https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Evropski poslanci potrdili sporazum o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije

30.01.2020 ob 9:00  

Evropski parlament je včeraj, 29. januarja, na plenarnem zasedanju v Bruslju po čustveni in na trenutke burni razpravi potrdil sporazum o urejenem izstopu Združenega kraljestva iz EU. Pred glasovanjem o zgodovinski odločitvi so v razpravi odmevali izrazi žalosti ter zagotovila, da bodo pogrešali Britance in da bodo ostali dobri prijatelji.


Evropski poslanci so sporazum potrdili s 621 glasovi, 49 jih je bilo proti, 13 pa je bilo vzdržanih. Po glasovanju so zapeli staro škotsko pesem slovesa Auld Lang Syne.

To je skoraj zadnje dejanje pred brexitom, ki se bo zgodil v petek opolnoči. Sporazum morajo namreč potrditi še članice unije s kvalificirano večino, a to je res zgolj še formalnost.

"Le v agoniji slovesa se zavemo globine ljubezni," je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v razpravi citirala angleško pisateljico George Eliot. "Vedno vas bomo imeli radi. Ne bomo daleč. Naj živi Evropa," je še izpostavila.

Von der Leynova je sicer spomnila tudi na neomajno stališče sedemindvajseterice, da je britanski dostop do trga EU sorazmeren s stopnjo britanske usklajenosti z evropskimi pravili, kar je vznemirilo brexitovce v plenarni dvorani, ki so odločno proti kakršnemu koli usklajevanju s pravili EU.

Predstavnik parlamenta za brexit Guy Verhofstadt je opozoril, da je brexit poraz unije, ki se mora naučiti svojo lekcijo: potrebna je korenita reforma unije. To po njegovih besedah pomeni unijo brez izvzetij in brez rabatov.

Sicer pa je bilo v čustveni in zgodovinski razpravi iz štirih največjih, proevropskih političnih skupin v parlamentu slišati številne izraze obžalovanja in žalosti, nekateri britanski evroposlanci, ki ne sodijo med brexitovce, so bili na robu solz.

Britanska evroposlanka iz vrst Zelenih Molly Scott Cato se je na koncu svojega zadnjega nagovora na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta razjokala, čemur so sledili bučen aplavz in objemi kolegov.

Vsi sicer niso delili žalosti in solz. V skrajno desni skupini Identiteta in demokracija so izpostavili: "Kakšno čudovito popoldne. Kakšen srečen dan."

Prvi brexitovec Nigel Farage, ki je na dopoldanski novinarski konferenci naštel Dansko, Poljsko in Italijo kot tri najverjetnejše kandidatke za odhod iz unije, je izrazil prepričanje, da bo brexit začetek konca "nedemokratičnega" evropskega projekta.

Nato so brexitovski evroposlanci pomahali v slovo z britanskimi zastavami, vzkliknili "hip hip hura" in odšli iz dvorane. Preostali britanski evroposlanci pa so večinoma nadaljevali čustvene zadnje nagovore. Mnogi so izpostavili, da bodo glasovali proti ločitvenemu sporazumu.

Evropski poslanci iz Slovenije Romana Tomc, Tanja Fajon in Franc Bogovič so ob glasovanju o ratifikaciji sporazuma o brexitu opozorili na posledice izstopa Združenega kraljestva iz EU.

Tomčeva (EPP/SDS) je poudarila, da bodo posledice brexita čutili tako v EU kot v Veliki Britaniji in da država, ki zapusti EU, ne more imeti enakih pravic kot članice. "Velika Britanija tako ne more računati na ugodnosti, ki jih je imela, ko je bila del EU, na drugi strani pa bo razbremenjena obveznosti," je dodala.

Fajonova (S&D/SD) odhod Združenega kraljestva iz EU obžaluje ter meni, da gre za posledico neodgovornega populizma, lekcijo pa bomo plačali vsi. Izrazila je upanje, da bosta Bruselj in London v prehodnem obdobju sklenila konstruktiven dogovor o prihodnjih odnosih, za katere si želi, da bi čim manj opazno posegli v vsakodnevno delovanje EU in življenje državljanov.

"Brexit je poraz za vse, tu ni zmagovalca. V naslednjih 11 mesecih mora prevladati razum, da sklenemo dober dogovor o bodočem sodelovanju," pa je tvitnil Bogovič (EPP/SLS).

Glavni pogajalec unije o brexitu Michel Barnier je po glasovanju o brexitu opozoril, da je treba sporazum, ki omogoča urejeno ločitev, zdaj tudi izvesti, zlasti zagotoviti pravice državljanov in ohraniti mir na irskem otoku. Nagovor je končal z besedami, da Združenemu kraljestvu resnično in iskreno želi vse dobro.

Predsednik parlamenta David Sassoli pa je dejal: "Britanski prijatelji, v italijanščini je adio preveč končna beseda, zato bom dejal le arrivederci." Na svidenje torej, ne zbogom.

Z brexitom se poslavlja 73 evropskih poslancev iz Združenega kraljestva. Število evropskih poslancev se sicer zmanjša s 751 na 705. 27 sedežev se namreč porazdeli med štirinajst članic unije, ki so sedaj preslabo zastopane glede na njihovo velikost. Preostalih 46 sedežev pa ostaja kot rezerva za prihodnje širitve ali za primer uvedbe nadnacionalnih list.

Z brexitom bodo v parlamentu z vidnih mest odstranili vse britanske zastave. Te se selijo v protokolarno službo za prihodnjo uporabo v primeru visokega britanskega obiska. Ena od njih pa bo romala v bližnji muzej, Hišo evropske zgodovine, kjer bo, kot pojasnjujejo v parlamentu, pričala o tem "nesrečnem delu zgodovine EU".

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.01.2020 ob 13:30 gost

      Tudi Slovenija bi morala ven. Sploh tam ne bi smela biti.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.01.2020 ob 18:49 77 gost

      Svaka čast britancem da so zapustili to izropano EU. Vse druge države bi morale isto narediti,ker veste tisti pregovor,cejli svejt je rigišpil lopovi ga pa tiraju.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.01.2020 ob 18:53 gost

      adijo snobi noben vas ne bo pogrešal

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.01.2020 ob 19:01 gost

      Pametni Britanci..kmalu bodo jim sledili še drugi..ne bo treba dolgo čakat.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.01.2020 ob 19:54 gost

      hehe a minus pa dal zavesten angolover ali kaj :D ,boste videli kako bodo še tile kekci stokali za Eu,kmalu se jim bo odcepila Škocka,na Ireskem vre,ostali bodo le tile kekeci,z multikulti ter valežanami ,ki jih pa itak ne marajo..Sami sebi so se vsrali v skledo,no ja saj pa so vajeni jest govna,saj so govna..Kot se je razpadel njihov fejk imperij,tako se bo razpadla ta fejk velika tvora imenovana britanija

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.01.2020 ob 9:33 Britiš gost

        Britanija je bogata če je v EU ,ali ne ne bodo stokali ne boj se .Slovenija ni celotna tako bogata kot sam London ne pozabi .

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      31.01.2020 ob 12:15 gost

      Kaj sanjaš?..Bili so bogati ,ker so jih bogatili drugi,samo pa z prstom niso mrdnoli,se bo že čez čas pokazalo ,kdo ima prav ..Sicer pa tudi bivša juga,je bila bogata,no srbija se je redila na račun drugih isto kot britanija,pa poglej sedaj srbijo?Mar boš trdil da je Beograd bogatejši kot pa vsa Slovenija,srbija pa kot las vegas? ..hehe

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.01.2020 ob 12:49 gost

        Če ne poznaš zgodovine in, če nisi dalj časa živel v Jugoslaviji, ti naj povem, DA SE JE SLOVENIJA BOGATILA NA RAČUN DRUGIH REPUBLIK. Slovenija je bila v Jugoslaviji to, kar je danes Nemčija v EU. EU je kopija Jugoslavije v drugem času in v drugem sistemu.

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.