https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Do konca novembra zabeležili 15 milijonov prenočitev in 5,9 milijona turistov

24.01.2020 ob 11:58  

V Sloveniji je bilo v lanskem letu med januarjem in novembrom zabeleženih več kot 5,9 milijona prihodov turistov in skoraj 15 milijonov prenočitev. To je 5 % več prihodov in 1 % več prenočitev kot v enakem obdobju leta 2018.


Prihodov in prenočitev v novembru 2019 manj kot v novembru leto poprej

Novembra 2019  so zaposleni v turističnih obratih našteli več kot 290.000 prihodov turistov in nekaj več kot 700.000 njihovih prenočitev. Število prihodov je bilo za približno 1%  nižje kot novembra 2018, število prenočitev pa za približno 8% odstotkov, navajajo pri Statističnem uradu RS.

Prihodi in prenočitve turistov med leti (vir: SURS)

Največ prenočitev v zdraviliških občinah

Največ prenočitev (36 %) so zabeležili v zdraviliških občinah, sledi občina Ljubljana z 18 % prenočitev.

Foto: arhiv Pomurec

V vseh vrstah turističnih občin, razen v zdraviliških, so novembra zabeležili padec prenočitev, upad prenočitev je bil sicer najopaznejši v gorskih občinah (za 20 %), v zdraviliških občinah pa so turisti ustvarili za 1 % več prenočitev.

Prenočitve tujih turistov v novembru 2019 (vir: SURS)

Največ prenočitev je bilo v hotelih (64 %), sledile so zasebne sobe, apartmaji in hiše (12 %) ter kampi (4 %).

Med tujimi turisti prevladujejo Italijani

Prihodov tujih turistov je bilo nekaj več kot 191.000, približno enako lanskemu novembru, njihovih prenočitev pa  442.000, kar predstavlja osemodstotni padec, tuji turisti pa so ustvarili 63% vseh turističnih prenočitev v tem mesecu.

Največ turistov, ki so prenočili v Sloveniji je tudi novembra  prišlo iz Italije (19 %), Avstrije (17%) in Hrvaške (8 %), na letni ravni pa se je najbolj povečalo število prenočitev azijskih turistov (6 %).

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.