https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V murskosoboški galeriji danes otvoritev razstav dveh umetnikov

Murska Sobota, 06.02.2020 ob 13:00  

Danes je v Galeriji Murska Sobota, potekala tiskovna konferenca, pred odprtjem dveh razstav umetnikov Aleksandra Vukana in Natalije Šeruga Golob. Prisotna umetnika je predstavil kustos razstav in direktor galerije, dr. Robert Inhof.


V murskosoboški galeriji bosta tokrat razstavljala mariborska slikarka Natalija Šeruga Golob z razstavo Vestibul in slikar Aleksander Vukan z razstavo Slike in risbe. 

Slikarka Natalija Šeruga Golob v delih upodablja človeške kosti, lobanje, okostnjake, ki spominjajo na Adama in Evo in njun izgon iz raja, ter upodablja motiv smrtnosti. Kot je dejal Inhof, v njenih delih zasledimo minljivost.

Slike so postavljene v temo in vodijo do videa, ki je bistvo te razstave. Video Vestibul govori o minljivosti, v njem pa zasledimo tudi motiv vrtiljaka, kot simbola mladosti in nedolžnosti, vzorca, ki se ne spreminja. »V smislu simbolike življenja nas spominja na moment izbire in pravilne odločitve v življenju v pravem momentu« je dejal Inhof.

Natalija se v zadnjih 20 letih posveča odkrivanju nečesa skritega, nekakšnega odkrivanja zaklada, kot je sama dejala. »Preko zašitih platen vzbujam asociacije na starodavno in pradavno.« V videu je zbrala posnetke, trenutke, ki so se nekaj časa nabirali in tako je nastal Vestibul.

Golobova izpostavlja občudovanje misleca dvajsetega stoletja Valterja Benjamina ter preko njega zavestno občudovanje trenutkov, brezpogojne otroške igre, v kateri ne računaš koliko izgubiš in kaj dobiš.

Razstava Aleksandra Vukana, slikarja, ki živi in ustvarja v Moravskih Toplicah, nosi naslov Slike in risbe. Ves njegov opus je posvečen portretom, aktom in tihožitjem. Kot je dejal Inhof je Vukan ustvaril majhen svet, znotraj katerega so možni veliki koraki.

V njegovih delih opazimo napetosti, osamljenosti, ki so v njegovih slikah upodobljene z živimi barvami in kontrasti. Vukan v svojih delih izpostavlja rumeno barvo. Kot je dejal se citronasto rumena barva dotika glasbe, ki mu je zelo ljuba.

Odprtje razstav bo potekalo danes ob 18. uri, prav tako pa v Galeriji Murska Sobota vabijo na Dan odprtih vrat, ki bo potekal ob Slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarja (od 9. do 17. ure), kjer je možen ogled obeh razstav, med 10. in 12. uro pa prirejajo likovno ustvarjalnico za vse generacije. Vsi ogledi, vodstva in ustvarjanje, bodo na ta dan brezplačni. Razstavi bosta na ogled do 31. marca 2020.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.02.2020 ob 9:31 gost

      Za kaj je zaprejto komentiranje o Opecovi ?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.