https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Potovanja v tujino odsvetovana, letalski potniški promet ustavljen

17.3.2020  

Slovensko zunanje ministrstvo ob pandemiji novega koronavirusa svetuje slovenskim državljanom, naj ne potujejo v tujino. Tistim, ki se nahajajo v tujini, pa svetujejo, da se podučijo, kako se vrniti domov. Od polnoči velja tudi prepoved opravljanja zračnih prevozov v Sloveniji.

Prepoved zračnih prevozov bo za letalski promet znotraj EU v veljavi do 30. marca, za prevoze iz ali v državne nečlanice EU pa do preklica. Prepoved velja le za potniški promet.

Na Ministrstvu za infrastrukturo so v sporočilu za javnost pojasnili, da prepoved ne velja za zrakoplove, ki opravljajo mednarodni redni in posebni zračni prevoz blaga ali pošte, ter za zrakoplove, ki opravljajo mednarodne posebne zračne prevoze brez prevoza potnikov na letih v svojo bazo ali na vzdrževanje. Iz prepovedi so izvzeti tudi posamezni leti tujih državnih letal ali helikopterjev, če izvajajo lete v humanitarne in zdravstvene namene.

Kot je že včeraj v videoposnetku poudaril vodja konzularne službe na MZZ Andrej Šter, so se pogoji potovanja in bivanja drastično spremenili. Zato tistim, ki so v tujini, svetujejo, naj se natančno podučijo, kakšen bi bil njihov povratek v domovino. Priporočajo jim tudi, naj redno spremljajo spremembe. Ob tem na zunanjem ministrstvu slovenskim državljanom svetujejo še, da ne potujejo v tujino, temveč ostanejo doma.

Po poročanju RTV Slovenija naj bi sicer v tujini bilo več kot 200 slovenskih državljanov, ki ne morejo nazaj domov. Ob tem naj bi v nedeljo iz Slovenije na Kanarske otoke in v Turčijo leteli dve večji skupini slovenskih turistov. Vsaj ena turistka, ki je letela v Podgorico, je obtičala na letališču.

Na ljubljanskem letališču se bo po prizemljitvi potniških letal predvidoma do konca meseca odvijal le tovorni promet. Danes bo z letališča na podlagi posebnega dovoljenja poletelo še letalo z večjo skupino ruskih potnikov, s tem letalom pa se bo v domovino vrnilo nekaj Slovencev, so za STA povedali v družbi Fraport Slovenija, ki upravlja letališče.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.