https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Zaostreni ukrepi pri dostavi in izročanju pošiljk

13.3.2020  

Pošte Slovenije je danes sprejela nekatere dodatne ukrepe, ki se nanašajo na odvijanje poštnega prometa in prilagoditve v delovnih postopkih.

 

Dodatni poostreni ukrepi

Od 16. marca 2020 veljajo dodatni poostreni ukrepi pri dostavi in izročanju pošiljk. Tako je Pošta Slovenije prilagodila postopke vročanja pisemskih pošiljk v dostavi, s poudarkom na »brezkontaktnem« vročanju pošiljk. Pismonoši bodo v hišne predalčnike še naprej vlagali vse vrste pisemskih pošiljk, za katere potrditev prevzema naslovnika ni potrebna. Za vsa ostala pisma, kjer je zahtevana osebna vročitev oziroma za katera mora naslovnik ali pooblaščena oseba prevzem potrditi v dostavni listini pismonoš oziroma v aplikaciji, bodo pismonoši od ponedeljka, 16. 3. 2020, v hišne predalčnike vlagali obvestila s pozivom, da naslovnik ali pooblaščena oseba pisemsko pošiljko prevzame na pristojni pošti.

V primeru vročanja paketov bodo stranke pozvane, da se opredelijo do alternativnega vročanja, ki ne vključuje fizičnega kontakta (podpisa) ter pakete prevzamejo na dogovorjenem mestu npr. pri vhodu v stavbo, pred garažo ipd. 

Določene storitve, kot so vnos/odvoz blaga v stanovanje naslovnika ipd., se do nadaljnjega ne bodo izvajale.

Vse, ki opravljajo nakupe prek spleta, Pošta Slovenije poziva, da naročilo blaga opravijo s plačilnimi karticami in ne izbirajo storitve Plačilo po povzetju (odkupnina). Dostava tovrstnih pošiljk je lahko do nadaljnjega motena.

Pošta Slovenije uporabnikom tudi svetuje, da za dostavno mesto izberejo eno od alternativnih dostavnih točk in se tako izognejo neposrednemu stiku z dostavljavcem, in sicer dostavo v PS Paketomat (24 lokacij po Sloveniji) ter dostavo na vnaprej dogovorjen prostor (na teraso, pod nadstrešek…). Z aplikacijo Pošte Slovenije Moja dostava – moja izbira lahko tudi v zadnjem trenutku spremenijo lokacijo dostave paketa. Za pošiljanje pošiljk pa lahko uporabniki izberejo tudi spletno aplikacijo PS Pošlji paket.

Zaustavljen sprejem pošiljk za Italijo

Od 16. marca 2020 bodo nadaljnjega ustavljen sprejem pisemskih, paketnih in EMS pošiljk za Italijo. Prav tako je s tem dnem do nadaljnjega ustavljen promet poštnih pošiljk iz Italije za naslovnike v Slovenijo. Še vedno pa je možen sprejem pošiljk UPS za Italijo, pri čemer se pred sprejemom individualno preveri, ali je za naslovno območje omogočen prenos pošiljk.

Transportna pot v smeri Slovenija – Kitajska ponovno vzpostavljena

Transportne poti v smeri Slovenija – Kitajska so ponovno vzpostavljene od 6. marca 2020. Roki prenosa pisemskih, paketnih in EMS pošiljk so nekoliko daljši od rokov prenosa pred izbruhom koronavirusa. Za pošiljke UPS za Kitajsko tudi v prihodnje velja, da obstajajo določene omejitve le za posamezne kraje na Kitajskem. 

Pošti na lokaciji UKC Ljubljana ter UKC Maribor ne poslujeta

Pošti na lokaciji UKC Ljubljana ter UKC Maribor od prejšnjega oz. začetka tega tedna do nadaljnjega ne poslujeta, od 16. marca 2020 pa bo do nadaljnjega zaprta tudi pošta 4210 Brnik. Ostale pošte so zaenkrat odprte in poslujejo po obstoječih delovnih časih.

Pošta Slovenije je omejila tudi hkraten vstop več strank na pošte. V notranjosti pošte je lahko sočasno le toliko strank, kolikor je aktivnih poštnih okenc. Ob tem naj stranke upoštevajo priporočeno medsebojno razdaljo. Če bodo vsa okenca zasedena, Pošta Slovenije stranke prosi, da počakajo pred vrati, da pridejo na vrsto. Prav tako jih prosi, da si pred in po obisku pošte umijejo roke oziroma uporabijo razkužilo ter da pošto obiščejo zdrave.

Vsem državljanom so relevantne informacije na voljo na spletni strani Pošte Slovenije www.posta.si, kjer bo Pošta Slovenije še naprej sprotno objavljala tudi nadaljnje ukrepe in spremembe.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.