https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KRONIKA

Zagorelo v družbi za ravnanje z odpadki

02.03.2020 ob 14:00  

Danes malo po poldnevu je zagorelo v mariborski družbi za ravnanje z odpadki Surovina. Oblasti pozivajo prebivalce v bližnji okolici, naj se ne zadržujejo na prostem.

 

Da gori v podjetju Surovina, je za STA potrdil vodja mariborske službe za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje Matej Zupanič. Po njegovih prvih informacijah gre za obsežen požar, ki pa ga imajo gasilci že pod nadzorom. "V neposredni bližini naj se ljudje zadržujejo v prostorih, naj ne hodijo v okolico intervencije in naj zaprejo okna v stanovanjih, pisarnah in drugih objektih," je dejal.

V mariborski Surovini je že večkrat zagorelo, nazadnje pred tednom dni, ko se je vnelo okoli 300 kubičnih metrov mešanega odpadnega materiala in to v hali z nenevarnimi odpadki. Leta 2013 pa je gorelo celo več dni.

Današnji požar v Mariboru (Foto: Marko Slavič )

Vse več požarov v predelovalnicah odpadkov

Po tem ko sta zagorela vrhniški Kemis in podjetje Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu, je bilo leta 2017, sprejetih nekaj ukrepov za preprečevanje požarov v industrijskih obratih. Kljub sprejetim ukrepom pa predelovalnice in skladišča odpadkov predstavljajo veliko tveganje za požarno varnost.

Naj spomnimo, da je 9. junij 2017 zagorelo v skladišču podjetja Eko Plastkom v Ljutomeru. Ogenj je popolnoma uničil stavbo, v kateri so bile odpadne sveče, plastika in parafin. Pri gašenju je sodelovalo okrog 300 gasilcev.

Lanskega aprila je prišlo do požara v lenarški podružnici podjetja Salomon, ki se ukvarja s skladiščenjem in predelavo odpadkov. Nastalo je za 250 tisoč evrov škode.

Septembra 2017 je zagorelo tudi na 2500 kvadratnih metrov deponije nevarnih odpadkov družbe Publicus v Suhadolah pri Komendi. Istega leta je velik požar zajel podružnico za predelavo odpadkov podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu. 

Velik požar je leta 2017 izbruhnil tudi v tovarni Kemis pri Vrhniki, ko so morali evakuirati nekaj okoliških prebivalcev. Ogenj je takrat zajel dobrih 871 ton odpadkov. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.