https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Ljutomerski dijak Jan Dlouhy gre na naravoslovno olimpijado

13.2.2020  

Dijak 2. letnika Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer (GFML), Jan Dlouhy se je s svojim znanjem izkazal na državnem tekmovanju iz naravoslovja in se uvrstil v šesterico tekmovalcev, ki se bodo maja pomerili na naravoslovni olimpijadi na Češkem.


Novembra 2019 je bilo na GFML organizirano šolsko izbirno tekmovanje iz naravoslovja, ki poteka pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije. Tekmovanje je namenjeno predvsem dijakom 2. letnikov in je zelo zahtevno, saj morajo tekmovalci izkazati poglobljeno kompleksno znanje vseh naravoslovnih predmetov – biologije, fizike in kemije, vse tri pa seveda temeljijo na matematiki. Šolskega tekmovanja se je udeležilo osem dijakov, med katerimi je bil najboljši Jan Dlouhy, ki se je tako 25. januarja 2020 udeležil državnega tekmovanja v Ljubljani. Na tej stopnji je Jan dokazal, da je res dober naravoslovec, saj je dosegel 4. mesto in s tem uvrstitev med šest najboljših srednješolskih naravoslovcev, ki se bodo meseca maja 2020 udeležili mednarodnega tekmovanja  (The European Union Science Olympiad  – (EUSO))  na Češkem. Več o dogajanju lahko preberete na tej povezavi.

Jan Dlouhy je o pripravah na tekmovanje in samem tekmovanju povedal: "Na državno tekmovanje iz naravoslovja sem se začel intenzivno pripravljati s pomočjo brata Matjaža v času božično-novoletnih počitnic, za kar sem mu zelo hvaležen. Največ časa in pozornosti sem namenil fizikalnim formulam. Kemija in biologija mi nista delali težav. Ob reševanju tekmovalnih nalog je bilo sprva prisotnega nekaj strahu, ampak sem dal vse od sebe. To je pokazal tudi rezultat in zlato priznanje ter uvrstitev na olimpijado. Slednja mi predstavlja velik izziv, saj se s tovrstnim tekmovanjem srečujem prvič in sploh ne vem, kakšne priprave me čakajo. Za vso podporo in priprave sem hvaležen tudi mentorici Mateji Godec."

Mentorica Mateja Godec o dijakovem uspehu pravi: "Državno tekmovanje iz naravoslovja, kot izbirno tekmovanje za udeležbo na Evropski naravoslovni olimpijadi, v takšni obliki poteka od leta 2012. Najboljša uvrstitev naših dijakov do sedaj je bila sedmo mesto, udeleženca olimpijade pa še nismo imeli. Tekmovanje je resnično zahtevno in uspešni so lahko samo res dobri naravoslovci, torej takšni, ki znajo povezovati teoretično znanje s praktičnim in ustrezno uporabiti ter prepletati znanje različnih področij – fizike, kemije in biologije. In Jan Dlouhy to zna, kar je dokazal z uvrstitvijo med najboljše štiri mlade slovenske naravoslovce."

*Foto: gfml in zotks

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.