https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Turističnim vodnikom grozi popoln izpad prihodkov

07.03.2020 ob 12:00  

Turizem je gospodarska panoga, ki zaradi epidemije novega koronavirusa SARS-CoV-2 že občuti zelo oprijemljive negativne posledice.

Še posebej ranljivo skupino predstavljajo turistični vodniki, saj jih velika večina dela kot samostojni podjetniki. Nekaterim turističnim vodnikom grozi popoln izpad dohodka zaradi odpovedi rezervacij za celotno prihajajočo sezono. Tako bodo, če se situacija ne bo umirila ali država ne bo priskočila na pomoč, verjetno celo primorani prenehati poslovati.

Po uspešno izvedenem mednarodnem dnevu turističnih vodnikov (21. februar), v okviru katerega dogodki bodo potekali še ta in prihodnji vikend in letos mineva v rekordnih številkah (66 vodenj v 40 krajih širom Slovenije), so se nad turistične vodnike zgrnili črni oblaki. Zaradi izbruha epidemije novega koronavirusa, ki se je pojavil pri nas, turističnim vodnikom odpovedujejo rezervacije za celotno sezono. Ker jih velika večina opravlja dejavnost kot samostojni podjetniki, jim grozijo drastične posledice. Po podatkih Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS), ki skrbi za register turističnih vodnikov, je na nacionalni ravni 1130 oseb z licenco za turistično vodenje.

Velika večina jih ima univerzitetno izobrazbo, povprečna starost znaša 45 let. Vodnikom z državno licenco je potrebno dodati še nekaj 100 vodikov z lokalnimi in regionalnimi licencami. Na udaru ne bodo zgolj posamezniki, temveč celotne družine, so zapisali v društvu regionalnih turističnih vodnikov Slovenije Argos.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.03.2020 ob 12:14 rajko gost

      Pa kaj, so pač leto dni brez dela. Imajo pa na voljo stečaj, preusmeritev v druge panoge itd. Vedo dva tuja jezika, 60% poznajo našo deželo, sedaj pa jočejo?????Ker pa po Ljubljani ne bodo vodili Kitajčkov jim pa kar dežava naj pomore?. Tako je, vsakemu po 500.000 tsočakov pa jih rešit. Kajti to je velik potencial države. Ne vedo pa, koliko lesenih stopnic vodi do ljubljanskega gradu oziroma koliko stanovalcev ima Maribor.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.03.2020 ob 12:24 Jfjf gost

      Ka je tou sars-cov-2? Kaj nouvoga? Al tou vi pa malo po svoje?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.03.2020 ob 13:03 Lendavski nadvojvoda gost

      Me briga za te turistične vodnike z univ.izobrazbami.Če bi za kaj bili ,bi bili zaposleni kak trbej.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.03.2020 ob 17:54 delavec----SŠI gost

      Naj se prekvalificirajo začasno in naj gredo delat na Pomgrad ali v druge gradbene firme ,če primanjkuje delavcev! To je edina rešitev ki državo nebo nič stala! Tudi mi smo se morali prekvalificirati in se grebsti za delo čče smo hoteli preživeti!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.03.2020 ob 18:58 Lendavski nadvojvoda gost

      Delavec,tak je.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.