https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Murskosoboški proračun vreden kar 27,8 milijona evrov v prvem branju potrjen

30.01.2020 ob 18:00  

Murskosoboški mestni svetniki so na današnji seji v prvem branju obravnavali predlog proračuna Mestne občine Murska Sobota za leto 2020 in ga potrdili. Proračun v višini 27,8 milijonov evrov je usmerjen investicijsko, kar 45 odstotkov sredstev se namenja naložbam, medtem, sredstva za socialne transferje, predšolsko vzgojo, šolstvo, kulturo, šport in druge programe pa znašajo okrog 32 odstotkov proračuna.

 

Pospešeno črpanje evropskih sredstev

Mestna občina Murska Sobota tako letos nadaljuje s pospešenim črpanjem evropskih sredstev, ki dosegajo kar 29 odstotkov vseh prihodkov (skoraj 7,3 milijonov evrov) in so namenjena za nadaljevanje projektov Celostnih teritorialnih naložb (CTN), predvsem prenove Slovenske ulice in projekte trajnostne mobilnosti. V predlogu proračuna so vključene naložbe in vlaganja v vzdrževanje in gradnjo cest, tudi vzhodne obvoznice, nadgradnja Vodovoda sistema B, projekti celostne postopne obnove kanalizacijskega in vodovodnega omrežja v občini ter energetska prenova javnih stavb. V predlog proračuna so zajeti tudi prizidek Zdravstvenega doma Murska Sobota, nova streha na tržnici in na Otroškem počitniškem domu Baška, ureditev dvorane in sanitarij v soboškem gradu ter naložbe v obnovo šol in vrtcev. S predlogom proračuna se zagotavlja tudi ureditev vaških, gasilskih in večnamenskih domov v krajevnih skupnostih.

Še vedno ena manj zadolženih občin v Sloveniji

Občinski proračun na prihodkovni strani obsega okrog 25,4 milijonov evrov, na odhodkovni pa skoraj 27 milijonov evrov. K temu je potrebno dodati še mesečne obveznosti za odplačilo dolgov že najetih kreditov. Proračunski primanjkljaj bo občina pokrivala s presežkom iz minulih let ter z dodatnim brezobrestnim zadolževanjem pri državnem proračunu in novim dolgoročnim komercialnim kreditom v višini 1,1 milijona evrov. Zadolževanje bo namenjeno predvsem naložbam v infrastrukturi, še posebej nujni obnovi kanalizacije ter obnovi cest in ulic v mestu in primestnih naseljih ter obnovi grajske dvorane. Kljub zadolževanju Mestna občina Murska Sobota ostaja ena od manj zadolženih mestnih občin, konec leta 2019 je dolg na prebivalca občine obsegal 342,70 EUR.

Razvoj občine na podlagi t.i. zelenega dogovora

Župan dr. Aleksander Jevšek, je ob predstavitvi predloga proračuna povedal:  »Na občini smo se pri izdelavi strategije celostnih teritorialnih naložb (CTN), na podlagi katere smo bili v tej finančni perspektivi deležni 10,3 milijona EUR razvojnih sredstev, zavezali, da bo razvoj občine v naslednjih nekaj desetih letih potekal na podlagi t. i. zelenega dogovora (Green Deal). Komponenta zelenega dogovora močno zaznamuje tudi predlog proračuna za leto 2020.  Nadaljevanje spodbud za energetsko sanacijo javnih in zasebnih stavb, nadaljnje razvijanje različnih oblik trajnostne mobilnosti (javni prevoz, javna mreža izposoje koles, izposoja električnih avtomobilov, širitev mreže električnih polnilnic, nadaljevanje izgradnje obvoznice), zaščita vodnih virov, ureditev kanalizacijskega sistema, ozelenitev mestnega središča in širitev zelenih območij, zaščita biosfernih območij in ne nazadnje spodbujanje uporabe obnovljivih virov energije,  bodo naša vodila na poti k izboljšanju kakovosti življenja v občini.«

Več o najpomembnejših investicijah ter razpravi in mnenjih mestnih svetnikov o letošnjem proračunu  pa v prihodnjih dneh.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.01.2020 ob 18:18 Franček gost

      Mate velko srečo. Dobro ka ne delate vodometa v rondoje. Na Tišini do delali termalno kopališče v novon rondoje. Takšen je zdaj novi predlog, pa ge se baje potrdi rebalans proračuna s strani svetnikov. Pa zupan de refundero stroske izdelave nove internetne strani... Super to. Nej??? Zelo drzavotvorno pa odgovorno🐖

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.01.2020 ob 21:37 Risto Kubura gost

        Tišina ima zelo velik problem, ker se Borejci bodo odcepili in so bodo priključili Braziliji.

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.01.2020 ob 18:34 gost

      San ga vido na banki.... Lekar si je kredit rikto ka povrne te pejneze ka je obcino oskodoval za internetno stran...

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.01.2020 ob 10:47 Ezlek gost

      To je RAZVOJNI NAČRT? Razvojni načrt so DELOVNA MESTA! Vse drugo je šminka, ki ni problematična, če je gospodarstvo močno. Ampak za to je treba delati! Najlažje je zapravljati tuji denar.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.01.2020 ob 20:59 gost

      JEVŠEK.tu se pa že lepo zasluži in lepo je biti župan

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.02.2020 ob 9:42 gost gost

      ka ne vidite ka pa raskaplejo slovensko ulico to že drgauč v jevškovon mandati pa ka un rejsan nema bole pametno zapravlati naše peneze kelko ta si pa z polaničon na te račun penez pobrala v svoj žep niti bok ne ve pred tremi leti so zapravili nevem kelko mil. za to ulico ka so jo prenavlali pa ka oni serejo po svojon deli alo jevšek tou je nej ograček ka bi sakše tri leta mogo zemlo menjavati ej rdeči tij ga redno sereš.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.