https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Uradno potrdili prvo smrt bolnika s koronavirusom

14.3.2020  

Izjavo so dali predsednik vlade Janez Janša, minister za zdravje Tomaž Gantar in dr. Bojana Beovič, vodja Strokovne skupine, ki bo zagotavljala podporo Kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19.  


Minister za zdravje Gantar je uradno potrdil prvo smrt bolnika s koronavirusom, gre za osebo iz rizične skupine.

Do 14. ure je bilo v Sloveniji potrjenih 181 okužb. Opravljenih je bilo 5369 testiranj. 

Statistika obolelih po zdravstvenih regijah do 11. ure: Celje: 27 (včeraj 21), Koper: 8 (včeraj 5), Kranj : 7 (včeraj 2), Ljubljana: 75 (včeraj 65), Maribor: 13 (včeraj 9), Murska sobota: 5 (včeraj 5), Novo mesto: 39 (včeraj 31), Nova Gorica : 3 (včeraj 2), Ravne: 1 (včeraj še nič) in tuji državljan: 2. 

 

Janša: Za omejevanje širjenja koronavirusa ni toliko pomembno število okuženih, pač pa število resno obolelih

"Samoizolacija je najpomembnejši ukrep. Pomembno je izogibanje večjim skupinam in ohranjanje razdalje," je povedal premier Janez Janša.

Janša je dejal, da so na včerajšnji krizni seji ustanovili krizni štab, ki naj bi poskušal upočasniti širjenje epidemije virusa. Krizni štab v širši sestavi sestavljajo vsi člani vlade in ključni predstojniki organov v sestavi, ki lahko tukaj največ prispevajo. Daleč najbolj pomembna je skupina strokovna podporna skupina strokovnjakov s področja zdravstvenega sistema. Vodja te skupine je dr. Bojana Bejovič. 

"Potniški promet se je v Evropi bistveno zmanjšal, zdaj se v glavnem rešujejo situacije, ko se ljudje vračajo domov. Pri tovornem prometu bomo naredili vse, da bo lahko nemoteno potekal," je dejal Janša. 

Janša je prosil župane, da so samoiniciativni in se čim bolj angažirajo tudi pri pomoči organizacije varstva otrok na domu za tiste, ki nujno potrebujejo varstvo.

Kontaktov in virov okužb ni več mogoče izslediti 

Kontaktov in virov okužb ni več mogoče izslediti. Po novem bo prioriteta, da poskrbijo za diagnoze. Sile bodo tako usmerili v skrb za bolne, je dejala dr. Bojana Beović.

Dva tedna doma v samoizolaciji

"Prišli smo v fazo epidemije, v kateri se bolezen širi med ljudmi. Vedno več je bolnikov, ki so bolezen dobili nekje, kjer so se zadrževali v Sloveniji. Bolniki, ki bodo prebolevali okužbo dihal, bodo ostali dva tedna doma v samoizolaciji, ne bomo ugotavljali, ali ima bolnik covid-19. Razen, če bo potreboval hospitalizacijo, potem bo diagnostika narejena," je povedala Beovićeva in dodala, da med obolelimi ni bilo nobenega primera smrti.

Število okuženih se povečuje enako kot v Italiji

Minister za zdravje Tomaž Gantar, je dejal, da razkužila niso med tistimi zaščitnimi sredstvi, ki bi bila v pomanjkanju in bodo zagotovljena v zadostnih količinah. Povedal je, da je samozaščitno ukrepanje najpomembnejše. Na ministrstvu bodo vzpostavili kontaktno točko, kjer se bodo javili lahko vsi tisti, ki so pripravljeni pomagati v smislu dobave opreme. Pripravljene bodo tudi ustrezne smernice, za koga in v kakšnih količinah je oprema potrebna.

"Situacija je do te mere resna, da se število okuženih povečuje enako kot v sosednji Italiji. Gre za neko eksponentno rast, to je, da se število okuženih približno na dva dni podvoji. Epidemija je neizogibna in število okuženih bo naraščalo. Želimo pa omejevati porast težkih bolnikov. Naš namen je, da so ukrepi domiselni in učinkovit," je dejal Gantar, ki pa ni pojasnil za kakšne ukrepe gre.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.03.2020 ob 15:59 gost

      Za navadno okužbo dihal, ki je v tem času običajna, sploh pri kroničnih bolnikih, bodo ljudje dva tedna v izolaciji??????????? Alo????!!!!!!!! Ste vi to resni ali se ..............?????

      13 31 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.03.2020 ob 20:07 gost gost

        Neuradno umrl starostnik okužen s koronavirusom, !! Pozabili so navesti starost umrlega ??

        6 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.03.2020 ob 20:34 gost

        20:07 ..... namenoma ne napišejo starosti umrlega in kakšne kronične bolezni je imel, verjetno več težkih bolezni. Zdaj se bo šele začelo laganje o umrlh. Za vsako smrt bo kriv ta virus,. Ubogi plačanci brez jajc in poštenosti.

        10 4 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.03.2020 ob 16:52 gost

      Tak malo vse skup na pamet. Veliko govorjenja, zelo malo povedanega.

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.03.2020 ob 17:59 Fujs gost

      Janša de gledal za svoj žep!!!!njemi se fujcka za bogi narod,lopovi ostanejo lopovi

      16 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.03.2020 ob 18:45 čondraš gost

      Debeli ima spet debatni krožek sam s seboj, 5 v enem :).

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.03.2020 ob 18:56 gost

      Ste videli Janšo? Star, puklast, izčrpan, prestrašen, lapal, pa nič povedal, ....-........ Da ga ni božja kazen trufila, ker se je z maskami norčeval iz ljudi ( najbolj pa iz sebe, a je preplitev, da bi to dojel )?

      18 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.03.2020 ob 19:14 Lendavski nadvojvoda gost

      Ti,gost,s šapo,srečaj mene,da se ti uresniči,boljše,da ne .... "ima boga nad bogovima".

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      14.03.2020 ob 19:22 Lendavski nadvojvoda gost

      Ivana poznam,od nekdaj,socializem,je predvsem zahrbten,"taknjoš",malenkosten in maščevalen,neinteligentno nerazsoden,mali človek,rad ima sebe,rad bi bil zgodovina,državnik,za vsako ceno.

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.03.2020 ob 20:28 gost gost

        tij kvazi vojvoda ocitno ne poznas Lendave, kaj sele Meseca in njegove skrajne socialiste.

        3 6 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      14.03.2020 ob 19:26 čondraš gost

      Sožalje svojcem umrlega. Kot drugo, upam da bodo kazensko ovadili zdravnika ki je prinesel okužbo v dom starejših občanov.

      16 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.03.2020 ob 19:46 bin gost

        Tudi jaz sem za kazensko ovadbo teh povsem neodgovornih zdravstvenih delavcev. Bojim se pa, da nihče nič ne bo ukrepal. Morda bi bilo potrebno napisati peticijo? Sramota od sramote za zdravnike!

        12 8 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      14.03.2020 ob 19:51 kj gost

      kaj pa pri pajdoji in teh popolaciji tam je največ okužb kot korona virus dobiš tam saj tam ni higjene že od izbruha virusa vse zapreti lokale kot v mb jevšek zdaj daj ukaz za zaprtje lokalov posebej teh fas fudov

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      14.03.2020 ob 19:53 Lendavski nadvojvoda gost

      "Hatižak",si kdaj prišel na to,da so drugi kar,ti pa zabit ",ko toćak".

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      14.03.2020 ob 20:01 Lendavski nadvojvoda gost

      V Metliki,takoj,zaradi nesposobnosti v rit brcnit vodjo doma.V trenutku,pa vsem povedat kdo je.V domovih so najbolj ogroženi,zaprto bi moralo biti vse,osebje nič iz stavbe,tam spati,tam biti,nobenega stika z okoljem.Če komu ne paše,široki je svet.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      14.03.2020 ob 20:24 ZAPRETI ZDRAVNIKA gost

      Svojci umrlega morajo zdaj vložiti kazensko ovadbo zoper zdravnika ki je zaradi svoje nore pameti raztrosil virus. Po KZ je to kaznivo dejanje povzročitve smrti zaradi malomarnosti in zapor do 8 let naj v zaporu premišljuje kaj je napravil isto je potrebno kazniti vse ostale večina so to zdravniki ki so prinesli virus iz Italije. V ZAPOR Z NJIMI IN DOŽIVLJENJSKO ODVZEM LICENCE ZA ZDRAVNIKA.

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      14.03.2020 ob 20:50 kj gost

      v ponedeljek vse zapret lokale v soboti razen pekarn in živilskih trgovin vse.ostalo zapret tudi fas fude pa naj janša vse to plača samo domačim trgovcem

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      14.03.2020 ob 21:07 gost

      Čondraš, dobro si preberi članek. Glavna doktorca pri Janši je Bojana Beov- IĆ. IĆ, IĆ, IĆ, To je tisti IĆ, ki tebe v noro pamet spravlja. Kaj boš zdaj? Na štrik?

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.03.2020 ob 21:09 čondraš gost

        Sploh nimam problemov s tem, to pomeni da je JJ veliko bolj odprtega duha, kot bi ti rad prikazal, torej imaš v bistvu ti s svojim populističnim nabijanjem zoper JJ, velik problem.

        6 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.03.2020 ob 8:08 gost

        Ti si prava desna ovca. Nalimana.Svojo prepričanost spreminjaš iz minute v minuto. Kakor pastir zapove. Ovcaaaaaaaaaaaa beeeeeeee.

        6 3 Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      14.03.2020 ob 23:04 Zaskrbljen gost

      Ne morem verjeti kaj berem. Apeliram na vas, to so težki časi in ne vemo kaj nas čaka. Bodite odgovorni, ostanite doma, zaščitite sebe in druge. To ni čas za egoizem ampak moramo vsi stopiti skupaj in sj pomagati. Za začetek tako da smo doma. Pazite nase!

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      14.03.2020 ob 23:07 gost

      JJ nastopa pravilno,ne dela panike,ampak svari ..In vi levuhari ,kozjojebcosimpatizeri,boste še naprej delali zdrahe,če,so navodila države taka kot so,se jih je treba držat,ampak ne..vi po svoje,saj ne rečem,šarac se je tudi primerno odzval,pohvalno,ampak lejte sprijaznite se,je pač prišla nova vlada,nisem simaptizer JJ,ampak,ni pa neumen,saj dobro govori,zaenkrat dobro obvladuje krizno sitouacijo,vi smrkavci levi,ki niste odraščali v času osamosvojitve,ne slinite se tu,tedaj ko je bila 10 dnevna vojna,ni bilo tako napeto in resno vseskupaj kot sedaj,tako da...če pač rečejo ostanite doma,pa fak no,bodite veseli pa ostanite,si vsaj spočijete ..nevem zakaj ste eni taki idijoti

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.03.2020 ob 8:16 gost

        Marš, ti vsak dan Janši rit ližeš potem pa norosti pišeš. Če ne vidiš, da je imel Janša svoj monolog na tiskovni konferenci, govoril in govoril, povedal pa ničesar, si pač zabiti osel. Besedo bi moral dati usposobljenima zdravnikoma ne pa, da je on lapal. Kar se pa virusa tiče, so pa vsi v temi ali pa delajo po naročilu najbogatejše elite na svetu.

        6 8 Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      15.03.2020 ob 5:43 gost

      SDS STRANKA IN NJEGOVI POSLANCI SO OKUŽENI Z KORONAVIRUSOM

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      15.03.2020 ob 6:51 Risto Kubura gost

      Narod vi ste vsi bolani in okuženi od mržnje en do drugega. Samo toliko......

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      15.03.2020 ob 8:05 hombre gost

      svojci naj lepo tožijo tega kretena zdravnika, ki je pravzaprav ubil tega človeka zaradi svoje malomarnosti. da ga ni sram!

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      15.03.2020 ob 9:01 Miki gost

      Gantar komaj stopio na funkcijo in že laže, "razkužila ni v pomanjkanju" a kje se lahko dobi razkužilo????? glavonja

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      15.03.2020 ob 10:23 Halo gost

      V sobote,v maximuso so trgovine prazne,1 trgovka sama celi den tan stoji pa čaka 1 bedno stranko ka je v penziji ka kaj malo pogledne...če to ma smisel?!??! Zaprejo naj vse ka je nej življenakega pomena!!!

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      15.03.2020 ob 19:14 Xy gost

      Namesto, da se normalno obnašate, ste vsi skupaj eni blesavi frajeri. Zadeva je resna, pa če boste pisali grdobije gor ali dol. Te vaše formulacije komentarjev so čisto virozne. Tak ste vulgarni in nestrpni, populizem vre iz vas. Sram. Vas bodi.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      15.03.2020 ob 20:02 Bula gost

      Te virus je brez veze, samo lidij na noro delajo

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      17.03.2020 ob 21:14 Lendavčan gost

      Niti eden se ne zaveda resnosti virusnih obolenj zato pa imajo blesave polpismene komentarje!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      17.03.2020 ob 21:28 KUKU gost

      Večina jih ne zna brati. Samo pisati bedarije so se naučili.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      17.03.2020 ob 21:30 Joužek gost

      Dvomim, da so članek, pod katerega pišejo te bedaste komentarje, sploh prebrali.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.