https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenija na Indeksu zaznave korupcije že sedmo leto zapored brez napredka

24.01.2020 ob 6:00  

Slovenija je na Indeksu zaznave korupcije Transparency International (TI) za lani zasedla 35. mesto med 180 državami. Na lestvici od 0 do 100, pri čemer ocena 0 pomeni visoko koruptivnost, 100 pa "zelo čisto" državo, je dosegla oceno 60. Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) opozarjajo, da Slovenija vrsto let dosega podobno število točk, napredka pa brez bistvenih sistemskih sprememb in višje stopnje politične kulture ne moremo pričakovati.


V TI Slovenia opozarjajo, da Slovenija od leta 2012 ne beleži napredka ter je pod povprečjem EU (64) in OECD (68). V Sloveniji še vedno ni ključnih sistemskih premikov, ki bi izboljšali stanje na področju boja proti korupciji in nas približali uspešnejšim državam na področju preprečevanja in pregona korupcije. "Še vedno čakamo na sprejetje novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, pa tudi na nekaterih drugih področjih zaostajamo z reformami," je letošnjo oceno komentirala predsednica TI Slovenia Alma Sedlar. Dinamika priprave ukrepov je po oceni Sedlarjeve prepočasna, zato tudi letos pozivajo o nujnosti sprememb. Poleg protikorupcijske novele čakajo Slovenijo še drugi izzivi, denimo implementacija evropske direktive o zaščiti žvižgačev, je navedla.

Alma Sedlar je ob tem opomnila, da so v TI Slovenia že pred leti opozorili na vrzeli na področju financiranja strank in kampanj, a premikov ni bilo. "Prav tako je skrb zbujajoče, da tudi tokratna vlada nadaljuje trend kršitev resolucije o normativni dejavnosti, s čimer se omejuje vključenost javnosti v sprejemanje odločitev," je opozorila.

Sedlarjeva je še navedla, da so v zadnjih letih zastali tudi nekateri drugi potrebni koraki na področju vzpostavljanja politične integritete, kot so kodeks etike za poslanke in poslance. Skrb vzbujajoča so tudi opozorila mednarodnih organizacij glede pritiskov na sodno vejo oblasti. Glede lobističnih stikov pa tudi Komisija za preprečevanje korupcije ugotavlja, da zakonske določbe v praksi tudi po devetih letih od uveljavitve zakona niso zaživele v zadostni meri.

"Za uspešen boj s korupcijo mora biti politična volja za preprečevanje korupcije trajna. A v Sloveniji tega ne zaznavamo, saj frazi, kot sta "boj proti korupciji" in "ničelna stopnja tolerance do korupcije", zvenijo le v političnih govorih, udejanjijo pa se le redko," so na KPK zapisali v sporočilu za javnost. Izpostavili so, da tudi ugotovitve komisije o kršitvah najpomembnejših institutov prepogosto izzvenijo, sankcij za kršitelje pa ni. Komisija je zato znova pozvala k uvedbi ustreznih mehanizmov sankcioniranja voljenih funkcionarjev, za katere v slovenskem pravnem redu ni vzpostavljenega učinkovitega uveljavljanja politične odgovornosti.

Dokler bodo najpomembnejši funkcionarji na državni in lokalni ravni raje brez argumentov zavračali ugotovitve komisije kot pa prevzeli odgovornost za lastna ravnanja ali dejanja podrejenih, napredka na lestvici zaznave korupcije ne moremo pričakovati, so prepričani na komisiji.

Na KPK ocenjujejo, da je zavedanje pomembnosti integritete in etičnih standardov funkcionarjev v slovenskem političnem prostoru na zelo nizki ravni, kar je razlog za stagnacijo pri zaznavi korupcije. "Krepitev integritete javnega sektorja, ki vodi do zmanjšanja zaznave korupcije, je stvar vsakega posameznika in vsak javni uslužbenec lahko pripomore k skupnemu cilju - k boljšemu javnemu servisu za državljane, k sistemu, ki deluje transparentno, v katerem je poraba javnih sredstev transparentna in kjer ljudje zaupajo v delovanje pravne države," povdarjajo na KPK.

Pogled na celotno lestvico sicer pokaže, da na njenem vrhu in dnu ni večjih sprememb. Najviše na indeksu so med 180 državami Nova Zelandija in Danska, obe z oceno 87 točk, sledi jima Finska s točko manj. Države z vrha lestvice zaznamujejo močne neodvisne nadzorne institucije, stabilna vladavina prava in široko družbeno soglasje glede neprimernosti zlorabe javnih funkcij in sredstev v zasebne namene.

Najslabše pa so se uvrstile nestabilne države, kjer so do nedavnega oziroma kjer še vedno potekajo oboroženi konflikti. To so Sirija, ki z oceno 13 zaseda 178. mesto, Južni Sudan s točko manj in zadnja Somalija z oceno devet točk.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.01.2020 ob 6:13 77 gost

      Ha,ha,ha....................korupcija je v Sloveniji,ko se je odcepila že od Jugoslavije in je iz dneva v dan vse večja in kdo dela korupcijo kapitalisti in kapitalisti so skuhali vse vojne do sedaj,vam je vse jasno, če ne potem ste isti idioti kot kapitalisti.

      18 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.01.2020 ob 6:36 gost

      Tako je levi kapitalisti, ki nam vladajo že leta in leta-vlada Bratuškove, Pahora, Cmerara, Janše pa zdaj Šarec v ozadju pa še Jankovič in

      7 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.01.2020 ob 9:06 gost

        Seveda, ko je pravnomočno obsojeni človek lahko poslanec in vodja stranke, na vse načine pa želi postati predsednik vlade. Kar se pa korupcije tiče, se naj vsak zamisli pri sebi. Državljani sami delamo korupcijo. Je potrebno zdravnikom in ljudem, ki jih nujno rabimo, dajati kuverte z denarjem?? Vsak naj pri sebi razčisti kolikokrat je komu kaj dal in kolikokrat je od koga kaj dobil. Dokler tega sami ne bomo pri sebi odpravili, bo korupcija na veliko obstajala. Pač nismo Skandinavci, še vedno smo Balkanci, če vam je to prav ali ne. Začelo se je pa z novo državo in ukinitvijo Službe družbenega knjigovodstva.

        16 2 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.01.2020 ob 7:38 korupšen gost

      Dva zdravnika vam črno na belem poveta naslednje: - po ukinitvi DZZ bomo za zdravstvo plačevali še več - čakalne vrste bodo še daljše - vlada @sarecmarjan pa nam bo vse to za nameček še prodajala kot veliko zdravstveno reformo Lidje bi že mogli biti na ulicjh in protestirati. Kak je folk postal tak butasto naiven in vodljiv je žalostno. Samo da ni Janša, to de nas še koštalo in koštalo.

      7 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.01.2020 ob 9:13 gost

        Janšev butalec ne piši na portalu bedarij. Ostani v svoji baraki pa tam na steno piši bedarije. Kako lahko takšni bedaki leta 2020 sploh še obstajajo? Kaj je krivo? Rovte, preveč šmarnice, nenehno gledanje Janševe televizije, droga ali siromaštvo v glavi že od rojstva? Ti Janša ni dovolj vzel z bančno luknjo, ZUJFom, ZPIZ - 2, ......... ? Hočeš, da ti še več vzame?

        13 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.01.2020 ob 11:46 gost

        ti lejle ob 9.13......vi eni lejvi ste lejvi, ka mate dve levi roki, razmišljate samo z levim delom možganov itd. Ste pa zelo žaljivi, grobi, napadalni, tak da ni čudno ka mamo 700 grobišč po Slo. Razlaga je, ka tak butaste ale plačani za tej izpade!

        3 8 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.01.2020 ob 11:56 gost

        Siromaček, tebi so važna grobišča, v katerih so pokopani izdajalci domobranci, ustaši, četniki in vsi tisti, ki so ubijali Slovence in jih pošiljali v taborišča??? Meni je pomembno kako živijo ljudje danes, kako bodo živeli jutri. In dokazano je, da je Janševa vlada ljudem veliko vzela z zakonoma ZUJF in ZPIZ - 2. IQ imaš pa tako verjetno okoli mrzle vode.

        7 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.01.2020 ob 7:48 -+ gost

      Vsi so iste, lejve pa desne, glavno ka so pri kopanji.

      3 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.01.2020 ob 8:26 barcelona gost

      Pa Štefanec pravi kak dobro dela Protikorupcijska komisija. Najbrž ka ovi to nahopak ugotavljajo.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.01.2020 ob 8:29 .............. gost

      Vi, ki se ukvarjate z statistiko, morate tudi vedeti, da smo v vstopu v EU bili od takratnih držav pristopnic v EU prvi po korupciji. Tako, da je 7 let premalo, KORUPCIJO MI VZDRŽUJEMO OD OSAMOSVOJITVE, in seveda je v korupciji prva politika, vse se dela preko politikov- ki točno vedov katerem poslu so zraven, kje pripomorejo na nezakoniti posel in kdo "najebe" v tem nezakonitem poslu. To so dejstva, ki jih tu pa tam iznesejo tisti, ki so se na račun politikov okoristili, dolgove pa zatajili, oziroma jim je "nekdo" - opet skorumpirana banda ODPISAL. Tako je in bo ostalo še vsaj nekaj let, saj nobenemu "glavaču" v Slovenistanu ni interes korupcijo KONČATI.

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.01.2020 ob 9:22 gost

        Seveda, vse so politiki in drugi krivi? Mi sami pa nikoli ničesar? Niti takrat ne, ko veste, da je človek na veliko v korupciji, pa ga vseeno vedno znova in znova volite samo zato, ker je vaš? Niti takrat ne, ko komu date kuverto z denarjem, da bi dobili svoje? Najlaže je pljuvati po nasprotnikih, svojih grehov pa ne videti

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.01.2020 ob 10:19 gost

      Ukiniti 90 % občin in bo takoj manj korupcije. V zakone zapisati, da obsojeni človek ( bilo kdaj ) ne more biti poslanec, župan, svetnik, direktor, ...........

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      24.01.2020 ob 11:33 lulu gost

      Samo poglednite okrog sebe in v svojem okolju boste videli koliko je korupcije občinski veljaki župani strokovni sodelavci istočasno zapriseženi sodni izvedenci koliko denarja se pere pri izvedbah infrastrukture, zdravstvo, sodstvo ,odvetniki, eden izmed vodilnih na Fursu okrog svetuje kako se izogniti plačilu davkov obrtnikom in še in še saj je vse skupaj brez veze, če z njimi sodelujejo organi pregona?

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      24.01.2020 ob 12:08 .............. gost

      Gost ob 9:22, nikdar nisem dal nikomur nič v kuverti, zato ne posplošuj. Zakaj bi komu dajal nekaj v kuvertah, ali v obliki drugih daril. ČE VSAKO TAKO GOVNO (OD ZDRAVNIKOV, ITD) ima svojo plačano službo. Je pa res, bil sem prisoten na hodniku, ko gredo zdravniki po novem letu iz službe ob 15:30, PA VSAKO SRANJE NESE DOMOV 10 DARILNIH VREČK. Ti pa prideš, naročen si ob 11:20, NA VRSTO PA PRIDEŠ OB KONCU ŠIHTA, NEKJE OKOLI 15:00 URE, kajti eni odhajajo, drugi prihajajo, ki jih v čakalnici nisi do 14:00 ure niti videl in to je to. Primer UKC Maribor!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.01.2020 ob 13:09 gost

        Ni samo v bolnicah tako. Pojdi malo v zdravstvene domove, na občine, v vrtce in šole, razne zavode, komisije, razne domove, ......... povsod se najdejo prebivalci, ki podkupujejo, da prej in bolje dosežejo svojo korist. KORUPCIJA JE V NAS SAMIH ŽE PRIVZGOJENA ( se opravičujem redkim izjemam ). Ljudje sami smo del te korupcije. Višjo funkcijo ima posameznik, večjo priložnost ima za to. Od vsakega posebej je odvisno kako se temu kdo upira. Zato ne volite tistih ljudi, ki so sodno obsojeni za korupcijo, čeprav so VAŠI.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      24.01.2020 ob 12:19 Busybee gost

      SLOVENISTAN BANANA REPUBLIKA DF PA PREDSEDNIK BREZ OMEJITVE MANDATA....butale ni kaj

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.01.2020 ob 12:35 gost

        Pa saj si se ti izselil iz te banana republike in imaš v Avstriji svoje visoko dobičkonosno podjetje. Kaj ni tako?

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      30.05.2020 ob 20:59 Wolf gost

      Koliko nestrpnosti v vseh komentarjih. Kmalu po osamosvojitvi smo se začeli deliti na leve in desne. Krivi za vso korupcijo pa smo sami, ker jo dopuščamo oziroma jo še spodbujamo. Če bi jo hoteli izkoreninit in priti na nivo skandinavcev bi morali na začetek in spremeniti najprej sodstvo, ker od sodstva je vse odvisno.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.