https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Nujno oskrbo prebivalstva bodo zagotovili s povečanjem blagovnih rezerv

14.3.2020  

Vlada je sklenila, da bo država nujno oskrbo prebivalstva v času epidemije koronavirusa zagotovila s postopnim povečanjem blagovnih rezerv trajnega mleka, mlečnega prahu, sira, piščančjega mesa in mladega pitanega goveda. Sprejela je tudi predlog zakona o interventnih ukrepih na trgu kmetijskih pridelkov in ga po nujnem postopku poslala v DZ.

Živilsko pridelovalna industrija v Sloveniji se zaradi izbruha koronavirusa Covid-19 v letu 2020 na območju Evropske unije in Republike Slovenije, sooča z motnjami in nestabilnostjo na trgu zaradi ovir pri prostem pretoku blaga in storitev, kapitala in oseb na enotnem notranjem trgu Evropske unije in tretjih držav, so zapisali na kmetijskem ministrstvu.

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je danes v zagotovila, da spremljajo situacijo in se sprotno odzivajo v motnji preskrbe s prehrano. 

Ne glede na visoko stopnjo samooskrbe na področjih mleka, mlečnih izdelkov, mesa in mesnih izdelkov, vlada predlaga dodatne količine blagovnih rezerv za nemoteno oskrbo prebivalcev s temi izdelki. Povečanje blagovnih rezerv bo zavod izvajal postopno v roku treh mesecev, sredstva pa bodo zagotovili iz proračunske rezerve, poroča Sta.

Foto: arhiv Pomurec.com

Predlog  Zakona o interventnih ukrepih na trgu kmetijskih pridelkov, živil, živali in gozdno lesnih sortimentov

Vlada je na prvi seji sprejela tudi predlog zakona o interventnih ukrepih na trgu kmetijskih pridelkov, živil, živali in gozdno lesnih sortimentov ter ga po nujnem postopku v ponedeljek poslala v DZ.

S tem predlogom zakona želijo na ministrstvu za kmetijstvo urediti možnosti omejitve prometa s kmetijskimi pridelki, živili in živalmi predvsem za namen prehrane ljudi in da bi s tem zagotovili zadostno oskrbo s hrano na območjih države.

"Prav tako bo lahko omejila ali prepovedala dajanja na trg posamezne skupine, posameznega kmetijskega pridelka, živila ali živali za hrano ljudi, na ozemlje Slovenije iz območja druge države članice EU ali uvoz iz tretje države. Omejila bo lahko tudi višino cene posameznega kmetijskega pridelka, živila ali živali za hrano ljudi," navaja Sta.

Trg gozdno lesnih sortimentov

S predlogom zakona vlada predlaga omejitev ali prepoved dajanja na trg gozdno lesnih sortimentov, sekancev in lesnih peletov iz območja drugih držav članic EU ali uvoz iz tretje države. Kot dodaten ukrep pa predlaga postavitev, uporabo in vzdrževanje skladiščnega mesta za skladiščenje gozdno lesnih sortimentov, posekanih na podlagi zakona, ki ureja gozdove in v skladu z odločbami zavoda za gozdove o sanitarni sečnji, še poroča Sta.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.