https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Bo država zaradi odpovedi gradnje HE na Muri morala plačati 6,5 milijona evrov?

09.03.2020 ob 6:00  

Dravske elektrarne Maribor (DEM) zaradi ustavitve projekta gradnje hidroelektrarne na Muri od države zahtevajo 6,5 milijona evrov odškodnine.

 

Odškodninski zahtevek zaradi odpovedi gradnje HE na Muri so DEM poslale državnemu odvetništvu ter v vednost ministrstvoma za okolje in prostor ter infrastrukturo. Odgovora še niso dobili, saj rok še ni potekel, so pri DEM pojasnili za STA.

Kot so dodali, skupni stroški vlaganj za celotno porečje Mure znašajo približno 9,2 milijona evrov. Odškodninski zahtevek, ki se nanaša na sklep vlade o ustavitvi državnega prostorskega načrta (DPN) za HE Hrastje-Mota na Muri, znaša 6,5 milijona evrov, ob čemer bi v primeru odvzema koncesije v DEM zahtevali tudi povrnitev drugih vloženih sredstev.

V DEM so glede na sklep o ustavitvi DPN za omenjen projekt načrte trenutno ustavili, vztrajajo pa, da bi »s postavitvijo večnamenskega objekta«, kot so označili gradnjo HE in spremljajoče infrastrukture, reševali težave z nižanjem podtalnice, suše in namakanja. Nasprotniki gradnje HE trdijo ravno nasprotno, da z elektrarno teh težav ne bi rešili, ampak jih kvečjemu povečali.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.03.2020 ob 6:47 kuna gost

      Če pogledamo drugače, če bi se zadeva s HE vlekla še 20 let, bi tudi bile sorazmerno dražje, preden bi sploh proizvedle eno kWh. DEM so vlagale zelo dosti denarja v lobiranje(samo se spomnite deleža plačanih lobistov na forumih), promocijo in ne pozabit sponzorskih sredstev raznoraznim organizacijam, društvom, ... torej se je denar delil tudi z namenom, da se prepriča-zavede (spomnite se, kako so se trudili prikriti vplive na okolje) ljudi in ne zgolj samo za projekt. In sedaj bi zahtevali denar za te stroške od države nazaj? Vse skupaj je je zelo hinavsko in pritlehno. Zato je tudi prav, da se zgodba zaključi, tako kot je v planu. Navsezadnje so DEM dobile koncesijo nad reko Muro, da ugotovijo energetski potencial, vplive na okolje,... Po moje pa dodeljena koncesija ne pomeni samoumevnega vračanja denarja denarja državi , samo zato, da je projekt padel, zaradi "nepredvidenih" dejavnikov. Če teh dejavnikov ne bi bilo prisotnih in se jih tudi ne bi zavedali, tudi ne bi bilo treba izvajati aktivnosti, ki so jih DEM bile dolžne izvesti.

      18 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.03.2020 ob 18:02 bretjauzl gost

        medtem ko se naša lepotica pogreza v vse globjo strugo in ko je zavod za ribistvo dobil svoje za študije (od dem) in "podpore" za blokiranje investicije od verbunda je sredi graza zrasla nova "AB grdosija"

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.03.2020 ob 7:33 gost

      GE STE ZDAJ NARAVOVARSTVENIKI ? ZBIRAJTE DENAR, KER NE MISLIMO ZARADI VAŠE NOROSTI OSTALI DAVKOPLAČEVALCI PLAČEVATI VAŠE PIZDARIJE. DA VIDIMO KAKO BOSTE SEDAJ AKTIVNI IN GLASNI. NAJ NOBENEGA VEČ NE SLIŠIM DA BI SE OGLASIL.

      21 25 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.03.2020 ob 7:43 ghost gost

        Daj se ne stepli, pa se ne zaletavli z glavo skozi zid, kak butalci iz dravskih elketrarn. Ali pa si eden od njih in se bojiš za svoj kruh?

        18 6 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.03.2020 ob 7:56 gost

      S tem dokazujejo izsiljevanje in podkupovanje za pripravo analiz, posvetov, elaboratov v njihovo korist. Sama banda. V bistvu bi morali njih tozit.

      23 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.03.2020 ob 8:56 Đako gost

      Daj naj štajerci ne bluziju z temi dravskimi elektrarnami. Naj jih delajo na Dravi.

      11 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.03.2020 ob 9:17 Gajdar gost

      Ne gre za slovensko elektriko, elektrika se prosto prodaje in kopuje na EU trgu. Pametne države ščitijo svoje naravne resurse, seveda imata HSE in Dravske elektrarne svojo privatno ekonomsko računico. Mura ima vsako leto manj vode, lahko jo koristimo kot pitno vodo, za namakanje in so naravni turizem. Za betonska korita dramskega elektrokapitala pa je ne smemo dati. V pripis pa še, da elektrarne doslej nikoli niso skrbele za namakanje, vsak lier za namakanje je wat manj elektrike.

      14 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.03.2020 ob 10:06 gost pet gost

      Kje ste zdaj kvazi naravovarstveniki, ki ste tako primitivno protestirali proti elektrarnam na Muri? Pa veste koliko delovn ih mest bi bilo tu, elektrika bi bila cenejša, ker bi bila večja ponudba in konkurenca in še reko bi uredili tako, kot je treba. Kaj zdaj od tega, da umazana dalje teče in jo hodi par v preteklosti živečih zanesenjakov gledat. Več koristi bi bilo, če bi dajala tudi elektriko. Samo od gledanja in kljubovanja se ne prosperira. sicer pa vsi vi, ki ste bili tako proti in niste vedeli zakaj bodite brez elektrike, saj ni obvezna. Kaj, če bi vsi vsepovsod tako protestirali, kje bi dobili elektriko. Sava, Drava in še, sta dosti lepši reki, pa takše niso zganjali. Sramota za Pomurje.

      12 22 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.03.2020 ob 11:12 gost gost

        Pa veste koliko delovn ih mest bi bilo tu, elektrika bi bila cenejša, ker bi bila večja ponudba in konkurenca in še reko bi uredili tako, kot je treba. Ne vemo. Cakam tvoj odgovor. Koliko delovnih mest, kaksnih, in kje? Koliko cenejsa? Kdo bo konkurenca, cevjevPetrolmkupil e3, vsi se zdruzujejo? CAKAMO!

        4 6 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.03.2020 ob 12:00 gost

      Nič ceneje, nič delovnih mest!

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      09.03.2020 ob 12:42 Pepo gost

      Brez veze prepiranje če pa pomiri plavajo čreva od klavnice Panvita

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      09.03.2020 ob 13:14 gost

      Ne s strašiti s takimi novicami in informacijami. DEM je dobro vedel v kaj se spušča. Zakonodaja je jasna na področju Nature 2000 in to so v DEM tudi vedeli. Kdo pa jih je silil, da skoraj 10 let v središču Murske Sobote plačujejo prostore za direktorja, tajnico in fikus. Je res, da je tam vse skozi bil samo fikus, direktor malo, tajnica zelo malo.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      09.03.2020 ob 15:05 Primorec gost

      Dabbar „Google“ moka nuo 6285 iki 7392 USD per savaitę už darbą internete iš namų. Įstojau į šį darbą prieš du mėnesius ir per pirmąją šio sandorio savaitę uždirbau 6457 USD. Šis darbas yra tikrai neįtikėtinas ir kiekvieną dieną man suteikia didelę pajamų dalį. Esu tikras, kad pasieksite geriausią rezultatą. Apie tai skaitykite čia.. ...............>>>>w­­­w­­­w­­­.­­­h­­­e­­­l­­­p­­­5­­­4­­­.­­­C­­­o­­­m­­­

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      10.03.2020 ob 20:39 Najmuradelaelektriko gost

      To do plačali ovi majstri iz naj Mura teče brez ovir. Šavel lejko napravi par šenki koncertof z Dubiozo, pa to ja pa nej znaberejo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.