https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

V cerkvah brez stiska rok

26.2.2020  

Slovenska škofovska konferenca je za duhovnike in vernike pripravila navodila za preprečevanja širjenja korona virusa COVID-19. 

Zapisana določila veljajo za verske obrede, sestanke in druge združevanja vernikov.

"1. Za vse katoličane veljajo splošna navodila za preprečevanje virusnih okužb, ki so objavljena na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja (https://www.nijz.si/)

2. Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.

3. Z rokami se ne dotikamo oči, nosu in ust.

4. V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.

5. Upoštevamo pravila higiene kašlja.

6. Redno si umivamo roke z milom in vodo.

7. V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.

8. V cerkvah in pri bogoslužju se upoštevajo naslednja navodila:
• Duhovniki naj izpraznijo kropilnike z blagoslovljeno vodo ob vhodu v cerkev. Verniki naj se pri vstopu v cerkev spoštljivo pokrižajo in pokleknejo, kar nadomesti pokrižanje z blagoslovljeno vodo.
• Pri pozdravu miru duhovnik in verniki opustijo stisk roke.
• Vernike prosimo, da obhajilo spoštljivo prejemajo samo na roko.

9. Bolniški duhovniki in duhovniki, ki oskrbujejo domove za ostarele in druge podobne ustanove, morajo upoštevati navodila omenjenih ustanov za preprečevanje okužb.

10. Romanja, slovesnosti in vse druge oblike združevanj (strokovna in pastoralna srečanja) do nadaljnjega lahko potekajo nemoteno ob upoštevanju splošnih navodil Inštituta za varovanje zdravja oz. Ministrstva za zdravje. V primeru intenzivnejšega pojava okužb bo SŠK podala dodatne ukrepe in navodila.

Duhovnike in druge pastoralne delavce lepo prosimo, da navodila natisnejo in objavijo v župnijskih listih oz. na oglasnih deskah ter z upoštevanjem naštetih ukrepov pomagajo pri preprečevanju širjenja virusnih okužb. Preventivni ukrepi se začnejo izvajati takoj in veljajo do preklica."

Dr. Tadej Strehovec
Generalni tajnik SŠK

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.02.2020 ob 11:39 ministrant gost

      pa bar tü san lejku komi v rukou signu, čiglij je šteri semešter möu pud nojitami malo čarne umazanije. Preveč na kmetiji dla, pa si nej folgau ruki doma oprat prli, kak je šou šparavec pobirat. Ka su nan li tou prebranili, čüdno, ka gripe je bilou te pa nikaj. Zaj je pa kar idnouk gripa odišča trijstou vragi, pa su se v nas potignuli kitajčeki. Zaj pa moramu konzerve nabaviti, pa maske, pa melu z vsemi motranjimi pripomočki, ki veselo mogajo, ko odpreš vrečko. Edna mela je ži 300 lejt zapakirana, pa v nevoli še vrag vraga pogej. Da pa korona cafe odijde, se nam pa pa pojavi gripa, ki je čudežno izginila. Begunci so se pa zaštopali, vejpa ednuga glasa o njij več nega čüti.Iden zdaj v karantenu, ka si ednuga kratkuga žežgin, te se pa pripravin na nedelu.

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.02.2020 ob 11:46 gost

      ne delati panike prosim lepo...za meni je buo edijni resen pandemičen virus..virus znan kak La Pasadilla po domače španska gripa 1918-1919,ka so še nej poznali antibijotikov pa higijenske razmere so bili katastrofalne,po kunci 1 svetovne vojne,tau zaj pa je pač malo mutiral sev obične gripe,či si tijkronično betežen,te pač rikne tak ka nejtrbej delati panike,kak jo je napravo Orson Welles leta 1938 z radijsko igro vojna svetov

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.02.2020 ob 16:53 Hund gost

      Pa steri zupnik redno oskrbuje vec vernic na enkrat, naj si kupi maxi paket kondomov. Nej brez kondomov mrcine v vernice rivati. To ste pozabli napisati....

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.02.2020 ob 19:42 Lendavski nadvojvoda gost

      Sem vedel,spet ni zapovedi,da duhovni ne smejo šlatarit male dece,pa kušuvat vernic.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.02.2020 ob 23:39 gost

      si vedno tako prizadeto nor,ali samo ob sredah?

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.