https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Pahor državnemu zboru predlagal Janšo za novega predsednika vlade

26.02.2020 ob 14:00  

Predsednik republike Borut Pahor je državnemu zboru predlagal prvaka SDS Janeza Janšo za novega predsednika vlade, je Pahor sporočil po današnjem srečanju z Janšo.

Stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS so namreč v torek pozno zvečer podpisale koalicijsko pogodbo, s čimer se, kot kaže, Janši obeta dovolj glasov za izvolitev, piše STA. Od skupno 48 poslancev omenjenih strank je javno nasprotovanje vstopu v vlado napovedal le poslanec SMC Jani Möderndorfer, slednji nadomešča ministra Mira Cerarja, ki je sodelovanje v vladi zavrnil. Državni zbor sicer izvoli predsednika vlade z najmanj 46 glasovi na tajnem glasovanju.

Glasovanje v državnem zboru predvidoma v torek

O novi vladi se lahko v državnem zboru glasuje najprej 48 ur po vložitvi kandidature in najpozneje sedem dni po njej, kot najverjetnejši dan za odločanje v državnem zboru pa se omenja torkova redna seja.

Predsednik Pahor nove vlade ne bo zaviral, ampak bo z njo sodeloval

Predsednik Pahor je izrazil zadovoljstvo, da bo obdobje politične negotovosti po odstopu Marjana Šarca s funkcije predsednika vlade relativno kratko, saj je to po njegovih besedah za Slovenijo pomembno tako zaradi politične stabilnosti kot tudi nujnosti, da vlada opravlja delo s polnimi pooblastili. Spomnil je tudi, da v njegovem mandatu do menjave vlade prihaja že četrtič, vendar smo lahko zadovoljni, da je ob vsaki prišlo do menjave oblasti brez problema, po demokratični poti.

Tudi tokrat nove vlade kot predsednik republike ne bo ne podpiral ne zaviral, ampak bo z njo sodeloval. "Želim si, da bi bilo sodelovanje tvorno in v korist v naše države in vseh ljudi," je dejal in ob tem pozval še k dialogu in sodelovanju brez slehernega izključevanja, v primeru nepremostljivih razlik in nasprotij pa si moramo po Pahorjevih besedah prizadevati za to, da se razlike in nasprotja ne bi poglobila v izključevanja ali razklanost.

Foto: arhiv Pomurec

Poleg tega od vseh pričakuje, da se bodo vzdržali izjav ali ravnanj, ki bi bile žaljive ali sovražne, poleg tega pa je pozval še, da vsi s svojim delom in ravnanjem okrepijo zaupanje v ustavni sistem in ovržejo sleherne strahove glede morebitnih sovražnosti.

Janez Janša je ob tem opomnil, da je Slovenija glede na volilni sistem obsojena na koalicijske vlade. "Te so lahko uspešne, če partnerji v koalicijska razmerja vstopajo iskreno, če so suvereni in so sposobni sklepati kompromise," je še dejal.

Kateri bodo ključni ukrepi in programi morebitne nove vlade, si lahko preberete tukaj

 

    Fotogalerija