uporaba obstoječih zajetij Murski Črnci in Krog. Voda namreč vedno teče dol. Tukaj se je nekdo "modro" odločil, da bomo vodo rivali v breg iz sistemov, ki načeloma ni dobil nobenega novega vodnega zajetja. A se je kdo vprašal koliko časa je potrebnega, da voda iz črpališča Črnci, Krog, doseže zadnjo, najbolj oddaljeno pipo? Se je kdo vprašal, koliko črpalk in črpalnih mest je potrebno, da se vzdržujejo pretoki in tlaki, se vzdržuje mikrobiološka kakovost vode in kolikšne količine klora bodo morale biti uporabljene, da bo ta kakovost zagotovljena na zadnji pipi? In nenazadnje, se je kdo vprašal, koliko električne energije je potrebno, da se porine 1l vode iz Kroga recimo do Rogašovec, oziroma do zadnje hiše v tej občini? Ampak to ni pomembno, glavno, da imamo požrešen sistem, in finančno nevzdržen, preko omrežnin, kao subvencioniran od občin! Tretje. Črpališča so v območjih, kjer je najbolj prisotno intenzivno kmetijstvo. Mislim, da je jasno, kakšen je vpliv okolja na vodo vodovoda sistema B. Ja, po tej plati dam ARSU kar prav, ampak verjetno tiči problem nekje drugje, zakaj ARSO ne izda dovoljenja...

      20 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.01.2020 ob 16:50 gost

      Župane kateri so pristali na te vodovodni sistem B trbej za jajca gor obesiti. Brez, da bi vrašali ljudstvo (referendum) so se samovolno odločili in Prekmurje namočili v največji drek do sedaj. Tu mislim predvsem občino Beltinci, ki je imela urejeno svojo preskrbo z vodo še svoje črpališče in vse pa je nekoga vrag mantral ka je moral zraven stopiti k tomi Goričkomi deli vodovoda B, kaj pa imamo mi z Goričkim skupnoga v Beltinski občini ČISTO NIČ. Tako smo sedaj pristali porinjeni hočeš nočeš v dreki. Ne da je gradnja bila 3 krat dražja kak bi morala biti, marsikateri na polžaji si je lepo pomogel na ta račun, seveda so pejnezi vmes 3x zmanjkali, nadzora ni bilo nobenega in smo zdaj tam. Kar je pa najslabše pa je to da je voda za več kot 100 % dražja in po kvaliteti dosti slabša kot je bila prej. In ka nam zdaj preostane občanom ? Enkrat je potrebno gor stanoti in povedati DOSTA VAS MAMO IN KRIVCE POZAPRETI.

      19 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.01.2020 ob 17:21 Obveščeni gost

      Gospod poslanec, ali sploh veste, da vodovodni sistem B nima fizične povezave z Beltinskim vodovodom? Ali veste, da vodilni v sistemu B še danes ne upajo nikjer povedati, da cevovod med Beltinci in Mursko Soboto na nekaj mestih sploh ne obstaja, kar ga pa še je, pa je iz časov 80. let. Zapuščen in neuporaben. V Ljubljano in EU so prikazali, da je vse OK, po projektih. Kako bodo občani občine Beltinci dobili vodo iz sistema B, če pride do večje onesnaženosti v črpališču Hraščice v Gančanih? A je tudi za to kriv Arso v ljubljani? Zanimiv bo odgovor odgovornih v sistemu B, če jih boste povprašali. Vprašajte župane v sistemu B, koliko jih ve da cevovoda med Beltinci in M.Soboto ni. Kdo bo za to zavajanje odgovarjal in kdaj?

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.01.2020 ob 17:22 Obveščeni gost

      Gospod poslanec, ali sploh veste, da vodovodni sistem B nima fizične povezave z Beltinskim vodovodom? Ali veste, da vodilni v sistemu B še danes ne upajo nikjer povedati, da cevovod med Beltinci in Mursko Soboto na nekaj mestih sploh ne obstaja, kar ga pa še je, pa je iz časov 80. let. Zapuščen in neuporaben. V Ljubljano in EU so prikazali, da je vse OK, po projektih. Kako bodo občani občine Beltinci dobili vodo iz sistema B, če pride do večje onesnaženosti v črpališču Hraščice v Gančanih? A je tudi za to kriv Arso v ljubljani? Zanimiv bo odgovor odgovornih v sistemu B, če jih boste povprašali. Vprašajte župane v sistemu B, koliko jih ve da cevovoda med Beltinci in M.Soboto ni. Kdo bo za to zavajanje odgovarjal in kdaj?

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.01.2020 ob 17:57 pepa gost

        to bo poslanec Horvat vse zriktal on itak vse ve samo ne vem zakaj do zdaj ni pomagal tem županekom če so oni ne sposobni on pa pri skledi da bi jim uredil te papirje ☺

        11 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.01.2020 ob 8:13 barcelona gost

        Zares prav bi bilo, da se enkrat izve resnica. Če je tudi to resnica, kar je zgoraj napisano je pa res lopovščina na kvadrat. Ali se bo kdo od obtoženih odzval?

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      20.01.2020 ob 17:57 gost

      Boljse da so tiho, tile zupani, ker se ugotovi se kaksno vecje sranje, korupcija in mucke, ki so mutili pri tem sistemu B.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.01.2020 ob 18:12 gost

      Župani so levi in desni. Bistvo je, da so do konca zajebali ta vodovodni sistem in veliko deset milijonov evrov. Zdaj, ko je zagustilo, si pa skušajo rešiti svoje riti. Zakaj se zdaj v to svinjarijo meša cerkveni poslanec Jožef? Da nima mogoče tudi on kaj tu zraven?

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      20.01.2020 ob 19:50 gost

      PEPA,,vidim da veliko veš o našem poslanci Jožefu,ne veš pa da je ta stric pribiti na stol in se ga bo DZ težko rešil, moram pa ga pohvaliti da je edini Pomurski poslanec kateri veruje v BOGA ,in ga naj kar veruje

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.