https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Predstavili so se slovenski in avstrijski gradovi

Rakičan , 09.02.2020 ob 18:00  

V dvorcu Rakičan je v soboto, 8. februarja 2020, na slovenski kulturni praznik, potekal grajski sejem čezmejne Ceste gradov, na katerem so se prestavili slovenski in avstrijski gradovi. Lastniki in upravljalci zgodovinskih spomenikov, ki so obenem tudi umetniška in kulturna prizorišča ter turistične atrakcije, so predstavili svojo bogato ponudbo. 

Včeraj je v dvorcu Rakičan potekal grajski sejem čezmejne Ceste gradov »Kultura na gradu«, ki ga je organiziral RIS dvorec Rakičan.

Na slovenski kulturni praznik so se v dvorcu Rakičan predstavili gradovi: Grad, Ptuj, Ormož, Velika Nedelja, Negova, Slovenska Bistrica, Kornberg, Herberstein, Güssing, Aichberg in dvorec Rakičan.

Predstavili so svojo bogato ponudbo, ki sega vse od muzejskih razstav, umetniških zbirk, pravljičnih porok, družinskih počitnic in počitnic za otroke, do različnih dogodkov in aktivnosti na prostem.

Vsi gradovi so del skupne zgodovine obmejnega območja med Slovenijo in Avstrijo, njihova zgodovina in zgodbe pa se prepletajo. Med številnimi gradovi so nekoč v zgodovini obstajale pomembne povezave. Prav te povezave bodo s projektom Castle Road raziskali, poudarili in ponovno vzpostavili z namenom zagotavljanja večje prepoznavnosti vključenih gradov, razvijanja nove skupne ponudbe in vsebin, izvajanja skupne promocije na trgu in s tem tudi doseganja povečanega obiska posameznih gradov in tudi same čezmejne regije ter nazadnje povečanega števila turistov in nočitev v regiji.

 

Projekt so na včerajšnji novinarski konferenci predstavili dr. Robert Celec, direktor RIS Dvorec Rakičan, konzul mag. Adreas Bardeau, predsednik združenja "die Schlösserstraße" in lastnik gradu Kornberg, Katarina Jerebic, vodja projekta Castle Road (RIS Dvorec Rakičan) in Gilbert Lang, vodja Fundacije Stifung des weiland  Stiftung des weiland Fürst Philipp Batthyány zur Erhaltung der alten Güssinger Burg.

Na čezmejnem območju Avstrije in Slovenije se bočijo mogočni gradovi in utrdbe, ki so skozi stoletja na vihravem mostišču med srednjo in jugovzhodno Evropo nudili zavetje tukajšnjemu prebivalstvu. Območje po številčnosti tovrstnih zgradb prednjači v vseevropskem merilu. V okviru projekta Castle Road nastaja čezmejna Cesta gradov ter povezuje 4 projektne partnerje in 36 slovenskih in avstrijskih gradov, dvorcev in obrambnih utrdb. Projekt je sofinanciran s strani Evropske unije in Evropskega sklada za regionalni razvoj, v sklopu Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.