https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Štirideset dni brez alkohola za zdravje in zdrave odnose

27.02.2020 ob 6:05  

Slovenska karitas je na pepelnično sredo, ko se v Katoliški cerkvi začne 40-dnevni post pred veliko nočjo, začela tradicionalno preventivno akcijo 40 dni brez alkohola. Tokrat poteka z geslom Za zdravje in zdrave odnose.

Odpoved alkoholu v postnem času je priložnost, da preverimo svoj odnos do sebe in v družini. Prav tako lahko v tem času preverimo svoj odnos na delovnem mestu in v družbi, je na predstavitvi tokratne akcije povedal generalni tajnik Slovenske karitas Cveto Uršič.

V. d. direktorice agencije za varnost prometa Vesna Marinko je dejala, da alkohol zmanjšuje sposobnost zaznavanja, presoje in ustreznega odzivanja v prometu. Po njenih besedah je eden glavnih dejavnikov tveganja za prometne nesreče, saj je vzrok za kar tretjino umrlih na slovenskih cestah.

V Sloveniji je registrirana poraba čistega alkohola na prebivalca, starejšega od 15 let, leta 2018 znašala deset litrov. Poleg registrirane porabe pa je za našo državo velika težava tudi obsežna neregistrirana poraba alkohola iz domače proizvodnje, ki po ocenah številko poveča še za tretjino. To nas uvršča v sam svetovni vrh, je poudarila Karmen Henigsman iz NIJZ.

Tvegano in škodljivo pitje je po njenih besedah vzročno povezano z več kot 200 različnimi boleznimi in poškodbami. Pitje alkohola lahko vpliva na vsak organ v telesu, povzroča rakava obolenja, oslabi posameznikov imunski sistem in pomembno vpliva na slabšanje srčno-žilnega sistema.

Slovenska karitas skupaj z agencijo za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net spodbuja k udeležbi v omenjeni akciji že 15. leto. Sodelujejo tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), zavoda Varna pot in Vse bo v redu, katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani, društvo Žarek upanja, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov in Društvo abstinent, kot gost pa se jim je letos pridružil Družinski inštitut Bližina, so zapisali na STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.02.2020 ob 19:29 Lendavski nadvojvoda gost

      Vesna,promotorka,ka pa tvoj,če ga slučajno jahaš v pamet?Nas ,Prekmurce ,pa ne žalit s to povprečnino porabe.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.