https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Nacionalni inštitut opozarja javnost, naj ne zaupa ljudem, ki ponujajo nepreverjene izdelke

11.3.2020  

S pojavom novega koronavirusa v Sloveniji se je povečalo število oglasov, ki ponujajo zdravila ali preventivne učinkovine kot zaščito pred okužbo, pojavljajo pa se tudi ponudbe raznih preventivnih pregledov. Tržni inšpektorat, na katerega se obračajo potrošniki, poudarja, da za pritožbe glede izdelkov in storitev, ki naj bi ščitili pred okužbo, ni pristojen. Potrošnike preusmerja na štiri organe.


Nacionalni inštitut za javno zdravje ob opozarja, naj javnost ne zaupa posameznikom ali družbam, ki ponujajo nepreverjene izdelke in storitve.

Kot so napisali v sporočilu za javnost, ljudi pozivajo, da spremljajo uradne informacije na spletnem portalu vlade in inštituta za javno zdravje. Dodali so, da na inštitutu vse oglase z nepreverjenimi učinkovinami ali storitvami prijavljajo, ob tem pa pozivajo tudi vse ostale, naj ravnajo enako.

Iz tržnega inšpektorata so sporočili, da je z objavo na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje prišlo do neljube napake, da je za oglaševanje lastnosti izdelkov in storitev, ki naj bi ščitili pred okužbo s koronavirusom, pristojen tržni inšpektorat.

V resnici so za to pristojni drugi organi, poudarjajo. Za dezinfekcijska sredstva je pristojen urad za kemikalije, za prehranska dopolnila zdravstveni inšpektorat, za zdravila in medicinske pripomočke javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke, za prodajo na črno pa finančna uprava.

Če posamezen organ prejme prijavo, ki ne sodi na njegovo delovno področje, jo seveda nemudoma posreduje v nadaljnje reševanje pristojnemu organu, vendar se na ta način podaljša čas za odgovor oziroma ukrepanje, so pojasnili.

"Ne glede na vse navedeno pa bo tržni inšpektorat aktivno spremljal razmere na trgu in v primeru ugotovljenih kršitev iz svojih pristojnosti ukrepal skladno z zakonskimi pooblastili," so dodali.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.