https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Ljutomeru podelili Miklošičevo nagrado in priznanja

Ljutomer, 07.02.2020 ob 15:00  

Včeraj, 6. februarja, je Občina Ljutomer v sodelovanju z Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer, v Domu kulture v Ljutomeru, organizirala slavnostno prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku, na kateri so podelili Miklošičevo nagrado in priznanja.


Slavnostni govornik na proslavi, za katero so program pripravili dijaki in profesorji ljutomerske gimnazije, je bil prof. dr. Janez Bogataj, ki je med drugim povedal: "Poglejmo samo kam nas je danes privedlo pol preteklo tako opevano prijateljstvo in celo bratstvo s sosednjim Balkanom, kako se poglablja nerazumevanje kulturnih razlik, kako prav te razlike ne znamo razumevati kot naše obogatitve, kako smo nestrpni do verskih in še kakšnih različnosti. Prav zato bi si morali večkrat priklicati v spomin izjemne Prešernove misli, saj bi nam bile lahko vodilo in usmerjanje naših dejanj v sodobnem svetu. Ne smejo nas zanimati geografske razdalje in kvadratni kilometri, ampak izključno obsegi ter sporočila kulturnih oblik, ki smo jih podedovali in jih ustvarjamo za izboljšanje naših sodobnih vsakdanjikov in praznikov. Glede te razsežnosti smo si enakopravni z vsemi okolji in kulturami globalnega sveta..."

Miklošičeva nagrada velja za najvišje priznanje na področju kulture v ljutomerski občini. Miklošičevo nagrado za leto 2020 je prejel Albin Rožman za dolgoletno izjemno uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture.

Ljutomerska županja, mag. Olga Karba, je podelila tudi Miklošičeva priznanja, katera so prejeli: Marjan Rudolf, za tvorno in uspešno delovanje na področju zborovske glasbe, Anton Cimerman, za dolgoletno uspešno delovanje na likovnem področju in Liljana Pešak za uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture.

V kulturnem programu z naslovom »Penelopina preja« so nastopile dijakinje 2. letnika umetniškega oddelka Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. V gledališki predstavi so nastopile Lina Horvat, Eva Tili, Nika Šmid, Ajša Lutar, Gaja Žibrat, Lara Slekovec, Minea Somer, Staša Kaučič in Vanesa Jerebic. Mentorica predstave je bila Dunja Zupanec, profesorica strokovnih predmetov za gledališče. Sceno je pripravil Robert Jurak, režijo pa Monika Čuš. Sodelovali so še: Alja Berendijaš (dramaturginja), Martin Norčič (glasbena spremljava), Borut Slavic (glasba), Zoja Lajovič (maska), Edita Lindner (kostumi), Sandi Žuran (postavitev luči) in Ronja Vodopivec (lučni vodja).

Slovensko himno je na začetku prireditve zapela Ana Dresler. Na klavirju jo je spremljala Tamara Kolerič.

Zbrane je na koncu prireditve nagovorila mag. Olga Karba, županja Občine Ljutomer, ki je povedala: "Danes še posebej pohvala in še enkrat čestitka vsem današnjim nagrajencem. Srčna hvala izjemnemu slavnostnemu govorniku prof. dr. Janezu Bogataju in našim odličnim dijakom GFML, ki so nam res pričarali čudovit večer… Drage občanke, dragi občani, iskrena hvala, da ste verjeli in verjamete in ravnate tako, kot je prav. Iz tega je zaživela in živi naša kultura. Tako naj ostane tudi v prihodnje. Potrudimo se, da bo naša Občina kot prijazen, svetlobe poln kulturni vrt, ki bo priložnost za naše povezovanje, druženje, za izmenjavo mnenj in negovanje naše kulturne dediščine, predvsem našega maternega jezika in narodne zavesti."

Druženje se je nadaljevalo na pogostitvi v galeriji kulturnega doma.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.02.2020 ob 21:53 gost

      Prava muca tale Olga

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.