https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Mladi iz 5 držav dodelili rdeči karton socialni izključenosti

19.11.2019 ob 12:13  

38 mladih iz Slovenije, Hrvaške, Litve, Slovaške in Italije, v sklopu projekta “Red card for social exlusion” je med 20. in 28. septembrom 2019 izvedlo mladinsko izmenjavo, katere namen je bil med mladimi spodbuditi, preučiti in razvijati vrednot športa, kot so sprejemanje, enakost, strpnost, zavezanost, angažiranost, skrb, sočutje in empatija.


Mnogi mladi se ne zavedajo, kaj predstavlja kršitev človekovih pravic. Raziskave kažejo, da je kar 24% vseh prebivalcev EU (več kot 120 milijonov ljudi) je izpostavljenih tveganju revščine ali socialne izključenosti - to vključuje 27% vseh otrok v Evropi, 20,5% tistih nad 65 let in 9% tistih, ki so zaposleni. Mladi ugotavljamo, da se s temi težavami soočajo vse države vključene v projekt.

Razumevanje problema in izmenjava mnenj ter izkušenj različnih držav, je lahko odličen začetek boja proti socialni izključenosti in nevarnosti ekstremnega radikalizma. Sodelovanje, medsebojno spoštovanje, in primere dobrih praks bomo mladi prenesti v države, od koder prihajamo. Na mladinski izmenjavi "Red card for social exlusion" smo mladi v športu iskali in spodbujali raznolikost, dialog, strpnost. Pripravili smo poziv proti radikalizaciji mladih, ki veljajo za najbolj ogrožene in dovzetne. S projektom smo preko športa v posameznih državah raziskali možnosti za sodelovanje in orodja, ki pomagajo mladostnikom, ki se srečujejo s socialno izključenostjo in radikalizacijo.

Cilji projekta so:

- ozavestiti in opremiti mlade, vključene v projekt, kako preko športa spodbujati timsko delo,

- medkulturno učenje ter odgovornost,

- opozoriti deležnike in družbo o težavah, ki ne sodijo na in ob športna igrišča;

- ozavestiti družbo o pomenu športa in načinu njihove uporabe za vpliv na določena družbena vprašanja, kot je integracija beguncev, verska in etnična diskriminacija in vključenost v multikulturne razprave,

- razvijati spretnosti in kompetence ter ustvarjati nova partnerstva po vsej Evropi.

Na mladinski izmenjavi je 41 mladih iz Hrvaške, Slovaške, Italije, Slovenije in Litve s pomočjo delavnic spoznavalo, kako izboljšati odnose med mladimi, kako zgraditi svojo socialno mrežo, poiskati možnosti za vključevanje preko športa v njihovi okolici. Seznanili so se s kakšnimi težavami se soočajo invalidi in kako se lahko vključujejo v družbo preko športa, hkrati pa smo spoznali kaj ne sodi v šport in preko aktivnosti na prostem spoznali, kako se skrbi za zdravje mladih v projektu. S projektom smo izboljšali socialne in psihološke indikatorje izključenosti mladih. Med projektom smo udeleženci pridobili niz spretnosti in kompetenc, ki bodo prispevale k našemu delu v kontekstu kulturne raznolikosti, kjer še vedno prihaja do diskriminacije, kjer človekove pravice niso vedno spoštovane, demokratične vrednote in načela pa so napačno razumljene ali se ne izvajajo v praksi.

Organizator izmenjave je bilo Športno društvo Bogojina. Projekt je bil financirana iz programa Erasmus + in odobren s strani nacionalne agencije Movit. V slopu projekta smo pripravili video ter priročnik.

Oglejte si video na:

https://www.youtube.com/watch?v=EFfPTWi2Q1I

Fotogalerija

Komentarji

!Za komentiranje se morate prijaviti

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.