https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Med izbranimi projekti razpisa Centra za kreativnost tudi dva pomurska

31.01.2020 ob 8:25  

Na prvem razpisu Ministrstva za kulturo »Spodbujanje kreativnih kulturnih industrij – Center za kreativnost 2019« med izbranimi tudi dva projekta pomurskih izvajalcev.


Prvič je bil razpis za spodbujanje kulturnih kreativnih industrij (JR CZK 2019) objavljen 1. marca 2019 in je predstavljal prvi tovrstni razpis v Sloveniji, ki spodbuja razvoj kreativnih industrij in tesnejše sodelovanje kulturno-kreativnega sektorja z gospodarstvom. Razpis je naletel na izjemno zanimanje potencialnih prijaviteljev, saj je nanj prispelo kar 150 prijav projektov iz različnih področij kulturno-kreativnega sektorja, Ministrstvo za kulturo pa jih je podprlo 30. Med izbranimi sta tudi dva projekta pomurskih ustvarjalcev.

V sklopu A1: Preveritev koncepta, ki je namenjen raziskovanju, inoviranju in demonstraciji uporabe projektov v realnem okolju s ciljem pridobitve možnosti in referenc za komercializacijo je bil izbran projekt Inštituta za transmedijski design iz Murske Sobote »Zvite pravljice.«

Knjige Zvite pravljice, obogatene s tehnologijo razširjene resničnost so prostor za igro in izobraževanje. V vsaki posamezni knjigi se pisana in ilustrirana vsebina zgodbe zlivata z doživetji razširjene resničnosti. Zvite pravljice so kritične življenjske lekcije empatije, ljubezni in razumevanja, ki nas učijo družbene vrednote in spretnosti ter razumejo pomen sprejemanja “drugačnosti” v naših življenjih.

V sklopu A3: Kreativni povezovalnik, ki spodbuja strateško sodelovanje podjetij s področja kulturno kreativnega sektorja z ostalimi gospodarskimi področji je bil izbran projekt podjetja Geoenergetika iz Nemčavcev (sodelovali so s kreativnim podjetjem Adesco) »Razvoj inovativnega urbanega LED osvetlitvenega sistema Bruma.«

Sistem Bruma meri na neizkoriščen tržni potencial estetsko-funkcionalnega osvetljevanja urbanih površin, ki ga obstoječi izdelki zaradi tehnološke nedovršenosti in okoljske neustreznosti ne morejo primerno nasloviti. Sistem bo odlikovala zmožnostustvarjanja kreativnih in interaktivnih scenskih osvetlitev, ki bodo prispevale k revitalizaciji vloge javnih prostorov kot krajev družbene interakcije, dovršena estetika oblike, tehnološka inovativnost, modularna sestava ter energetska varčnost in okoljska skladnost.

Ministrstvo za kulturo napoveduje, da bo sredi februarja objavilo drugi razpis “Spodbujanje kulturnih kreativnih industrij - CzK 2020-2021”.

*Foto: CzK

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.