https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pesniška pobuda se seli v digitalno sfero

16.03.2020 ob 18:00  

Zaradi epidemije novega koronavirusa se množična pesniška pobuda Plačaj z verzom, ki jo ob svetovnem dnevu poezije podpira Julius Meinl, dunajska pražarna kave, seli na splet. Na družbenih omrežjih Instagram in Facebook bo potekala v obliki pesniškega natečaja, izbrani verzi pa bodo objavljeni v edinstveni zbirki instapoezije različnih avtorjev.


V soboto, 21. marca 2020, naj bi na svetovni dan poezije akcija Plačaj z verzom potekala v več kot 40 državah in preko 1000 kavarnah po svetu. V sodelovanju z organizacijo Worldreader Julius Meinl zbrane verze letos usmerja v boj proti nepismenosti v državah, izvoznicah kave, kot so Etiopija, Kenija in Indija. A zaradi ukrepov za preprečitev širitve novega koronavirusa bo globalna akcija močno okrnjena. 

Natečaj #instapoezije poziva k množičnem pesnjenju prek družbenih omrežij

V Sloveniji so se organizatorji ob popolni zaustavitvi javnega življenja odločili, da pesniško pobudo preselijo na družbena omrežja in že začeti natečaj #instapoezije podajšajo in razširijo. V natečaju za prvo zbirko instapoezije lahko do vključno 21. marca sodelujejo vsi polnoletni uporabniki omrežja Instagram in Facebook, in sicer z javno objavo avtorskega verza na osebnem profilu, ki mu dodajo ključnika #placajzverzom in #natecaj.

Najboljši verzi bodo predstavljeni v posebni pesniški zbirki, deset izbranih avtorjev pa bo nagrajenih tudi s finančno nagrado. Pravila in pogoji natečaja so objavljeni TUKAJ.

Edinstvena zbirka poezije, ki bo zaznamovana z duhom časa

»Zamisel o pesniški zbirki, v kateri bodo zbrane avtorske pesmi z omrežja instagram in facebook, se je porodila, ko še nismo vedeli, da bodo ti verzi nastajali v prav posebnem času. Znašli smo se v izrednih okoliščinah in naneslo je, da so se tudi naša tradicionalna pesniška druženja ob kavi v veliki meri preselila na druženja na spletnih omrežjih. Zbirka, ki jo bomo v teh dneh skupaj ustvarili, tako ne bo le svojevrsten novum, temveč bo prav gotovo zaznamovana tudi z duhom časa, v katerem živimo. Vsem, ki se nam boste pridružili, želim veliko navdiha. Pa ne pozabite, pri pesnjenju gre med drugim tudi za to, kako s čim manj besedami povedati čim več,« je povedal Feri Lainšček, pesnik in pisatelj ter podpornik akcije Plačaj z verzom.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.