https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Kateri so ključni ukrepi morebitne nove vlade?

26.02.2020 ob 9:45  

Koalicijska pogodba, ki naj bi jo SDS, SMC, NSi in DeSUS po nekaterih informacijah že podpisale, napoveduje ključne ukrepe vlade. Med njimi so med drugim tudi postopna uvedba naborništva, dvig sredstev za občine, učinkovito varovanje državne meje in uvedba univerzalnega otroškega dodatka.


Ukrepi za postopno uvedbo naborništva, učinkovito varovanje državne meje in dvig sredstev za občine

Na področju varnosti med drugim predvideva postopno uvajanje naborniškega sistema in šestmesečnega vojaškega roka, ureditev razmer v policiji in dosledno spoštovanje azilnega postopka. Napoveduje se tudi uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede enakopravnega financiranja osnovnih šol in predvideva dograditev sistema financiranja znanstveno-raziskovalne dejavnosti.

Nova koalicija napoveduje tudi dvig povprečnine občinam, in sicer naj bi se v skladu s predlogom za proračunsko leto 2020 dvignile na 623,96 evra za 2021 pa na 628,20 evra.

Uvedba otroškega dodatka, uvedba brezplačnega vrtca za drugega otroka, stanovanjska shema za mlade družine

V novi vladi naj bi se zavezovali tudi k stanovanjski shemi za mlade družine in gradnji najemniških stanovanj ter ustanovitvi Slovenskega demografsko-pokojninskega sklada s sedežem v Mariboru. Zavezali so se, da pridobljene pravice upravičencev do pokojnine ne bodo posegali.  

Med cilji je tudi uvedba univerzalnega otroškega dodatka, izpostavljajo pa tudi reformo politike socialnih transferjev ter ponovno uvedbo brezplačnega vrtca za drugega in vse naslednje otroke, ki so istočasno vključeni v vrtec.

Ukrepi za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu, preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in za sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi

Na področju zdravstva izpostavljajo zagotovitev dodatnih sredstev za stabilno financiranje zdravstvenega sistema in dolgotrajne oskrbe ter učinkovite ukrepe za skrajševanje čakalnih vrst. Zavzemali se bodo tudi za sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi ter prenovo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju s spremembo delovanja in upravljanja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in s preoblikovanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, piše STA.

Navajajo še koriščenje treh dni bolniške odsotnosti brez obiska zdravnika v skupnem obsegu devetih dni v letu ter ukrepe za povečanje precepljenosti prebivalstva.

Prenova plačnega sistema, ukrepi tudi na področju sodstva in kmetijstva

Partnerji so v pogodbo zapisali tudi davčno razbremenitev nagrad za uspešnost ter prenovo plačnega sistema v javnem sektorju z uvedbo variabilnega dela plače.

Na področju sodstva napovedujejo uveljavitev javnega odločanja v sodnih senatih z možnostjo pisanja ločenih mnenj, vzpostavitev instančnega sistema in spremembe zakonov o sodnem svetu in državnem tožilstvu, obeta se še prenova insolvenčne in kazensko-procesne zakonodaje.

Na področju kmetijstva se napoveduje sprejem zakonov o zemljiški politiki in celovita prenova delovanja Sklada kmetijskih zemljišč, predvidena sta tudi novela zakona o zadružništvu ter ureditev predelave in rabe konoplje v medicinske in industrijske namene.

Foto: arhiv Pomurec

Na področju zunanje politike napovedujejo podporo državam Zahodnega Balkana pri nadaljnji integraciji v evroatlantske povezave.

Med konkretnejšimi projekti pa so med drugim zapisani tudi uveljavitev e-vinjete in proučitev možnosti prenosa 2TDK in gradnje drugega tira na Slovenske železnice.

*Foto: dz-rs.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.02.2020 ob 10:49 gost

      Že 20 let mnogokje napisano a nikoli uresničeno. Nič novega. Me pa zanima kako bodo zdaj isti ljudje, ki so v Šarčevi vladi glasovali proti temu, zdaj to izpeljali. Medtem pa župan Janković in župan Arsenovič pospešeno gradita najemniška stanovanja.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.02.2020 ob 11:31 ........ gost

      ENKRAT PROTI, VEDNO ZA, TO SO SEDANJI POSLANCI SMC IN DESUSA. Itak je bistvo vsega, tudi levi se strinjajo, kako izpeljati mandat do konca, pokasirati še 100.000 EUR plače in oditi, eni v pokoj, drugi nazaj v pisarne, šole. Jebe se njim za državo. Kak bo Gantar danes vodil ministrstvo za zdravstvo, če je pred leti sam s tega položaja odstopil češ, da so v ozadju zdravstva strici in lobiji. Jebemti če razumeš te bedake, Slovenija jih očitno da.

      17 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.02.2020 ob 11:56 gost

      Kateri so ključni ukrepi morebitne nove vlade? Deratizacija Slovenije po vseh katastrofalnih levih vladah, pod nujno!

      5 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.02.2020 ob 12:31 Strijc Džouže gost

      Deratizacija Df ja

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.02.2020 ob 12:38 gost

      Odgovor na naslov: Skrb za svoje stolčke!

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.02.2020 ob 12:43 gost

      Sem za levico vendar vidim da ukrepi niso slabi zato podpiram vlado. KONČNO v vojsko meje zaščitit OKREPI TO JE TO .

      4 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.02.2020 ob 13:19 Joužek gost

      Poiščite (tudi uredništvo Pomurca) naborništvo. Link do Poudarkov iz koalicijske pogodbe. http://www.demokracija.si/fokus/razkrita-vsebina-koalicijske-pogodbe-za-blaginjo-slovenije.html

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      26.02.2020 ob 14:03 gost gost

      ponovno uvedbo brezplačnega vrtca za drugega in vse naslednje otroke, ki so istočasno vključeni v vrtec. SUPER in KONČNO

      5 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.02.2020 ob 15:47 gost

        Pa ti bodo otroške vzeli, pa si na istem. Pa še kaj drugega zmanjšali. Na drugi strani pa malico in potne stroške vzeli, pa boš veliko na slabšem. Ne veseli se prehitro.

        11 1 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      26.02.2020 ob 19:34 đonson gost

      imam 4 otroke, za prvega plačam vrtec za ostale 3 ne, fino da mi bodo davkoplačevalci plačali, a ni to fajn. Upam da sem edini, drugače joj.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      26.02.2020 ob 20:27 gost

      Prvi ukrep bo izgon debelega fuknjenca v njegov rojstni Afganistan brez povratne vozovnice. V primeru, da se bo aretiral deportaciji bo ga Janša zaprl v samico in vsak dan bo Janši vlekel batino in 1000 krat na dan ponavljal Živeeo Janez Janša.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      26.02.2020 ob 21:19 gost

      Na papir je možno vse napisati.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      26.02.2020 ob 23:46 gost

      pa utišanje Df in levakov,ki serjejo po naši državi,polek korona virusa se bo sedaj pojavila še epidemija norih levakov,žal za to ni zdravila,JJ ne mara DF-jev in njemu podobnih preseratorjev

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.