https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Vlada bo za pomoč državljanom in reševanje gospodarstva namenila približno 2 milijardi evrov

 

Vlada je včeraj na 5. redni seji obravnavala prvi obsežnejši zakonski paket za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, tako imenovani #protiKoronpaket #PKP1. Paket ukrepov so danes predstavili na novinarski konferenci.

Kot je povedal predsednik vlade Janez Janša je vlada je pripravila zakonski sveženj za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, ki bodo veljali do 31. maja tega leta, ta rok pa lahko še podaljšajo.

Določili so ukrepe za ohranjanje delovnih mest. Vse prispevke zaposlenih, ki so na čakanju, bo prevzela država oziroma proračun, ostale bodo vse pravice zavarovancev. Bolniške odsotnosti bo v tem času krila zavarovalnica in ne delodajalec.

Določili so nagrajevanje zaposlenih in aktiviranih v času epidemije preko dodatkov plačil za nevarno delo in preko plačil za dodatno obremenitev po odločitvi predstojnikov v razponu od 10 do 200 odstotkov od osnovne plače.

Določili so ukrepe za izboljšanje socialnega položaja najranljivejših skupin, ki jih je najbolj prizadela epidemija. Delavci, ki ne delajo zaradi varstva otrok, nezmožnosti prihoda na delo ipd. bodo imeli enak status kot delavci na čakanju na delo. Tistim, ki bodo v tem času izgubili službo, pripada nadomestilo za brezposelnost. Plačila javnih storitev, ki se ne izvajajo, ne bo. Upokojencem pa se izplačan poseben dodatek.

Sprejeta je vrsta usmeritev za pripravo ukrepov za pomoč samozaposlenim. Tisti samozaposleni, ki zaradi epidemije ne bodo mogli opravljati svoje dejavnosti, bodo upravičeni do temeljnega dohodka v višini 70 odstotkov minimalne plače, odpisani bodo vsi prispevki. Do izredne pomoči bodo upravičeni vsi, ki bodo s posebno izjavo razglasili prizadetost zaradi krize.

Vse funkcionarske plače na državni ravni bodo v času trajanja epidemije za 30 odstotkov nižje. Iz tega je izvzeto le sodstvo.

Vodja strokovne posvetovalne skupine Matej Lahovnik je povedal, da jih je pri pripravi ukrepov vodilo načelo, da morajo biti ukrepi hitri in enostavni. Paket ukrepov pa je vreden približno dve milijardi evrov.

Lahovnik je med drugim tudi opozoril, da se bo morebitne neresnične navedbe, "vojno dobičkarstvo" in podobno - lahko naknadno preverjalo in ustrezno sankcioniralo.

Podrobnosti ukrepov so v nadaljevanju predstavili še minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec ter minister za finance Andrej Šircelj.

Vlada je v #protiKoronpaketu sprejela ukrepe v osmih sklopih:

  • Ukrepi za ohranjanje delovnih mest
  • Ukrepi za izboljšanje socialnega stanja ljudi
  • Ukrepi za izredno pomoč samozaposlenim
  • Ukrepi za ohranitev delovanja podjetij
  • Ukrepi za izboljšanje likvidnosti podjetij in pomoč znanstveno raziskovalnim projektom za boj z epidemijo
  • Znižanje sejnin in plač in oprostitev plačila storitev distribucije
  • Pomoč kmetijstvu
  • Ukrepi s področja javnih naročil

Vse ukrepe lahko najdete v spodnji priponki.

Fotogalerija