https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Mitja Slavinec in Stanislav Wolf dobitnika plakete civilne zaščite

02.03.2020 ob 16:50  

Danes so ob dnevu civilne zaščite na Brdu pri Kranju slovesno podelili nagrade in priznanja na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Na slovesnosti je priznanja prejelo 33 posameznikov in organizacij.


Komisija za priznanja in nagrade je letos potrdila skupaj 275 predlogov za priznanja civilne zaščite, in sicer 145 bronastih, 66 srebrnih in 34 zlatih znakov, 29 plaket ter kipec za življenjsko delo. Danes je bilo podeljenih 33 priznanj, ostala pa bodo podelili v naslednjih dneh na 13 regijskih prireditvah po Sloveniji.

Plakete so danes prejeli poveljnik Območne gasilske zveze Ptuj Zvonko Glažar, namestnik poveljnika CZ Mestne občine Ljubljana Robert Kus, kranjskogorski gorski reševalec Aleš Robič, podvodni reševalec Mitja Slavinec, eden izmed začetnikov šolanja reševalnih psov Miran Tišler, poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič, poveljnik CZ v Mestni občini Murska Sobota Stanislav Wolf in Obalna gasilska zveza Koper.

Slovesnosti sta se udeležila tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec. Zbrane pa je v imenu evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča nagovoril vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič. Kot je pojasnil, je Lenarčiča poklicala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in ga prosila, da se nujno vrne v Bruselj zaradi potreb po koordinaciji aktivnosti na kriznih področjih v Evropi in soseščini.

Stančič je tako prebral govor Lenarčiča. Ta je izpostavil, da ima Slovenija dolgo in bogato tradicijo na področju civilne zaščite. Že od sredine 19. stoletja naprej so na Slovenskem delovala številna dobrodelna društva, med njimi tudi gasilska. Danes pa civilno zaščito sestavljajo tako prostovoljne kot poklicne reševalne službe. V njih sodeluje okoli pet odstotkov prebivalcev Slovenije, od tega več kot 45.000 prostovoljcev.

Kot komisar za krizno upravljanje, ki spoznava sisteme civilne zaščite po članicah EU, je Lenarčič povedal, da je takšna udeležba prebivalcev v reševalnih službah zavidljivo visoka. "Prav je, da smo na te kvalitete slovenske civilne zaščite - množičnost, prostovoljnost, bogato tradicijo in znanje ponosni," je izpostavil.

Lenarčič je opozoril, da se čedalje pogosteje soočamo s krizami, ki presegajo državne meje, zato je nastal tudi evropski sistem civilne zaščite, ki spodbuja sodelovanje in solidarnost. V tem okviru je tudi slovenska civilna zaščita v preteklih letih pomagala drugim državam. Letos je že izkazala solidarnost s Kitajsko, ki se od začetka leta spopada s koronavirusom. Sedaj pa ima eno ključnih vlog v nacionalnem odzivanju proti širjenju novega koronavirusa.

Evropski komisar je poudaril, da je solidarnost zlasti pri soočanju z vremenskimi ujmami in elementarnimi nesrečami ključnega pomena. Javnost pričakuje hiter in ustrezen odziv na krize. Zato se bo Lenarčič kot komisar posvečal učinkovitemu zagotavljanju pomoči ljudem v stiski tudi s polno vzpostavitvijo evropske rezervne zmogljivosti za odzivanje na nesreče.

Kot evropski koordinator za nujni odziv si prizadeva za močno in učinkovito koordinacijo evropskega odziva na večje krize, kot je koronavirus. "Moramo pa za uspešen odziv na izzive današnjega časa združiti moči tako znotraj držav kot na ravni EU in na ravni celotne mednarodne skupnosti," je še izpostavil.

*Foto: FB Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje (Daniel Novaković, STA)

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.