https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

V Sloveniji potrdili prvi primer okužbe z koronavirusom

4.3.2020  

Prek Twitterja je predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec sporočil, da so odkrili prvo okužbo s koronavirusom tudi pri nas. 


Slovenija se je tako pridružila več kot 80 državam, ki beležijo okužbo s tem virusom.

Iz Maroka preko Italije v Slovenijo!

Minister za zdravje Aleš Šabeder je dejal, da so bili danes ob 20.44 obveščeni, da imamo v Sloveniji prvi pozitivni primer okužbe z novim koronavirusom. Pacient je prišel iz Maroka preko Italije v Slovenijo. Danes je obiskal svojega zdravnika, kazal je znake bolezni, zato ga je zdravnik poslal na Infekcijsko kliniko v Ljubljani. Tam je bil pacient testiran, bris je bil pozitiven. Pacient ostaja hospitaliziran na Infekcijski kliniki v Ljubljani. 

Koronavirus je izbruhnil konec lanskega leta v kitajskem mestu Wuhan. Nov koronavirus so poimenovali sars-cov-2, bolezen, ki jo virus povzroča, pa covid-19.

Dr. Maja Sočan iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je pojasnila, da NIJZ raziskuje poti, kje bi bilo možno mesto okužbe. Izgleda, da gre za uvožen primer in da se je pacient okužil v Maroku. »Pričeli bomo s protokoli in algoritmi, kot je predvideno. Ugotavljamo, s kom je bil pacient v stikih, da bo širjenje virusa kar najbolj omejeno in da ne bo okužil drugih. Med vrnitvijo v Slovenijo in hospitalizacijo je minilo nekaj dni, naša naloge je, da najdemo osebe, s katerimi je bil v stiku in jim svetujemo«, je dejala.

Kot so zapisali pri NIJZ je pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2, tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.03.2020 ob 21:24 Zvejzdica gost

      Zdaj ste vsi srecni! KVIRUS je koncno zmogel tudi V SLO priti. Juhu. Pa na zdravje!

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.03.2020 ob 21:56 gost

      To! Koncno. Led je prebit. Zdaj pa idemo na pune kot v Italiji.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.03.2020 ob 1:34 Bucja gost

      Ali je MIGRANT,???

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.03.2020 ob 11:18 Micka gost

      Ge san bijla

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.03.2020 ob 13:36 gost

      Tako je,začel se je konec ,koncev,še malo pa bodo zaprli vse trgovine,DF tudi tvoj Lazarjev dom bodo zaprli,če si nisi kot to počnejo veverce ,nabral živeža ,boš sedaj na tanko piskal,to je kriv JJ,tako se je začel maščevati,levičarjem in delomrznežem,Df če nebi tolko prdinkal po JJ-ju nebi bilo sedaj tega..

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.03.2020 ob 13:54 gost

        Glej ti z IQ mrzle vode, v vikendici imam zaloge vsaj za dva meseca, vina pa za celo leto. Ne vem kje ti vidiš problem. Jaz ga nimam.

        0 3 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.