https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Na meji z Avstrijo 13 kontrolnih točk na cestnih povezavah, med njimi Gornja Radgona, Kuzma in Gederovci

24.3.2020  

O Smernicah z naborom ukrepov za omilitev posledic "korona" epidemije za državljane in gospodarstvo, ki so podlaga za pripravo zakonskega protikorona paketa in ki jih je vlada potrdila na včerajšnji seji, so na popoldanski novinarski konferenci spregovorili dr. Mojmir Mrak, Žiga Turk in Dušan Olaj, ki so člani strokovne posvetovalne skupine, ki je sodelovala pri pripravi ukrepov. 


Po besedah Jelka Kacina, pomagajo pri vračanju 400 srbskih državljanov, ki so se v domovino vračali iz skandinavskih držav in so ostali ujeti v Sloveniji. Vladi je uspel dogovor z Republiko Srbijo in Hrvaško o vračanju njihovih državljanov iz Slovenije, kjer so obtičali po tem, ko je Srbija kot del ukrepov za zajezitev epidemije zaprla meje tudi za lastne državljane, ki se vračajo iz tujine. 

Od polnoči na meji z Avstrijo 13 kontrolnih točk na cestnih povezavah

Vlada nadaljuje s sprejemanjem ukrepov za zajezitev bolezni. Kot je povedal Kacin, je predsednik vlade Janez Janša podpisal odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo iz Avstrije. Po vzoru ukrepov na meji z Italijo vzpostavlja 13 kontrolnih točk na cestnih povezavah med državama. Gre za nekdanje mejne prehode: Gornja Radgona, Kuzma, Holmec, Karavanke, Jurij, Vič, Ljubelj, Trate, Radlje, Gederovci, Šentilj avtocesta in Šentilj magistrala ter Korensko sedlo. Vlakovni potniški promet med državama se ne izvaja.

Vstop v RS se dovoli osebam s potrdilom o negativnem izvidu na novi koronavirus, ki ni starejši od 3 dni oz. tujcu s telesno temperaturo nižjo od 37,5 °C in brez jasnih znakov okužbe zgornjih dihal; gre za osebe v tranzitu.

Vstop v državo je dovoljen tudi za slovenske državljane in osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji.

Odlok se ne uporablja za dvolastnike, ki imajo zemljišča na obeh straneh meje in opravljajo kmetijsko-poljedelska dela, čezmejne migrante, tovorni promet, potnike intervencijskih ambulantnih reševalnih vozil in tranzit organiziranih humanitarnih konvojev.

"Tranzit oseb, za katere se predvideva, da zaradi ukrepov sosednjih držav ne bodo mogle zapustiti Slovenije, se ne dovoli," je dejal Kacin.

Nemogoče je napovedati, kako dolgo bo kriza trajala

Mojmir Mrak je povedal, da se napovedi gospodarskih rasti iz dneva v dan znižujejo. Nemogoče je napovedati, kako dolgo bo kriza trajala, a večinska ocena je, da se bo njena najhujša faza merila v mesecih.  

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.03.2020 ob 8:39 gost gost

      Tale zadeva z virusom je priročna, da smo lahko uvedli nazaj meje !!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.03.2020 ob 8:41 gost gost

      Tale zadeva z virusom je priročna, da smo lahko uvedli nazaj meje !!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.