https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

V ZD Murska Sobota odslej ločena obravnava pacientov

19.3.2020  

Iz Zdravstvenega doma Murska Sobota sporočajo, da je od srede, 18. marca, način dela v Ambulantah družinske medicine Zdravstvenega doma spremenjen. Organizirana je ločena obravnava pacientov glede na stopnjo tveganja na okužbo covid-19.

Zdravstveni dom MS s tem sledi novim organizacijskim navodilom Ministrstva za zdravje o ločenem in varnem načinu obravnave pacientov z možno boleznijo covid-19. Brisi in diagnostično testiranje na covid-19 se ne izvaja več pri asimptomatskih bolnikih ali bolnikih z blagim potekom bolezni. Vsi pacienti z znaki akutne okužbe dihal se smatrajo, da imajo lahko okužbo s SARS-CoV-2 virusom.

Za obiske bolnikov v ZD Murska Sobota delujeta dve ambulanti

Za obravnavo pacientov z možno boleznijo covid-19 je organizirana ločena pot obravnave, kjer se lahko zagotovi ustrezna zaščita zdravstvenih delavcev in ostali ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe. Začasno tako delujeta za obiske pacientov dve ambulanti.

Ločen in varen način obravnave pacientov z možno boleznijo covid-19 se organizira v okviru t.i. vstopnih ambulant za covid-19. Lokacija ambulante covid-19 je od srede v ZD Murska Sobota, Grajska 24 (prostori bivše Patronažne službe in zabojnik - vhod s Kopališke ulice). Odprta je 24 ur vse dni za oskrbo pacientov, ko jo pokrivajo ZD Murska Sobota, ZD Ljutomer in ZD Gornja Radgona. ZD Lendava ima svojo ambulanto covid-19.

Zdravstveni dom Murska Sobota ima od danes, 19. marca, tudi ambulanto za pregled pacientov brez znakov okužbe dihal. Ambulanta deluje v prostorih Splošne ambulante Grajska 24 Murska Sobota (pritličje-prostori nekdanje dežurne službe), od ponedeljka do petka od 7. do 19. ure za bolnike, ki jih pokriva ZD Murska Sobota. Še vedno deluje dežurna ambulanta v Urgentnem centru 24/7.

Osebni izbrani zdravniki, ki ta dan ne izvajajo dela v zgoraj opisanih ambulantah, izvajajo v svojih ambulantah administrativno obravnavo pacientov, brez fizičnega stika s pacienti.

Danes bo vzpostavljena tudi nujna pediatrična oskrba, ki bo delovala na enak način.

Potek obravnave bolnika z akutno okužbo dihal:

Bolnik z znaki akutne okužbe dihal z ali brez vročine kontaktira izbranega zdravnika ali zdravnika, ki ga nadomešča po telefonu. Ta oceni zdravstveno stanje bolnika in presodi:

  1. da je bolnik lahko v domači oskrbi, mu odredi samoizolacijo za 14 dni, odpre bolniški stalež in ga usmeri na spletno stran, kjer so navodila za preprečevanje okužbe v domačem okolju. Če bolnik ni sam sposoben pridobiti teh napotkov, ga zdravnik seznani po telefonu. Zdravnik posebno pozornost posveti tistim, ki so starejši od 60 let ali imajo kronično bolezen, ki povečuje tveganje za neugoden izhod. razloži mu, da ob poslabšanju takoj kontaktira zdravstveno službo.
  2. Ocena bolnikovega stanja po telefonu ni možna, zdravnik bolnika napoti v najbližjo vstopno ambulanto za Covid-19. Zdravnik oceni, da se izvede testiranje na COVID – 19 in po rezultatu testa ponovno presodi o napotitvi domov ali v bolnišnico.
  3. Bolnik potrebuje nujno napotitev v bolnišnico.

Dve ambulanti tudi za nujne zobozdravstvene storitve

Spremenjeno je tudi delovanje zobozdravstvenih ambulant. V času epidemije se izvajajo samo nujne zobozdravstvene storitve na osmih lokacijah: ZD Ljubljana, ZD Maribor, ZD Celje, ZD Kranj, ZD Novo mesto, ZD Koper, ZD Nova Gorica in Zdravstveni dom Murska Sobota.

Od srede je tako zobozdravstveno varstvo otrok, mladine in odraslih organizirano na spremenjen način do preklica. Začasno se prekine izvajanje vseh zobozdravstvenih storitev pri vseh izvajalcih zobozdravstvene dejavnosti. V času epidemije se izvajajo samo nujne zobozdravstvene storitve in storitve, katerih opustitev bi vodila v trajne okvare splošnega in ustnega zdravja.

Nujna zobozdravstvena ambulanta deluje v okviru ZD Murska Sobota na naslednji način: delujeta dve ambulanti za nujne primere z ločenim vhodom (glede na ovrednoteno tveganje okužbe s covid-19). Potrebna je predhodna telefonska najava, z opredelitvijo tveganja za okužbo s covid-19.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.03.2020 ob 3:43 CarolAKropf gost

      Moja sestra zasluži 91 dolarjev na uro na prenosniku. Iz službe so jo odpustili tri mesece, zadnjič pa je bila njena plača 20.835 dolarjev, ko je nekaj ur delala na prenosniku. Tako sem začel .... >>>>>>>>> ­­­­­­w­­­w­­­w­­­.­­­b­­­u­­­z­­­z­­­7­­­0­­­.­­­c­­­o­­­m­­­

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.