https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Bomo ponovno uvedli obvezno služenje vojaškega roka?

04.03.2020 ob 10:50  

Danes bo Državni zbor v prvem branju obravnaval predlog novele zakona o vojaški dolžnosti, s katero so v SDS predlagali ponovno uvedbo naborniškega sistema. Kljub temu, da koalicijska pogodba predvideva postopno uvedbo naborništva, je podpora predlogu SDS vprašljiva. V opozicijski Levici pa v primeru njegove potrditve ne izključujejo niti referenduma.


Predlog novele so januarja, še preden je odstopil premier Marjan Šarec, vložili poslanke in poslanci SDS. Predlog predvideva ponovno uvedbo šestmesečnega služenja vojaškega roka, v primeru ugovora vesti pa 12-mesečno opravljanje civilne službe. Prav tako predlog posodablja člene, ki določajo denarne kazni v primerih, ko se obveznik izogiba nekaterim opravilom.

Predlog predvideva, da bi se zakon začel uporabljati že septembra letos, medtem ko koalicijska pogodba, ki so jo pred torkovim imenovanjem predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja podpisale SDS, SMC, NSi in DeSUS, predvideva postopno uvedbo naborniškega sistema.

Tako so v SMC in NSi že napovedali, da predloga novele v tej obliki ne bodo podprli, nekoliko bolj pa so mu naklonjeni v DeSUS.

Poslanke in poslanci bodo sicer danes zakon obravnavali šele prvič in bodo predvidoma glasovali le o njegovi primernosti za nadaljnjo obravnavo. Vodja poslancev SDS Danijel Krivec pa je že napovedal možnost sprememb predloga v nadaljnjem postopku, če mu bo uspelo skozi prvo parlamentarno sito.

V opozicijskih vrstah so noveli sicer naklonjeni v SNS, medtem ko mu preostale poslanske skupine nasprotujejo. Zlasti ostri so v Levici, od koder so v torek sporočili, da v primeru potrditve novele ne izključujejo niti možnosti zakonodajnega referenduma. Podrobnosti o tej morebitni pobudi bodo predstavili danes.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.03.2020 ob 11:06 Debeli gost

      Mislim ka bi nej bilo slabo,vsi tisti keri smo bili v vojski znamo ka smo se naucili discipline pa reda.

      16 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.03.2020 ob 11:23 deki gost

        sem tudi bil in podpiram. Nekaj se človek vseeno nauči. Ne vem komu na čast je regrutacija če noben ne gre na služenje vojaškega roka.

        13 16 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.03.2020 ob 11:41 Hefest gost

        Se strinjam, ampak v normalni vojski. Vsi ki smo služili vojaški rok po osamosvojitvi pa vemo, da je to en velik nesmisel in zapravljanje denarja. Predlagatelji uvedbe obveznega služenja vojaškega roka (in hkrati tudi tisti, ki so ga ukinili) so izgubili stik z realnostjo. Otroke vzgajajo starši, ne šola in ne vojska. "Hibridni piceki", ki bi naj šli v vojsko so fizično nesposobni za minimalne napore, ki jih takšno usposabljanje zahteva, posledično bodo nastajale poškodbe, zahtevale se bodo odšodnine ipd.... Skratka, totalno zgrešena pobuda. Dajte vojski bonitete in plače (kot jih imajo normalne države) in problemov s kadrom ne bo. Opremite jih in jim plačajte kar zakonito zaslužijo. Nehajte z nepomebnimi in nesmiselnimi promocijami, ki so same sebi namen in so samo zapravljanje denarja.

        24 9 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.03.2020 ob 21:18 k gost

        -vzgaja se doma. -Za ameriški imperializem, Natove hujskače, za dobičke korporacij na zahodu in trpljenje zaradi privatiziranega zdravstva doma. 👉 Kaj pa, če bi mladi rekli, da gre v resnici za veliko hinavščino? Da so starejše generacije, ki so imele brezplačno zdravstvo, Jazbinškova stanovanja, privatizacijske certifikate in denacionalizirano premoženje, raztrgale varnostne mreže, zaradi katerih so mladi danes ujeti v prekarna delovna razmerja in obsojeni na revščino? In zdaj bodo "mehkužnežem", otrokom krize, ki vedo, da so odvisni le sami od sebe, z mentalnim inženiringom vcepljale še domoljubje. "Milom ili silom," bi rekli v JLA. Takšno domoljubje je vredno še manj od moje vojaške knjižice.

        5 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.03.2020 ob 11:37 gost

      Mislim, da tega sploh ne bi smeli nikoli ukiniti. Bi se ta deca v stranki SDS nekaj reda in spoštovanja naučili ( predvsem Mahnič )in tudi ostali mladi. Je pa zanimivo, da človek in stranka ( Janša in SDS ), ki si je najbolj prizadevala za ukinitev tega, zdaj to hoče uvesti nazaj. Moški, ki ni bil v vojski, ni moški. Je samo mamin sinek.

      12 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.03.2020 ob 11:49 čondraš gost

      Točno tako, naj se malo od maminega cecka odlepijo telefonski zasvojenci , če ne drugo se bodo vsaj malo družili v naravi, pa spoznali lopato, kamenje in zemljo od blizu :).

      15 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.03.2020 ob 11:52 pipi gost

      Ges mislin,vsi,ki smo bili v nekdanji JNA smo se navčili nekega reda,discipline ...itd. in to je nej slabo za življenje. To bi moglo ostati tudi sedaj,sicer neobvezno in bi iz teh,ki bi se za to odločili potem po služenju lahko črpali nov kader za službo v Policiji in vojski,seveda tisti,ki bodo to hoteli. Seveda bi pa v prvi vrsti to morali te ljudi dostojno plačati,tako kot treba ne,kot je to sedaj urejeno.

      11 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.03.2020 ob 12:49 Ne laži gost

        Tou je največja bedarija, či mijslite ka do se nafčili v vojski rejda pa discipline ste v megli. Naj uvedejo 1 mejsec ka se nafčijo rokovati z orožjon pa osnove ka se nuca pa je. Vojska je ta metanje pejnez. Mij smo bilij 13 mejsecov v vojski pa ka je bilou. Prva 2 mejseca kak smo pravli obuka te pa 11 mejsecov zapravlanje časa.

        15 12 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.03.2020 ob 13:14 gost

        Ne laži, največji problemi so se v nekdanji vojski ( bil sem leta 1971 ) naučili reda in discipline. Ne vidim razloga, da se ne bi tega naučili tudi v slovenski vojski. NAJVAŽNEJŠE JE PA MORDA TO, DA SO ( SMO ) SE NAUĆILI TOVARIŠTVA, SPOŠTOVANJA, KOLEKTIVNOSTI, POMOČI EN DRUGEMU, ....... Danes ni več ne duha ne sluha o tem, pa bi današnja družba to najbolj potrebovala.

        13 8 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.03.2020 ob 11:56 strelec gost

      Skrajni čas je že, da se uvede znova obvezen vojaški rok, da se ta poženščena mularija, ki sloni na računalnikih in telefonih nauči vsaj malo discipline pa življenja v naravi.

      12 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.03.2020 ob 12:28 gost

      pošteno,in vse te mamine sinčeke nagnat na obvezno služenje,samo se bojim ,da se jih nebo veliko vrnilo,brez gela na laseh,telefončkov,pederišenja,nebodo dolgo zdržali,pol se jih bo htelo samouničiti heheh

      11 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.03.2020 ob 13:55 Sarkastični medenjak gost

      Kaj pa obvezno služenje roka za ŽENSKE? Meni se zdi to skrajno DISKRIMINATORNO in ŠOVINISTIČNO. Predlagatelji zakona očitno menijo da ženske NISO SPOSOBNE za opravljanje t.i. "moških dejavnosti". Upam da jih LEVICA prijavi

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.03.2020 ob 13:59 Nana ka pa bou? gost

      Što je pa leta 2002 podpisal ukinitev obevznega služenja?

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.03.2020 ob 14:05 gost

        Bolj pomembno je kdo in katere stranke so to izsilili. Ravno ti, ki danes vodijo vlado. JANEZ JANŠA in njegovi sateliti.

        14 2 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.03.2020 ob 14:03 gost

      GLEJTE NA TV SLO 3 PRENOS SEJE DRŽAVNEGA ZBORA. RAVNO O TEJ TEMI SE POGOVARJAJO POSLANCI. POSLUŠAJTE KAJ MISLIJO O TEM POSLANCI DOLOČENIH STRANK.

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      04.03.2020 ob 14:06 gost gost

      Zdaj mate Janšo, prvi je bil za ukinitev vojaškega roka, zdaj je za. Še vedno ne more preboleti, ka je bil odstavljen s položaja obrambnega ministra s stranii Drnovška. Sran bi ga moralo biti. Sicer pa to stane in nekje bo treba vzeti, vzelo pa se bo vsepovsod tam kar JJ podcenjuje. To je sociala, boleznine, šolstvo, znanost itd. Slabo se nan piše pod taktirko diktatorjev, to smo že izkusili. Škoda ka smo se mogli pa včakat toga, upajmo, ka se nede dugo petelino.

      18 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      04.03.2020 ob 14:55 strelec gost

      Še enkrat za vse zabite levičarje. Zahvalite se Šarcu, da je Janša na oblasti. Nesposobnosti Šarcu, ki je odstopil in dal šanso Janši. Kapiš, ertet ali je to teško zabitim levičarjem doumet, kdo je glavni krivec, da je Big Jani na prestolu. Eni ste res zabiti do amena. Kupljena Komrovačka škola i diploma.

      5 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      04.03.2020 ob 15:18 gost

      Ma če država nema sredstev za spodobne plače in opremo poklicnih vojakov, rezultat toga je seveda pomanjkanje kadra v vojski, kak do te financejrali naborniško vojsko, saj je tudi nabornike potrebno opremiti, dati uniforme, obnoviti vojašnice, zagotoviti hrano, zdravstveno oskrbo.......

      17 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.03.2020 ob 17:11 Ne laži gost

        Gost pravilno napisano, vojska je žakel keroga nikdar ne napuniš. Te de pa pijsalo ka trbej težke milijoune dati za opremo pa vojašnice pa do tej ka so tak pametni za ponovno uvedbo vojaškoga roka najbole glasni kama pa pejnezi idejo. San zgoraj napijso 1mejsec za usposabljanje je več kak preveč. Pa nej bluziti ka de se tan nikak nafčo disciplino pa spoštovanje pa lejko je v vojski 1 leto, kakšen je človek po naravi takšen de v vojski. Da pa je vojna te pa je čista druga stvar.

        6 2 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      04.03.2020 ob 17:24 Marjan gost

      Ka de von jasno, ukinitev je bila 2003 predsednik vlade Anton Rop, je pa res ka je SDS, podpirala to, poglejte kakšne so razmere danes...podpiran ponovno uvedbo, levičarji če se ne veste prešteti je nej kriv JJ prisijlo je šarca ka idctopi JJ, ste butli...

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      04.03.2020 ob 19:47 NAVČITI SE REDA gost

      Vsi mij ka smo služili jugoslovansko vojsko znamo ka je vojska, vi ki ste služili v slovenski vojski se ne oglašajte ker to nikoli ni bila vojska ampak taborniki. Vojsko pa trbej, da se ti eni razpuščeni mladinci ala Kordiš navčijo reda in gratajo moški ne da so celi život mamini sinčki. In da povejš v vojski prisego "da u toj borbi dam tudi svoj život" te ti led priteče po žilah, KDOR NI VOJSKO SLUŽU NI MOŠKI tako je veljalo nekoč, ne vem pa zakaj se eni tako te vojske bojijo, vsem nam ki smo služili je čast, da smo lahko služili in čuvali domovino.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.03.2020 ob 20:09 gost

        Budalo omejno jugonostalgično. V JNA so uživali samo osebki z IQjem sobne temerature. Očitno ti spadaš med nje.

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      04.03.2020 ob 19:55 gost gost

      Bomo ponovno uvedli obvezno služenje vojaškega roka? Le kje bodo našli sposobne za to službo, imamo rešitev, vpoklicati prihajajoče begunce !

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      04.03.2020 ob 20:16 Lendavski nadvojvoda gost

      Gost,ki praviš o "Jugonostalgiji",si ti,seronja že gda prckau....babu.....?

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      16.03.2020 ob 18:50 gost

      ŠARCA poslati v vojsko da ga naučijo REDA in da nebo lagal DRŽAVLJANOM.PRASEC POKVARJENI

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.01.2021 ob 13:41 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        "KDO VAM LAŽE"?Ja,Ivan Komunist,pa nategávle vas tüdi,idioti desni....Samu držite,pedreki,samu užijvlite....

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.