https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Za eno uro ugasnite luči

28.03.2020 ob 7:00  

Tako kot vsako leto bomo tudi letos v Sloveniji  za eno uro ugasnili luči in se pridružili največji globalni prostovoljni akciji - Ura za Zemljo. Luči po domovih in mestih celega sveta bodo ugasnile v soboto, 28. marca, med 20.30 in 21.30.

Globalna iniciativa Ura za zemljo s sloganom „Obrnimo se k naravi,“ se zdi letos pomembnejša kot kadarkoli prej. Ob boku podnebnih sprememb, ki vplivajo tako na ljudi kot živali in rastline, se planet in njegovi prebivalci spopadajo s pandemijo koronavirusa COVID-19, kjer so se znašli v situaciji, ko je ogroženo zdravje in življenje mnogih, preti pa tudi gospodarska kriza in številni drugi izzivi.

Svetovna organizacija za zaščito narave WWF, ki je vodja te pobude od leta 2007, vabi vse državljane, da se združijo virtualno in skupaj obeležijo Uro za zemljo in s tem dajo svoj glas za varovanje narave in našega planeta s pomočjo platforme Glas za naš planet.

 

„Ura za Zemljo je poznana po simboličnem ugašanju luči ob 20.30 uri. Tudi letos vas vabimo, da sodelujete v akciji. Čeprav ni potrebe, da letos za celo uro ugasnete luči. V letošnji Uri za Zemljo se odmaknimo od teme,“ pravi Katarina Trstenjak iz WWF Adrie. „Zaradi krize v kateri se nahajamo jih je že veliko izgubilo delo, drugi so ločeni od svojih družin, mnogi so osamljeni in sami… Zato bodimo letos za Uro Zemlje solidarni. Prebudite v sebi aktivne državljane, dobre sosede in pomagajte ljudem okrog sebe, saj tako istočasno pomagate planetu,“ zaključuje.

Težave s katerimi se spopadamo, niso le tema za ljubitelje narave, ampak kažejo, da je to obveznost vsakega človeka. Narava je temelj našega napredka in obstanka. Države se na različne načine borijo, da upočasnijo izgubo biotske pestrosti in ublažijo podnebne spremembe. Kitajska je prepovedala konzumiranje in ilegalno prodajo divjih živali na trgu- v trgovinah, restavracijah in preko interneta. Čeprav je bil negativen vpliv trgovine z divjimi živalmi na rastlinski in živalski svet poznan, do sedaj ni bilo zavedanja kako je tovrstna trgovina nevarna za zdravje ljudi. Trenutno širjenje koronavirusa COVID-19, kod tudi SARS-a, MERS-a in drugih različnih bolezni v novi zgodovini kaže na potrebo po nujnih ukrepih in zavedanju, kako škodljiva je trgovina z divjimi živalmi tako za zdravje, kot tudi za ohranjanje narave.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.03.2020 ob 9:10 Lendavski nadvojvoda gost

      Kata,tij si krava,zabita,tele norčastu.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.03.2020 ob 9:27 gost

      Zakaj se Mateja Štuheca ne sme komentirati? Je on sveta krava? Najpametnejši 100 % ni.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.03.2020 ob 11:11 gost

        Hotel sem povedati,da naj novinar ( - ka ), ki objavlja njegovo mnenje, objavi tudi mnenje dr. Lidije Gajski. Kogar zanima, lahko prebere na www.com/hrana-zdravje/tri-pitanja-za-one-koji-upravljaju.................. Umrljivost veliko, veliko manjša kot pri navadni gripi, ....................... preberite še kaj drugega kot desna trobila.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.03.2020 ob 9:39 Lendavski nadvojvoda gost

      Nej san nouri,ka pa je te Štuhec?

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.03.2020 ob 11:23 ogasni gost

      Premalo, poglejte kako so se mesta "spucala" raznih izgorevanj, dimov itd. 3 tedne se je nekaj zaustavilo, zrak je čistejši za 100% (Los Angeles, Kitajska iitd) Torej človek namerno uničuje svet, apeliram - v mestih ves promet na tramvaje, avtobuse, do delovnega mesta 200 metrov peš, do 5 km s kolesi, ukiniti prevozne stroške do razdalje 2-5 km, pa da vidite, kaj se lahko spremeni. Ampak ne, bogatuni 5 avtov, 200 metrov do službe z BMV itd, sedaj pa ne upajo iz hiš - imajo jih privezane, da jih virus ne odnese. Tudi oni in kapitalisti bodo v kratkem odjebali, denar si pa lahko nesejo v pokalu (pepel, kamor se povrneš) pod zemljo ali v vitrino. To sranje kapitalsko mangupsko nam zavira svet, dela siromaštvo, lakoto itd.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.03.2020 ob 12:29 Lendavski nadvojvoda gost

        Oglasni,kakšni bogatuni,kje,sem levo komunistično naravnan,z svojim delom imam vse to,pa še več,celo več pameti od tebe.

        0 3 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.03.2020 ob 11:46 of tan gost

      nikši Matej Štuhec. če tudi v Ormožu dela je res velik strokovnja, zakaj ne "izmisli" nekaj koristnega za protidelovanje tem pizdarijam, ki nas ogrožajo in ki bi jih naj on očitno dobro poznal?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.03.2020 ob 12:34 Lendavski nadvojvoda gost

      Mi nihče ne pove za tega Štuheca,a ga je oni cerkveni Štuhec napravu,pri nas na Kobilji ma guspoud župnik cejlu familiju na brejgi,delo v goricaj se začne,pa de se preklinjalu.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      28.03.2020 ob 18:49 Resnik gost

      Naj se zamenjajo luči na ulicah, ki so na senzorje, ker se vklopijo in po nepotrebnem trošijo, ko še sploh ni tema in niti ne svetijo toliko, da bi se spoznalo na cesti, torej toliko bolj brez veze trošijo, res totalno nesmiselno in nobene koristi, kvečjemu samo slabosti. Tam se naj špara, ker se bo dosti več prišparalo in doseglo kot ta gestika, katero je nekdo izmislil iz dolgčasa. Za boljše doseganje vsega boga na tem področju in kje drugje zlasti kar se tiče naše prelepe zemlje, pa je že žal zdavnaj prepozno. samo še v propad gre vse, pa četudi bo do tega minilo še ogromno let. Žal mi je samo za prihodnji narod, da bodo mogli živeti na takšni propadajoči, uničeni, zastrupljeni zemlji, posledično bodo še bolj bolani in trpeli kot mi. Z dolgoročnega vidika se vsekakor ne kaže dobro.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.03.2020 ob 18:53 dobrodošliček gost

      od poziva ugašanaj luči za 1 h pa trgovine z divjimi živalmi...zares zelo povezana tematika. adijo pamet novinar, ki si to sestavil.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      28.03.2020 ob 19:37 Lendavski nadvojvoda gost

      Resnik,moli ,samo moli,pol tvojega idiotizma bo oproščeno.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      13.05.2020 ob 0:20 Sasha 2020 gost

      Da, dr. Štuhec ima prav, to ni ta cerkveni; navodil se moramo držati, in kaj je še najhuje, mislim, da nam strokovnjaki ne povedo vsega, še on je povedal preveč, ta virus je več kot strup in nevarnost za vse nas, mislim, da tudi njega hočejo utišati - vrgli so nas v prekleto umazano vodo in sedaj naj plavamo. Če Matej Štuhec reče, da je nevarno in se moramo pravil držati, verjamem.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.