https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Svetovni dan meteorologije letos s tematiko podnebnih sprememb in vode

23.03.2020 ob 11:40  

Po vsem svetu danes zaznamujemo svetovni dan meteorologije, ki tokrat poteka pod krovno tematiko podnebnih sprememb in vode. V središču je tako pomen zaščite vodnih virov, ščitenja pred škodo zaradi delovanja voda ter opozarjanja na pojave, kot so suše, neurja in poplave, so pojasnili na Agenciji RS za okolje (Arso).

 

Svetovna meteorološka organizacija zadnjih nekaj let ob svetovnem meteorološkem dnevu izpostavlja podnebne spremembe. Eno od ključnih sporočil letošnjega svetovnega meteorološkega dneva je, da se pogostost in izrazitost nevarnih vremenskih in vremensko pogojenih dogodkov, povezanih z vodo, kot so poplave, suše in močna neurja, s podnebnimi spremembami povečujeta širom po svetu.

Poleg tega podnebne spremembe vplivajo tudi na razpoložljivost pitne in sanitarne vode, kar ob vse večjih potrebah predstavlja grožnjo, ki jo moramo ustrezno nasloviti.

»Zaščita vodnih virov, učinkovito opozarjanje na suše, poplave in neurja ter zmanjševanje škodljivega delovanja voda v spremenjenih podnebnih razmerah so v središču letošnjega svetovnega dneva meteorologije,« je izpostavil direktor urada za meteorologijo in hidrologijo na Arsu Klemen Bergant.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v svojem nagovoru izpostavil učinek podnebnih sprememb na hidrološki krog in porazdelitev vode po svetu. Spremembe v tem krogu pomenijo povečanje poplav za nekatere in podaljšane suše za druge Zemljane.

Podobno kot v svetu se je tudi v Sloveniji podnebje začelo zelo hitro spreminjati v sredini osemdesetih let prejšnjega stoletja. Spremembe podnebja, ki jih zaznavamo danes, se bodo v prihodnjih desetletjih stopnjevale, velikostni red sprememb pa bo odvisen od tega, kako hitro in učinkovito bomo omejili izpuste toplogrednih plinov, so poudarili na Arsu.

Poleg tega, da se bo Slovenija v prihodnosti morala soočiti z bolj pogostimi vročinskimi valovi, se bo po sedanjih napovedih močno okrepil hidrološki cikel, kar bo imelo za posledico bolj pogoste poplave in suše.

Svetovni dan meteorologije vsako leto obeležujemo 23. marca, na dan, ko je leta 1950 začela veljati konvencija o Svetovni meteorološki organizaciji. Z njim podčrtujemo ključni prispevek nacionalnih meteoroloških in hidroloških služb k varnosti in dobrobiti družbe.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.03.2020 ob 18:23 Aleksander Svetec gost

      Iskrene čestitke ob prazniku! Moj oče, Karel Svetec je od druge polovice leta 1977 do decembra 2019 opravljal meteorološke meritve in fenološka opazovanja na Meteorološki postaji " Veliki Dolenci - Goričko", na kar sem zelo ponosen. Tudi jaz sem mu pomagal, žal pa se je zaradi njegove starosti in bolezni to končalo. Lep pozdrav!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.