https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Kmetje bodo deležni pomoči

25.3.2020  

Vlada je sprejela vrsto smernic za izdelavo ukrepov za pomoč kmetijstvu. Slovenski premier Janez Janša je povedal, da bodo naredili vse, da se kmetom in kmetijstvu pomaga z enakimi ali ali sorazmerno enakimi ukrepi kot ostalemu gospodarstvu

 

Namen Zakona za blažitev posledic bolezni COVID-19 je zaščita in spodbude za domače pridelovalce in predelovalno industrijo oziroma dobavitelje hrane in živil.

Ukrepi med drugim določajo nadomestilo za čas bolezni zaradi COVID-19 za kmete, nosilce dopolnilnih dejavnosti in turističnih kmetij.

Za čas bolezni bo veljal odpis prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za kmete po Zakonu o pogojih, pod katerimi se kmetom zmanjšani ali odpisani prispevki štejejo za plačane.

Pridobitev nadomestila za čas odsotnosti

Članom kmetijskih gospodarstev, ki so zboleli za boleznijo COVID-19 ter so pokojninsko in invalidsko zavarovani kot kmetje, se bo za prvi mesec bolezni omogočilo pridobitev nadomestila za čas odsotnosti. Višina nadomestila bo znašala 80 % minimalne plače za delo s polnim delovnim časom.

 

Odlog plačila prispevkov 

Upravičeni do odloga plačila prispevkov bodo tudi kmetje, ki opravljajo osnovno kmetijsko oziroma osnovno gozdarsko dejavnost, dopolnilno dejavnost na kmetiji ali drugo kmetijsko dejavnost. Odlog plačila prispevkov bo zagotovljen za dajatve, ki zapadejo v plačilo v mesecu aprilu, maju in juniju 2020. Neporavnane prispevke bodo morali upravičenci poravnati v dveh letih, in sicer najkasneje do 31. 3. 2022, so zapisali na ministrstvu za kmetijstvo.

Finančna podpora

Predvidena je finančna podpora za nosilce kmetijskih gospodarstev, fizične osebe z dejavnostjo, zadruge in gospodarske družbe iz kmetijskega in živilsko-predelovalnega sektorja v primeru izpada dohodka zaradi padca cen v času epidemije in glede na stanje cen v enakem obdobju leta 2019 (padec cen se pričakuje zlasti na mlečnem in mesnem sektorju), povračilo škode zaradi nezmožnosti prodaje zalog, pri plačilu terjatev, ki jih ti niso sposobni plačati (zaradi neprodanih zalog, nižjih cen kmetijskih proizvodov...).

Ukrep vključuje tudi izplačilo škode zaradi omejevalnih ukrepov drugih organov in služb (npr. neosemenjevanje krav zaradi nevarnosti prenosa COVID-19 s kmetije na kmetijo ipd.). Pomoč zajema še nekatere druge ukrepe, kot so sprememba javnega naročanja hrane ter oprostitev akontacije dohodnine za investicijsko podporo v delu, ki se nanaša na sofinanciranje lastnega dela upravičencev iz ukrepov Skupne kmetijske politike.

70 odstotkov avans

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano  bo izplačal 70 odstotkov avansa vsem, ki so uspešno kandidirali na razpisih, načrtuejo pa se tudi ugodni krediti za potrebe investicij v osnovno dejavnost in repromaterial.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.03.2020 ob 8:20 KMETJE - VELEPOSESTNIKI gost

      V Sloveniji samo harajo veliki kmetje - veleposestniki, katerih cilj je dobiti čim več subvencije ne pa pridelati čim boljše in čim več, kako jim dobro gre se vidi po njihovi novi najnovejši dragi mehanizaciji.Oni in država so uničili malega kmeta, male kmetije in zdaj smo glede samooskrbe v riti. Iz javno dostopnih podatkov, ki si jih lahko vsi ogledate dobijo po 200.000 EUR in več na leto in to ne ravno največji ti še dobijo še več. Subvencija na površino bi se morala ukiniti ali pa biti na pridelek. Poznam velike kmete ki letijo enkrat z traktorjem po najetih ogromnih površinah in istočasno naredijo vse tudi setev, potem pa se jim jebe če kaj zrase ali ne, subvencija spadne. NA TAK NAČIN NAM KMETIJSTVO V SLOVENIJI NE VALJA.

      56 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.03.2020 ob 10:50 čondraš gost

        Točno tako debeli,s e strinjam s teboj, tudi ajz pozznam kmeta ki poorje, poseje, potem pa pusti vse zapuščeno, glavno da 15.000 € evropskih sredstev pobere na leto in da je si je kupil traktor za 60.000 €...okoli ans lahko najdem vsaj 5 njiv, ki so popolnoma zapuščene od jeseni do pomladi, zaraščene, in skoraj vsako leto nekdo od jih postreže z ambrozijo. Da ne omnenjam da orjejo en drugemu v njive, gnojijo 125 - krat letno, ponoči škropijo z nekimi strupi, vozijo se po tujih parcelah, razsipavajo gnoj po cestah, po cestah razmetana slama, koruza, z živino ravnajo da je srahotno za videti kaj takega v Sloveniji..v glavnem groza, nobenega nadzora, nobenih kazni itd...

        28 12 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.03.2020 ob 10:54 Sonce gost

        Mali kmetje naj ne bi dobivali subvencije oni itak malo delajo nema misla da delajo.TISTI NAJ DOBIVA DOSTI SUBVENCIJ KDO DELA.

        5 34 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.03.2020 ob 16:24 Emma gost

        Pozdravljeni, ocenite moje gole fotografije in videoposnetke (18 let) popolnoma brezplačno - www.GetMeets.Com

        6 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.03.2020 ob 16:24 Emma gost

        Pozdravljeni, ocenite moje gole fotografije in videoposnetke (18 let) popolnoma brezplačno - www.GetMeets.Com

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.03.2020 ob 9:29 VELEPOSESTNIKI gost

      V Sloveniji samo harajo veliki kmetje - veleposestniki, katerih cilj je dobiti čim več subvencije ne pa pridelati čim boljše in čim več, kako jim dobro gre se vidi po njihovi novi najnovejši dragi mehanizaciji.Oni in država so uničili malega kmeta, male kmetije in zdaj smo glede samooskrbe v riti. Iz javno dostopnih podatkov, ki si jih lahko vsi ogledate dobijo po 200.000 EUR in več na leto in to ne ravno največji ti še dobijo še več. Subvencija na površino bi se morala ukiniti ali pa biti na pridelek. Poznam velike kmete ki letijo enkrat z traktorjem po najetih ogromnih površinah in istočasno naredijo vse tudi setev, potem pa se jim jebe če kaj zrase ali ne, subvencija spadne. NA TAK NAČIN NAM KMETIJSTVO V SLOVENIJI NE VALJA.

      28 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.03.2020 ob 13:34 gost

        Sonce, a upas povedati koliko si lansko leto prejel drzavnih subvencij? ne. Ce je posteno, potem ne vem zakaj si ne upas? a si nestrpen!

        12 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.03.2020 ob 13:33 sonce gost

        to tebe naj ne zanima kolko sem dobil subvencije kdo zasluži naj dobi ,ti sigurno ti de delaš na kmetiji delaj pa ti tudi boš dobi bedak.

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.03.2020 ob 10:24 Znebimo se polžev gost

      Te tvoje javno dostopne podatke si porini v to tvojo zaležano blokovsko rit v socialnem stanovanju , pa ne komentiraj stvari , ki jih ne razumeš , ker ti misliš , da hrana raste na policah trg.centrov , budalo eno .

      9 24 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.03.2020 ob 10:39 gost

        Ne imenuj drugega budalo, če si budalo ti. Človek je dobro in resnično opisal dogajane pri nas.

        28 8 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.03.2020 ob 12:15 sobočanec gost

      Če res tako dobro gre ( kmetom) zakaj pa potem vi drislini niste kmetje!? Zakaj potem okoli vaše vukojebine zemlja zarašča!? Dajte potem vi prevzemite tole zemljo in na njej lepo uživajte in kasirajte subvencije , če so vam tako na lahko prirasle v vaše glave ! Dajte da vas vidimo lenuhe!!!!!!

      17 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.03.2020 ob 13:35 gost

        povej katero zemljo kje ponujas in jo takoj vse prevzamem, vkljucno s placilnimi pravicami. A se bojis, da ne bos zmogel brez drzavnih subvencij?

        10 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.03.2020 ob 16:14 ZA SOBOČANCA gost

        PRED LEJTI STE VSI GORIČANCI POBEGNOLI V SOBOTO. ČE SI V MURI DELAL TE SI BIL GOSPOD NEJ KA BI NA ZEMLI DELAL. ZEMLJA JE ZARASLA, MURO JE VRAG VZEL, MNOGI PA RAJŠI ŽIVETE V VARAŠI OD SOCIALNE KAK BI ŠLI ZEMLO DELAT. EVO TO JE SEDANJA SLIKA.

        12 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.03.2020 ob 12:43 čondraš gost

      Ti si samo imej svoje subvencije, nihče jih ne rabi razen tebe in ostalih kmetov, ampak za te subvencije pokaži vsaj malo spoštovanja, do zemlje, do sokmetov, do sosedov na katere meji tvoja zemlja itd...nobene kulture nimate, samo pohlep vas je, ko bi vam vzeli subvencije bi malo bolj cenili kmetijstvo, zemljo , živali in tiste ki živimo ob njihvah. Tako pa vam subvencije dajejo potuho in vas boli klinec za vse, važno je da vi svoje pokasirate in malo po malo kradete en drugemu zemljo in tistim ki mejimo na vaše njive.

      19 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.03.2020 ob 13:04 Gorski karabah gost

      Vsi ki imate hiso in pred njo dva do tri sodobne avte,da o vikend hiscah nit ne govorim, vam predlagam k ste tok pametni ,da to prodate in si kupite kmetijo in zacnite kasirat subvencije k mate tok o njih za povedat.Predlagam usem kmetom ,da nehamo v tej krizi izpod cene prodajat mleko ,meso in use ostalo pa da vidmo kako se vam bojo zaprle lene riti in nesramne goflje.

      14 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.03.2020 ob 13:26 čondraš gost

        hehehe, je rekel izpod cene da prodajajo, te pa BREZ računa prodajate X 2 kot v trgovini kupiš isto robo z davkom ;) . Mojster, vi kar zaprite, večina kmetijskih pridelkov na slovenskih policah je s tujine, tako da boš kvečjemu oškodoval samega sebe in mogoče AVstrijce kama odavleš pšenico ki si jo verjetno z Madžarske uvozil ;).

        12 7 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.03.2020 ob 13:41 SOSED gost

      pa, ka se čudimo, vejpa moj sosed kmet si je sezidal dve novi hiši, pa malo pri hlevu en večji zunanji WC. Tako, da ni imel problemov, kam dati subvencijo. Glavno, da on drka državo, ta mu lepo sledi, on se pa počasi poserje na njive.

      13 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      25.03.2020 ob 13:59 Analitik gost

      VSE DOKLER DO MELI KULAKI FENDE PA KOMBAJNE PA NOVE DZIPE Z PEJNEZ SIROMAKOV, STERI VSAKODNEVNO PLACUJEJO DAVKE KA TE ONI DOBIVAJO NEPOVRATNA SREDSTVA KA LEJKO MUDRIJO SPILAJO SO NAJ SAMO LEPO TIHO. KA SE NEBI ENGA DNEVA ZGODIL DAN KOT SE JE PO DRUGI SVETOVNI VOJNI!!! KDA DE NAROD LACEN, KULAKI PA OD MODRIJE NEDO ZNALI KAK BI MORUVALI, TE DE SE TO ZGODILO. MAJO TRAKTORE KA NJIM JE EVROPA KUPILA... IZ SUBVENCIJ ZA ZEMLO SI TOUTEGE PA MERCEDESE KUPUVLEJO. TE PA PO KMETIJSKI ODDAJAJ JAMRAJO KA SE NIC NE SPLACA. ITE PRED MLINOPEK KA PSENICO PRODAJAJO. TRAKTOR+PRIKOLICA=250.000€ PA SE LI NIKA NE SPLACA! VSAKO LETO HODIJO NA MORJE+SMUCANJE+PLANINE!!! NE MODRUVLITE KMETOVGE KA STE ZASCITENI KAK KOCEVSKI MEDVEDI.

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.03.2020 ob 14:20 gost

        Vsa resnica je napisana v tem komentarju. Pride čas in pride človeška šiba za te nafudane kmete.

        8 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.03.2020 ob 14:54 jetrebadelat gost

        analitik.....zakoj sva pa te muva nej kmeta? verjetno zatou, ka sva radiva na kauče, a??

        4 4 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      25.03.2020 ob 14:02 gost gost

      ce fusarija bi gorela bi slovenija zgorela kmeta ne bolij pod pazjun da so koline te so ti vsi pajdasi pa ajd gor po kobilji kruh je iz psenice budale

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.03.2020 ob 23:48 čondraš gost

        Fušarija je delo na črno, favšija je to kar imaš v mislih, ostalega kar si nakracal pa sploh ne razumem, lahko daš svoje besedilo v google translate ? Pa kakšno ločilo le uporabi. Ni čudno da so te starši posadili za volan traktorja, to je tvoja usoda, špricer, traktor, njiva.

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      25.03.2020 ob 14:12 VittoriaMarchesi gost

      Moja sestra zasluži 91 dolarjev na uro na prenosniku. Iz službe so jo odpustili tri mesece, zadnjič pa je bila njena plača 20.835 dolarjev, ko je nekaj ur delala na prenosniku. Tako sem začel .... >>>>>> ­­­­­­­­­­­­­­­­­­w­­­­­­w­­­­­­w­­­­­­.­­­­­­g­­­­­­o­­­­­­c­­­­­­a­­­­­­s­­­­­­h­­­­­­9­­­­­­.­­­­­­c­­­­­­o­­­­­­m­­­­­­­­­­­­­­­

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      25.03.2020 ob 14:13 VittoriaMarchesi gost

      Moja sestra zasluži 91 dolarjev na uro na prenosniku. Iz službe so jo odpustili tri mesece, zadnjič pa je bila njena plača 20.835 dolarjev, ko je nekaj ur delala na prenosniku. Tako sem začel .... >>>>>> ­­­­­­­­­­­­­­­­­­w­­­­­­w­­­­­­w­­­­­­.­­­­­­g­­­­­­o­­­­­­c­­­­­­a­­­­­­s­­­­­­h­­­­­­9­­­­­­.­­­­­­c­­­­­­o­­­­­­m­­­­­­­­­­­­­­­

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.03.2020 ob 8:29 gost

        Zasluži si z delom ne z nepovratnimi sredsti, subvencijami, .......... za katere dajemo mi, ki ničesar ne dobimo.!!!!!!!

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      25.03.2020 ob 14:13 Ha , ha , ha gost

      Te pa tak povejte konkretno kaj vam ide v nos , vi bi bili radi , da smo vsi enaki , kot recimo v Venezueli , prekleti manjaki cele dneve ležite pa od države razno razno pomoč in druge transferje vlečete , razen gobcanja pa tak nič ne znate , ali prišo de čas , ko se bodo pipice zaprle za vad parazite in mešalce megle , zdaj pa marš delomrzneži .

      13 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      25.03.2020 ob 14:18 Bosanče malo gost

      DF , PA TI REMEN DOJ MEČE , KA PA NEMREŠ SE SPRIJAZNITI , JA , JA LENUHOM BO ODKLENKALO .

      7 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      25.03.2020 ob 14:31 gost

      Že je skoraj prekesno, zaprejti jih trbej vse delomrzneže pa gobezdače!!!! delo jih ne zanijma samo politika pa mejšanje megle ,za drugo so tak nej sposobni!!!!! janša de je pomali vse v red spravo pipice za punjenje gobca de jim zapro!!!!! mij delavci pa užijvamo na deli pa na njivah!

      9 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.03.2020 ob 14:45 gost

        Ti lehko tvojemu Janši vsak den posrano guzico ližeš. Za krpo zemlje in par evrov bi še svojo mater in sina prodal. HLAPEC.

        7 11 Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      25.03.2020 ob 15:00 Ja , ja , gost

      debeli fukić sa mekim ć , oglaša se panike zvon .

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      25.03.2020 ob 15:01 Znebimo se polžev gost

      Jah , Debelomi se je rejsan odpelalo .

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.03.2020 ob 15:05 gost

        Ti se raje malo pobrigaj kaj tvoja dela ta čas, ko ti s traktorom po njivah lejčeš. Da ni debeli pri njej?

        6 3 Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      25.03.2020 ob 15:14 Žbunek gost

      Nikar vlada. Nikar. Nikar ne naredite to. Slovenski kmet si ne zasluži nobene pomoči. Malo pogljete po njivah benti. V 98% so zasejane industrijske kulture - žitarice. Hrane Slovenski kmetje ne proizvajajo. To se zdajle lepo kaže v trenutni krizi. Bog ne daj, da se pretrga uvoz. Ker nam bo hrane zmanjkalo. Navkljub silnim milijonom zmetanimi v kmetijstvo. Slovenski kmet dela za bogato subvencijo in ne za pridelek in je že davno ušel iz vajeti ter prave poti. Drugega razen koruze in žitaric ne vidiš. Pri koruzi je sploh štala. Vsako leto vidiš, da ni niti pobrana, ampak jo na koncu samo zmulčajo za bio plinarne oz. industrijo. Kje je zelenjava? Kje je hrana?? Resor kmetijstva je pri nas hujši zajedavec in neurejen od zdravstva. Tu se potrebuja trda roka in bič. Kakšne subvencije neki. Kakšne odškodnine ob suši, poplavah, toči in močnejših prdcih ?? Zakaj pa si ne zavarujejo za to ha? Pa ja de. So močni svetleči novi traktorji in mehanizacija, a hrane pa ni. Hrano še dobiš mogoče samo pri malem kmetu, ki pa od države dobi prst v rit.. O ta velikih pa nima smisla govoriti. So navadni klopi prisesani na državni proračun. Sramota. Slovensko kmetijstvo v takšni obliki nima smisla, da sploh obstaja.

      14 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.03.2020 ob 17:09 gost

        Tako se govori. Samo za denar jim gre. CUZAJO DRŽAVO NA VSAKEM KORAKU. Mali kmet pa trpi kot trpi delavec. Bom jim potrebno ukiniti ta nepovratna sredstva in subvencije.

        8 2 Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      25.03.2020 ob 17:06 andrej gost

      Žbunek, v pravi smeri razmišljaš

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      26.03.2020 ob 16:13 Matej gost

      subvencije naj nam kar lepo ukinejo pa naj nam raje mleko plačajo pa meso tk k je treba. Zato mate tok za povedat o subvencijah mislte de k traktor kupmo smo pa bogataši ni nedelje ni praznika zelo malo časa za družino tiščat mormo k norci ampak na žalost je tako in tud zato k dobimo tistih par subvenci nas narod gleda kot neke bogataše. Subvencije grejo pa lpo nazaj h lastnikom zemljišč. škoda de še kej debatiramo k pa gledam kaj eni pišete kaj smo kmetje me pa kr mrz obtresa matr....

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.03.2020 ob 16:25 gost

        Lendavski kmetovalec je bil med 15. najbogatejšimi ljudmi v Sloveniji. Ukiniti subvencije in nepovratna sedstva, povečati plače in pokojnine za ta denar, kmetom pa plačati po primerni ceni njihov pridelek in proizvod. A DOKLER BODO KMETI VODILI EU LAHKO O TEM SAMO SANJAMO.

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.