https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Murska Sobota želi biti zdravo mesto s čistejšim zrakom

01.02.2020 ob 6:00  

Predvsem v zimskem času so v zraku povišane koncentracije zdravju škodljivih prašnih delcev PM10 in PM2,5. V Mestni občini Murska Sobota so se odločili, da bodo omenjene vrednosti spremljali na več novih lokacijah in o povišanih vrednostih obveščali tudi občane.

Izpostavljenost onesnaženemu zraku z delci PM10 in PM2,5 povzroča številne bolezni in škodljivo delujejo na vse ljudi, še zlasti pa so za njihove učinke ranljivi starejši, nosečnice, dojenčki in otroci ter ljudje s kroničnimi boleznimi dihal, srca in ožilja.

V Mestni občini Murska Sobota bodo zato odslej, poleg dveh že vzpostavljenih merilnih naprav, te vrednosti spremljali na več novih lokacijah in z implementacijo ter integracijo pametnih senzorjev, občane obveščali o povišanih vrednosti delcev. S tem želijo prebivalce opozoriti, da se naj v času povišanih vrednosti prašnih delcev ne zadržujejo na prostem, če to ni potrebno.

Foto: murska-sobota.si

Sistem omogoča samodejno obveščanje javnih inštitucij, kot so vrtci, šole, domovi za starejše …, o povišanju koncentracije škodljivih prašnih delcev, kar se bo začelo izvajati že v prihodnjem mesecu.

Sicer ima občina sprejet Odlok o načrtu za kakovost zraka na območju Mestne občine Murska Sobota, ki zajema tudi Podrobnejši program ukrepov za preprečevanje onesnaževanja zraka. Prav tako je že izdelan Akcijski načrt za zagotovitev čistejšega zraka zaradi PM10 delcev na območju MOMS, ki tudi predvideva izvedbo številnih ukrepov.

Več o ukrepih murskosoboške občine za zmanjšanje onesnaženosti zraka, ki so jih že izvedli in ki jih še bodo si lahko preberete tukaj.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.02.2020 ob 10:08 Joužek22 gost

      Načrtujejo podiranje Fazanerije in se borijo za čistejši zrak v Soboti. Gre to skupaj?

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.02.2020 ob 10:29 gost

        Vsak župan ima svoje zamisli - dobre in slabe. Slavic - trgovski centri na obrobju mesta. Štihec - ekonomska šola na obrobje mesta, knjižnica v center mesta, dom starejših - vsa čast mu. Jevšek - betoniranje mesta in Mura.

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.02.2020 ob 11:27 kurjač gost

      Za čistejši zrak ukiniti kurjenje na pelete .To dela prašne delce ,ali pa filtre na dimnike .V peletih je zmleta vsa nesnaga .Te je zdaj zrak bole enesnaženi ,kot ,da smo pred 40 lejti kurili z premogom bogme .Naj spustijo ceno olja in plina pa ne bo prašnih delcev .

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.02.2020 ob 13:28 gost

      Sodoben človek ima največ prahu v glavi.Malo poglejte zračni promet.Koliko avioni pokurijo in kako zelo v kratkem času in seveda vse to se seseda na tla.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.02.2020 ob 13:47 gost

      Škoda, da je MS umazano mesto.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.