https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Dan, ko v Sloveniji praznuje 673 tisoč mater

25.03.2020 ob 13:00  

Materinski dan je dan, posvečen vsem materam. Praznovanje materinskega dne izvira iz ZDA, kjer ga praznujejo od leta 1910, v Evropo je navada prišla po prvi svetovni vojni.

Danes v Sloveniji praznuje 673.000 mater svoj dan. 

Danes

Po navedbah Statističnega urada Republike Slovenije je med ženskami, starimi 15 ali več let, približno tri četrtine takih, ki so že matere. Več kot polovica jih je rodila po dva otroka, 5 % pa je bilo takih, ki so rodile po štiri ali več otrok.

Nekoč

Pred 70 leti je bilo med enako starimi ženskami veliko več takih, ki niso rodile (45 %).

Tiste, ki pa so rodile, so rodile po več otrok, kot jih rodijo danes; 43 % jih je rodilo po najmanj štiri otroke.

Materinski dan so v Evropi začeli praznovati po prvi svetovni vojni, vendar ob različnih datumih. Sprva je bil določen 15. maj, potem pa prestavljen na 25. marec.

V Sloveniji se po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja dneva žena, 8. marca, praviloma ni praznoval, danes pa je spet v veljavi in se praznuje na isti dan kot Marijino oznanjenje, torej 25. marec. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.03.2020 ob 15:16 gost

      Drage mame ! Naj bo vaš dan vesel in nasmejan! Bodite nam zdrave še naprej!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.