https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Več kot 700 pohodnikov ob Muri obeležilo svetovni dan mokrišč

03.02.2020 ob 12:00  

Ob včerajšnjem svetovnem dnevu mokrišč so pripravili tako v Sloveniji kot po svetu številne aktivnosti in pohode, med drugim tudi ob reki Muri, kjer se je ob čudovitem vremenu na pot odpravilo več kot 700 pohodnikov. Letos je v okviru svetovnega dne bila v ospredju vloga mokrišč pri ohranjanju biotske raznovrstnosti. Mokrišča so še vedno, kljub zavedanju o njihovi pomembnosti, še vedno med najbolj ogroženimi ekosistemi na Zemlji.


Ob svetovnem dnevu varstva mokrišč je potekal že 21. pohod ob reki Muri (WWD 2020). Več kot 700 pohodnikov je prehodilo desetkilometrsko pot, ki se je začela in končala v Podturnu na Hrvaškem.

Pohod ob reki Muri, ki se ga je udeležilo veliko slovenskih, hrvaških in avstrijskih pohodnikov, je tokrat potekal na hrvaški strani reke Mure. Pot je pohodnike vodila mimo Murinih rokavov in mrtvic, ob izmenjevanju slovenske in hrvaške meje.

Organizatorji letošnjega pohoda so bili Javni zavod Krajinski park Goričko, Međimurska priroda – Javna ustanova, The Ramsar Convention on Wetlands in Lebende Erde im Vulkanland.

Svetovni dan mokrišč obeležujemo 2. februarja, saj je bila na ta dan leta 1971 v iranskem mestu Ramsar sprejeta Konvencija o varstvu mokrišč. To so življenjska okolja, na katerih občasno ali stalno zastaja voda, sem sodijo barja, lagune, poplavne ravnice rek in mrtvice, slednje najdemo tudi ob Muri. Gre za zelo pomembne ekosisteme, kjer živi ali se razmnožuje 40 odstotkov vseh živalskih in rastlinskih vrst.

V zadnjih 300 letih je človek uničil več kot 87 odstotkov mokrišč po svetu. Kljub zavedanju, kako pomembno vlogo imajo, jih človek še vedno uničuje in spreminja. Letošnji svetovni izpostavlja pomembno vlogo mokrišč za biotsko raznovrstnost, saj so to dinamična življenjska okolja, kjer zaradi obilice hranil uspevajo številne rastlinske in živalske vrste.

Niso pa mokrišča pomembna le za živali in rastline, temveč tudi za ljudi. Vrednost ekosistemskih storitev mokrišč je ocenjena na 47.000 milijard dolarjev letno, kar je več od gozdov, puščav ali travišč.

Tudi za Pomurje so mokrišča posebnega pomena, saj jih je ob reki Muri ohranjenih veliko, mnogim živalskim in rastlinskim vrstam nudijo življenjski prostor prav tako pa so pomembna za ljudi, saj se v mokriščih polni in prečiščuje vir pitne vode.

Mokrišča učinkovito čistijo vodo, saj se ta premika počasi in omogoča usedanje hranil in onesnažil, območja poplavnih ravnic pa so izrednega pomena za obrambo pred poplavami, saj omogočajo razlivanje povečane količine pretočne vode ob močnejših ali dolgotrajnih padavinah. Biotska raznovrstnost v svetu hitro upada, mokrišča pa izginjajo trikrat hitreje od gozdov.

Kot so dodali na Ministrstvu RS za okolje se poleg spreminjanja vodnega režima, pozidave in gradnje infrastrukture, na mokrišča vse bolj povečuje tudi pritisk zaradi invazivnih tujerodnih vrst, ki so se v zadnjih 30 letih močno razširile ob slovenskih vodotokih in popolnoma spremenile podobo obrečnih prostorov, tudi ob Muri.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.02.2020 ob 12:47 volim sds gost

      Uf koliko migrantov. Kje so se pa ti prebrisanci izmuznili.

      1 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.02.2020 ob 12:49 gost

      Pogledaš slike in ti je vse jasno.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.02.2020 ob 14:17 dedek gost

      Narava bo za sebe poskrbela . tako da je vaše sprehajanje in modrovanje odveč! Bolje bi seksali ,vsi tisti ki ste še sposobni zato, pa bi potem svoje otroke peljali na ljubezenski cilj.Seks pomirja in mladi !!!!

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.02.2020 ob 14:36 Risto Kubura gost

      Moj stari oče se je pomokril na mokrišča!!!!

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.02.2020 ob 16:12 BOJKKOKOT gost

      Zakaj ta pohod ne organizerajo poleti, takrat je to območje neprehodno pa komari bi jih pojeli, najk ljudstvo takrat vidi znamenitosti. Istočasno ko vi tak lepo pešačite pa bo farmi Jezera nastajala velika gramoznica ista kak je že na drugi strani ceste ki je tako velika, da je vidna iz vesolja. PA O TEM NARAVOVARSTVENIKI NIČ ! Vse v imenu kapitalista, lastnika Pomgrada velikega prijatelja SD ne glede na posledice. Seveda je pridobljena dokumentacija glede na posledice v okolju prirejena. Joška piše dvignite podtalnico, dokazano je z izkopom ogromne, globoke gramoznice on Bakovski cesti podtalnica padla za 1,5 m, sedaj pa bodo še kopali eno tako veliko in globoko gramoznico in kaj mislite se bo zgodilo, Prekmurci boste lahko jedli gramoz ker kmetijska pridelava ne bo možna. NARAVOVARSTVENIKI PA NIČ, SPREHODE ORGANIZIRAJO OB MURI. VIDITE TO JE DVOLIČNOST PLAČANCEV.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.02.2020 ob 12:22 gost

      POLANIČ je nej SD !!!!!!!!! On je velki poštenjak!

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.