https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Mali Nedelji potekala slavnostna akademija ob Kremplovem letu

Mala Nedelja, 05.02.2020 ob 10:00  

Kulturno društvo Anton Krempl Mala Nedelja je pripravilo slavnostno akademijo z zahvalno sveto mašo v tamkajšnji cerkvi, saj letos mineva 230 let od rojstva Antona Krempla.


Anton Krempl je bil slovenski zgodovinar, pesnik, pisatelj in narodni buditelj, ki je med drugim deloval tudi v Mali Nedelji.

Slavnostno govornik na dogodku je bil prof. Franc Čuš, ki je povedal nekaj besed o življenju in delu Antona Krempla. »Krempl je živel in deloval v času, ko slovenski jezikovni prostor še ni bil poenoten, saj se je delil na alpski in panonski del, obstajala sta osrednjeslovenski in vzhodnoslovenski knjižni jezik, ki se je delil še na prekmurskega in vzhodnoštajerskega, značilnega za prostor med Muro in Dravo«.

Zaradi cenzure je Krempl moral štirikrat popravljati rokopis svojega najpomembnejšega in najbolj znanega dela Dogodivšine štajerske zemle, zato ni dočakal celotne tiskane izdaje, saj je izšla šele po njegovi smrti.

V imenu lokalne skupnosti je spregovoril ljutomerski podžupan Janko Špindler. »Prlekija je dala veliko pomembnih mejnikov v slovenski zgodovini in veliko pomembnih mož, ki so bili na izredno visoki intelektualni ravni. Njihova dejanja so pustila globok pečat,« je dejal.

Sveto mašo sta darovala domača župnika Srečko Fras in Frančišek Horvat. V kulturnem programu so sodelovali vokalni kvintet Klopotec s Kapele, pevske ljudskih pesmi Soside, Križevski rogisti, Ludvik Rudolf, Hana in Silvija Filipič, Jože Andrejek, Kaja Hanžel ter Nuša in Nejc Cimerman.

Foto: Občina Ljutomer

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.