https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

V prihodnje karantena za vse Slovence, ki se vračajo z žariščnih območij

27.3.2020  

Jelko Kacin in Andrej Šter sta danes na novinarski konferenci spregovorila o Slovencih, ki se v Slovenijo vračajo iz tujine in o 14-dnevni karanteni za povratnike iz žariščnih območij.

Vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin je uvodoma spregovoril o41 Slovencih, ki so se včeraj z letalom vrnili iz Španije in pojasnil, da so »po prihodu na letališče potniki opravili zdravniški pregled in so jim bile odločbe o 14-dnevni karanteni, ki jo bodo ob zagotavljanju vročene največje stopnje zdravstvene varnosti preživeli v Hotelu Paka v Velenju«.

Kot je pojasnil bo v prihodnje uvedena karantena za vse Slovence, ki se bodo vračali z žariščnih območij. Poudaril je, da je bilo skupno do danes izdanih že 445 odločb za karanteno, tokrat pa so prvič prispeli potniki v karanteni na enem mestu.

Ker je Španija posebej rizično območje, se bo v prihodnje vse potnike, ki bodo prišli iz Španije, odpeljalo v karanteno. »Prav je, da svojci to veste, da ste na to pripravljeni,« je poudaril Kacin.

Še več o karanteni je spregovoril vodja Konzularnega sektorja na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter.

»Včerajšnji let posebnega letala iz Madrida, ki je pristalo okoli polnoči na ljubljanskem letališču, je bil nekaj posebnega, ne le ker so bili potniki z odločbo napoteni v 14-dnevno prestajanje karantene, pač pa zato ker je šlo za večinoma slovenske državljane, ki so živeli v Španiji in kako so razumeli razmere v Španiji,« je uvodoma povedal Šter.

»Vsi, brez izjeme so bili pred vkrcanjem s tem seznanjeni, da jih čaka odhod v 14-dnevno karanteno,« je povedal in ob tem poudaril, da je bivanje v hotelu »pospremljeno z dostojnim standardom«. Obrazložil je: »Dobijo hrano, vodo in druge potrebščine tako, da z njimi nihče ne pride v kontakt. Postrežejo jim pred vrata, pozvonijo in osebje odide. Tudi njim samim je naročeno, naj ne pridejo v kontakt s tistimi, ki so še v hotelu, niso pa za zaklenjenimi vrati in imajo možnost komunikacije z modernimi komunikacijskimi napravami.«

V Velenju je to bo besedah Štera zbudilo različne komentarje. »Pred vrati Hotela Paka je po naših informacijah predstavnik civilne zaščite in mislim, da ima več opravka s tistimi, ki ne smejo notri, kot s tistimi, ki bi skušali priti ven. Prosim starše in sorodnike, prepričajte se, da je z vašimi najdražjimi v hotelu vse v redu.« Opozoril je, da je karantena potrebna saj, »če bi se teh 50 oseb razšlo, bi danes imeli nekaj novih morebitnih žarišč v Sloveniji«.

Kot je dodal, bo v soboto prišlo iz Madrida novo letalo, potniki pa bodo prav tako napoteni v karanteno. Na njem bo tudi nekaj drugih državljanov, ki bodo lahko zapustili letališče in se odpravili v svojo državo, a na način, da v Sloveniji ne naredijo nobenega, niti za počitek.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.03.2020 ob 11:42 gost

      Naj bi tam ostali. Če do sedaj niso rabili Slovenije, jih tudi mi ne rabimo. Naj ostanejo tam kjer so do zdaj bili in si služili kruh. So odšli na lastno željo in naj tam ostanejo. Nihče jih ni silil, da gredo v tujini. Napačna poteza vlade, ki nas bo veliko stala. Koliko so ti ljudje prispevali v slovenski proračun?

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.03.2020 ob 13:55 Karantena gost

      Prevoz domov + 14 dni hotela + zastonj tv + elektrika +voda + hrana. Kolko bodo pa kaj tej "turisti" plačali za te usluge?

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.03.2020 ob 14:00 gost

      Ko bo pa virus mimo bodo pa zopet v tujino pobrisali.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.03.2020 ob 17:27 jujuj gost

      Država ima Slovence samo takrat rada, ko jih treba reševat, ko si sami iščejo službe izven države, jih ne rabi. Če pa so to turisti, pa koji kurac jih prevažamo domov, naj bi ostali tam. So mogče kaki bivši stečajniki, ki so "zavrteli" cel slovenski sistem in živijo na račun lopovstva.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.03.2020 ob 20:56 Lendavski nadvojvoda gost

      Kak su udišli,tan naj bouju,ka me brigaju,dol gledaju na rodno grűdu,ka se vlačiju nazaj?

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.03.2020 ob 13:42 Lendavski nadvojvoda gost

      Pa kaj nas brigajo ,lepo jih vlačimo domov,po virusu spet odidejo,kak so šli,tak se naj znajdejo,meni ne pomenijo nič,vem,ko jih stiska,se spomnijo ljube domovine,barabe odpadniške.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.