https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Dvig cen oskrbe z vodo razburil prleška podjetja in župane

Ljutomer, 20.02.2020 ob 6:00  

V prostorih Občine Ljutomer je včeraj potekala seja Sveta ustanoviteljic Javnega podjetja Prlekija, kjer so se zbrali župani vseh občin ustanoviteljic in predstavniki JP Prlekija.

Osrednja točka seje je bil dodatek na najemnino s katerimi bi se omrežnina za vodo v nekaterih podjetjih podražila tudi do tisoč odstotkov.

JP Prlekija je namreč, kot izvajalec obvezne gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo na območju vodovodnega sistem C, zadnji teden januarja gospodarskim subjektom poslalo obvestilo o dvigu cen oskrbe s pitno vodo, s katerim pa se podjetja ne strinjajo.

Spremembe cen izhajajo iz uvedbe enotnih cen na območju sistema C, o katerih so se na svetu ustanoviteljic dogovorili na eni od prejšnjih sej. Cena oskrbe s pitno vodo se je s tem v nekaterih občinah podražila in v nekaterih pocenila, a dogovor je bil sprejet za gospodinjstva, cene za podjetja pa niso bile dorečene.

S stališča županov je bilo zvišanje cen za podjetja s strani JP Prlekija prenagljeno, skrbi jih da bodo podjetja, ki sedaj uspešno poslujejo, zašla v težave ali pa da se bodo premestila drugam. Popolnoma jasno pa tudi ni bilo to, kaj sploh je dodatek pri omrežnini.

Župan Občine Radenci Roman Leljak, je ob tem dodal še, da se dodatek za najemnino lahko računa le ob privolitvi lokalne skupnosti in da je Občinski svet Občine Radenci sprejel sklep, da se posebne storitve na območju občine Radenci ne bodo izvajale. Občina Radenci pa je ob tem konec januarja tudi prekinila pogodbo z JP Prlekija.

Predstavniki JP Prlekija, ki so se udeležili seje so pojasnili, da so izračuni novih cen narejeni na podatkih predvidenih za leto 2019. Delež stroškov omrežnine, za tiste, ki so porabniki posebnih storitev, pa se izračuna glede na predvideno količino prodane vode.

Ob tem so opozorili, da vse spremembe cen za gospodarstvo vplivajo na cene za gospodinjstva, torej če se ene zmanjšajo se bodo druge povečale. Člani sveta ustanoviteljic so se ob tem strinjali, da morajo iti gospodarstvu nasproti, a ne na račun gospodinjstev.

Največje spremembe se po novem ceniku obetajo podjetjem v občinah Ljutomer, Radenci in Gornja Radgona. Nekatera podjetja iz teh občin so zato poslale dopis v katerem prosijo za skupni sestanek, kjer bi lahko predstavili svoja stališča in pomagali poiskati skupno rešitev.

Svet ustanoviteljic je zato sprejel sklep, da JP Prlekija pripravi nekaj predlogov rešitev, ki bi bila sprejemljiva. Izmed teh predlogov bodo sprejeli eno izhodišče, za katerega bodo pripravljeni prevzeti odgovornost in ga nato na sestanku predstavili podjetjem.

Župani občin ustanoviteljic JP Prlekija pa so se na seji seznanili tudi z imeni kandidatov, ki so se prijavili na razpis za direktorja JP Prlekija. Prejeli so dve prijavi, in sicer sta se prijavila Artur Racman in Tomislav Zrinski. Sklenili so, da bodo oba kandidata povabili, da se v začetku marca predstavita vsem predstavnikom občin ustanoviteljic.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.02.2020 ob 10:15 gost

      Roman Leljak je spet deloval v korist občanov Radencev.

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.02.2020 ob 10:32 gost

      Sem jaz to dobro razumel? Voda za gospodinjstva se lahko podraži, za podjetja se pa ne sme? Pa ni to tisti Tomislav Zrinski, ki je že povsod v Prekmurju bil in ni nikjer obstal. Še žena ga je zapustila. Če to ni on, se opravičujem.

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.02.2020 ob 18:23 Lendavski nadvojvoda gost

      Jebeš podjetja,ki si vode ne morejo privoščiti,Leljak,ustašija prepričana,sploh Slovenec ni,ta pa se ne pere,smrdi po fašizmu.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.02.2020 ob 18:34 šmarnica gost

      Dvig cen oskrbe z vodo razburil prleška podjetja in župane ! Kdo pravi, da morate piti vodo, pijte šmarnico ?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.02.2020 ob 0:24 gost

      to so naredili levičari in komunisti,JJ nebi dovolil tega

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.