https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Svečana Božja služba ob izidu nove Evangeličanske pesmarice v Puconcih

Puconci, 04.02.2020 ob 6:05  

V nedeljo, 2. februarja, je v evangeličanski cerkvi v Puconcih potekala svečana Božja služba ob izidu nove Evangeličanske pesmarice.


Evangeličanska pesmarica vsebuje zbirko 557 pesmi. V sodobnem prekmurskem in slovenskem jeziku za naslednje rodove prekmurskih in evangeličanov z notnimi zapisi in melodijami so jo pripravili duhovniki Aleksander Balažic, Evgen Balažic, Geza Erniša, Geza Filo, Ludvik Jošar, Jana Kerčmar, Viljem Kerčmar, kantor ljubljanske gmajne Vojko Ivančič in tehnični urednik, duhovnik Peter Andrejčák.

Prvi prevodi v prekmurski jezik so bile cerkvene pesmi, o čemer pričajo ohranjene rokopisne pesmarice z zapisi, ki so nastajale od 16. stoletja naprej in so kot take tudi predhodnice prekmurskih knjig 18. stoletja. Prve pesmarice so nastajale tako na podlagi ustnega izročila kot s prevodi latinskih, nemških in madžarskih pesmi.

Sveto maša se je začela s pozdravnimi besedami inšpektorja Cerkve Bojana Prosiča, pridiga pa je pripadla evangeličanskemu škofu mag. Leonu Novaku. Zgodovino prekmurskih evangeličanskih pesmaric je predstavila dr. Klaudija Sedar, liturgično-dogmatski pomen pesmi v luteranski teoriji pa je predstavil mag. Geza Erniša. Sledila je predstavitev nove Evangeličanske pesmarice, ki jo je predstavil škof mag. Geza Filo.

Duo Mystica sta ob petju in spremljavi na kitaro izvedla nekaj pesmi iz nove Evangeličanske pesmarice.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija