https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

V Tešanovcih potekala predstavitev novega romana Olge Gutman Krivo je lectovo srce

Tešanovci, 07.03.2020 ob 10:00  

Pod okriljem izdajatelja Zavoda Volosov hram se je v torek, 3. marca, v prostorih Vaškega doma Tešanovci odvijala predstavitev novega romana Krivo je lectovo srce domačinke in uveljavljene pisateljice Olge Gutman.


Prireditev pred precejšnjim občinstvom je potekala v sproščenem vzdušju, avtorica je med pogovorom predstavila številne zgodbe in zanimive podrobnosti iz preteklosti, ki so vplivale na nastanek romana, ali so vanj na različne načine celo vključene. Pogovoru je zbrano občinstvo z zanimanjem prisluhnilo, posebej pa je bilo izpostavljeno tudi zanimivo dejstvo nastanka celostne opreme.

V enem izmed prizorov nastopa tudi lectovo srce, kakršna so bila v starih časih v navadi, z ogledalcem in verzom, in prav takega je medičarka Jožica Celec iz Ratkovcev izdelala za potrebe romana, se pravi da je na naslovnici prav takšno lectovo srce, kot nastopa tudi v samem romanu.

Krivo je lectovo srce je ne samo najobsežnejši, ampak tudi najbolj kompleksen, izdelan in dovršen roman Olge Gutman, ki se osredotoča na usodo kmečke družine skoraj skozi celotno 20. stoletje, s posebnim poudarkom na tematikah revščine in omejenih možnosti dninarjev, hlapcev in dekel ter problematiki izseljenstva, ki je s prvim povezana kot pravzaprav edina možnost tega sloja za izhod iz nezavidljivega položaja.

Roman spremlja tudi, kako se je na usodi pokrajine in njenih ljudi odrazila druga svetovna vojna, življenje povojnih generacij, in še kaj. Bogata freska odnosov in čustvenih zapletov, podkrepljena z nevsiljivo, a izrazno učinkovito in prepričljivo sliko zgodovinskih okoliščin, v katerih se intimne zgodbe odvijajo, pa je predvsem odlično branje.

*Foto: TIC Moravske Toplice

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.