https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Število okuženih s koronavirusom naraslo na 12, sledi prepoved večjih prireditev

7.3.2020  

Ob 14. uri je potekala novinarska konferenca glede stanja v državi v povezavi z novim koronavirusom. V Sloveniji je potrjenih 12 okužb z novim koronavirusom. Stopnja tveganja prenosa se povečuje, zato bo minister za zdravje podpisal sklep o prepovedi večjih prireditev.


Na novi koronavirus so v Sloveniji doslej testirali 785 ljudi. Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje je na novinarski konferenci potrdila, da so danes do 14. ure zabeležili skupno 12 primerov okužbe s koronavirusom, zgolj danes smo zabeležili štiri nove primere.  

En primer je slovenski državljan, ki je pripotoval iz Italije, med drugim je bil tudi v Benetkah. En primer je rizični stik zdravnika iz ZD Metlika – gre za neposreden, tesen kontakt. En je slovenski državljan, ki je pripotoval iz Avstrije, zbolel je že tam, tudi tam je bil v stiku z veliko ljudmi. En moški, ki je čez Italijo potoval v Španijo, potoval je z družino.

Visoko rizični kontakti so obdelani takoj in nemudoma dobijo navodila, pri nižje rizičnih kontaktih veljajo splošna navodila, so zagotovili na novinarski konferenci.

Vsi, ki so hospitalizirani, so v stabilnem stanju in se nobeden ne zdravi za pljučnico ali kritičnega stanja, je povedala Državna sekretarka Simona Repar Bornšek.

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat je na današnji novinarski konferenci povedala, da se stopnja tveganja prenosa novega koronavirusa povečuje. Zato so predlagali omejitev množičnih prireditev. Državna sekretarka Simona Repar Bornšek je pojasnila, da se tak sklep že pripravlja v podpis ministru za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Alešu Šabedru.

Kakšne točno bodo omejitve, tako še ni jasno, pričakovati pa je popolno prepoved večjih prireditev v zaprtih prostorih. Tako bo med drugim prestavljen tudi današnji koncert Andree Bocellija v Stožicah. Kako bo s poleti v Planici, še ni jasno. Možno je, da bodo potekali brez gledalcev.

Posebne omejitve pa bodo izdali tudi za Metliko z okolico, kjer je imel okuženi zdravnik veliko stikov z ljudmi, zaradi tega pa so že zaprli dom za starejše in zdravstveni dom.

Kot so zapisali pri NIJZ je pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2, tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Kaj storiti, če pri sebi opazite bolezenske znake?

Da bi preprečili širjenje novega koronavirusa, je treba dosledno upoštevati navodila pristojnih:

1. Če pri sebi opazite bolezenske znake (vročino, kašelj, oteženo dihanje, ki je značilno za pljučnico), ostanite doma, izogibajte se stikom z drugimi ljudmi.

2. PO TELEFONU se posvetujete s svojim izbranim osebnim zdravnikom. Če ta ni dosegljiv, pokličite najbližjo dežurno ambulanto, kjer boste prejeli nadaljnja navodila.

3. Zdravnik bo potrdil ali ovrgel sum na okužbo. Če bo sum upravičen, vas bo zdravnik napotil v zdravstveno ustanovo (t.i. vstopno točko za odvzem brisa).

4. Do te zdravstvene ustanove se peljite z osebnim avtomobilom in ne z javnim prevozom (vlak, avtobus, taksi). Kašljajte v robec ali rokav. Pred odhodom od doma si umijte roke z vodo in milom.

5. Zdravnik, ki vam bo vzel bris, bo glede na vaše zdravstveno stanje ocenil, kje boste počakali na rezultate testa.

6. Po prejemu rezultata vas bo zdravnik obvestil o nadaljnjih ukrepih.

Vsi, ki niste bolni, a bi želeli dodatne informacije glede koronavirusa, lahko pokličete NIJZ na posebno telefonsko številko 031 646 617, vsak dan med 9. in 17. uro.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.03.2020 ob 17:51 golgol... gost

      nogometne tekme so prepovedane.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.03.2020 ob 18:50 Lendavski nadvojvoda gost

      Me briga,v Rusiji nega virusa,torej,vodkica.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.03.2020 ob 10:00 čondraš gost

      Kaj zdravnikom je že kdo povedal da v Italiji razhaja virus in da bi bilo boljše da se gredo sankat kam na Kitajsko denimo ?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.