https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

V Sloveniji so danes potrdili še drugi primer okužbe s koronavirusom

5.3.2020  

Minister za zdravje Aleš Šebeder je na novinarski konferenci povedal, da je bil novi okuženi v stiku s prvim okuženim. Slednji je imel veliko stikov; 29. februarja je iz Maroka že bolan potoval na beneško letališče, isti dan pa je bil zvečer na ljubljanski urgenci.


Prvi bolnik je v soboto, 29. februarja, ob 16.25 priletel na italijansko letališče Marco Polo v Benetkah. Gre za let maroške letalske družbe Royal Air Maroc iz Casablance s številko AT 938.

Takrat je že imel bolezenske znake, ki jih je pripisal nedavni poškodbi v Maroku, je danes pojasnila direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat.

Moški je po prihodu na beneško letališče z organizatorjem prevozov GoOpti pripotoval v Ljubljano. Še isti večer med 20. in 21.30 je moški zaradi poškodbe obiskal ljubljansko urgenco, kjer so ga obravnavali in poslali domov. V sredo pa je zaradi slabega počutja odšel v Zdravstveni dom Vič. Kot je izpostavila državna sekretarka Simona Repar Bornšek, je moški mimo vseh pozivov in navodil v zdravstveni dom prišel nenapovedan.

Zdravnica, ki ga je tam pregledala, nato pa z reševalnim vozilom napotila na infekcijsko kliniko ljubljanskega kliničnega centra, je danes ostala doma.

V GoOpti so za STA pojasnili, da so že v stiku s pristojnimi. Skupaj z okuženim se je peljalo še nekaj drugih, voznik pa je že v postopku testiranja in izolacije, so dodali.

Pirnatova je poudarila, da je za prenos bolezni potreben tesnejši stik z bolnikom, zato je verjetnost, da bi se okužili ljudje na urgenci in na letalu, sicer majhna. A kljub temu skušajo zbrati čim več oseb, ki so bile v stiku z okuženim. Vse, ki so morda leteli z omenjenim letom ali so bili v nedeljo zvečer na ljubljanski urgenci, tako pozivajo, naj se jim javijo.

Kot je danes povedal minister Šabeder, je imel prvi bolnik v tem času kar veliko kontaktov. Prav med stiki s prvim bolnikom so danes dopoldne tudi potrdili novo okužbo. "Stroka je na delu, scenariji, ki so bili pripravljeni, tečejo," je dejal Šabeder.

Foto: arhiv pomurec.com

Določenim osebam, ki so bile z okuženim v stiku, so tudi že odvzeli vzorce, rezultati zanje bodo znani popoldne.

Na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja pozivajo, da vsi, ki so bili 29. februarja med 20. in 21.30 na ljubljanski urgenci, pokličejo številko 031/619 118, saj se je tam mudil okuženi. Prav tako pozivajo državljane, da vsi, ki so 29. februarja potovali z letom AT 938 na beneško letališče Marco Polo, in imajo znake okužbe s koronavirusom, da naj po telefonu pokličejo svojega zdravnika.

Morebitni oboleli morajo do nadaljnjih navodil, ki jih dobijo od zdravnika po telefonu, ostati doma in se izogibati stikom z drugimi ljudmi, svetujejo na spletni strani NIJZ.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.03.2020 ob 13:31 gost

      Hehe naravnost smešni ste,se pravi...do.sedaj celi čas nobenega obolelega,včeraj se je pojavil prvi,danes takoj že drugi..So mar,čakali v čakalni vrsti?..Pa seo,sedaj prišli vsi na enkrat na vrsto?..Ali,pa so se zmenili med sabo??Tega nam pa ne veste razložit ali?,Dajte no malo raziskat v tej smeri,kako se prijavit v čakalno vrsto,za koronavirus,pa kakšne so čakalne dobe,pa kdo ima prednost itd...Aja ,pa HITRO SEDAJ V TRGOVINE NABAVIT ŽIVEŽA ZA POL LETA NAJMANJ,KAJTI APOKALIPSA JE TU :O ,hitro preden zaprejo trgovske centre ,hitro hitro

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.03.2020 ob 14:59 Bojan1 gost

        Če bi v celoti prešto članek, isto piše tudi drugje, bi opazo, ka je v soboto prileto v Benetke in še isti dan bil na urgenci, kjer pa ga niso testirali za virusom. Za virusom so ga testirali komaj včeraj in ta je bil pozitiven. Je pa ta isti okuzil tudi drugega okuženega, ki je bil v stiku z njim. Kaj tu ni jasno. Zakoj bi tou nišče skrivo, ka bi mel od toga, vej smo pa nej v Severni Koreji. So pa bar priznali, ka ga v soboto nejso testirali, ka test nekaj stane pa se špara, vačik pa bi že te meli prvoga pacienta. Aja jih je pa že dosta v SLO ka majo virus, samo nemaja vsi težav pa sploh ne vejo, ka majo virus.

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.03.2020 ob 14:46 gost

      Debeli je pa tretji primer virusa, on depa celo pomurje pa štajer okužo.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.03.2020 ob 16:09 ........ gost

      Kak je z gripo?, Mesec pa pol ni slišati zanjo, a več nihče ne umara, vsako leto približno 600.000 tisoč. Gripa je odišča kot bi rekel keks, koronček preži za vsakim vogalom. Vse zaprejti, tovarne razpistiti, pa vojne ni treba. Jo že imamo, psihološko, če se trgovine praznijo je vrag vzel šalo. Kje je Varda, kje Janša, da je to golazen spustil v državo. Pa smo mislili, da z izdajalci naroda (SMC, Nova Slovenija in Desus) NE BOMO DELEŽNI VSEH TEGOB TEGA SVETA. Sicer pa po napovedih JJ, moraš spoštovati naše zakone, pa si dobrodošel, tidi oni iz Sirije, kako hitro se je zmehčal J Ivan J. dELAL BO KOT BO REKLA EVROPA, malo jim pa ja mora polizati zadnjico, saj bo predsedoval Uniji.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.