https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Janša: Najtežje obdobje šele prihaja

29.3.2020  

Vlada Republike Slovenije je na včerajšnji redni seji sprejela besedilo predloga Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) za državljane in gospodarstvo. Predlog zakona so na današnji novinarski konferenci predstavili predsednik vlade Janez Janša, podpredsednica vlade in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, podpredsednik vlade in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, podpredsednik vlade in minister za obrambo Matej Tonin ter minister za finance Andrej Šircelj. 


Država je ukrepe sprejela zato, da bi zajezila koronavirus. Vrhunec epidemije se pričakuje v naslednjih tednih, je dejal Jelko Kacin.

Občine bodo upravičene stroška

Ukrepi bodo veljali, če ga bo DZ zakon potrdil, je dejal Janez Janša. Ta paket, ki je težak tri milijarde evrov, je namenjeni reševanju življenj, zdravja, šolstvu, znanost, itd. »Česa podobnega do zdaj v Sloveniji še ni bilo«. Ukrepi iz tega zakona bodo veljal od 1. 4. do 31. 5, z možnostjo podaljšpanja do 30. 6. Nekatreri ukrepi bodo veljali retroaktivno, od 13. marca. Občinam bodo upravičeni stroški, ki nastajajo z epidemijo povrnjeni iz proračuna, je dejal Janša.

Delna zaostritev omejitev gibanja

"Zelo optimistična znamenja glede omejitvenih ukrepov, je nekoliko zameglili zadnji vikend, ko se ne upošteva nasvete zdravstva. Zato opozarjam, da najtežje obdobje še prihaja. Trenutno je v proceduri odlok, s katerim se bo delno zaostrila omejitev gibanja. Bodimo solidarni do najbolj izpostavljenih. Na koncu namreč trpijo nedolžni," je še dejal Janša.

Dodatna pooblastila policiji

Predlagana so dodatna pooblastila policiji v zvezi z izvajanjem zakona o nalezljivih boleznih. »Pozabili ne bomo na nikogar,« je dejal Janša. Tiste, ki jih ni bilo mogoče zajeti v prvem paketu, bodo reševali v paketu številka 2, ki ga vlada že pripravlja.

Omejen dostop do hrane

Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je dejala, da nam je epidemija v minulih tednih dodobra spremenila naša življenja. Čeprav hrane v Sloveniji ne primanjkuje, je dostop do nje omejen. 

Ukrepi za podjetja

Finančni minister Andrej Šircelj je dejal, da so ukrepi za podjetja in posameznike zelo enostavni. Vse prejemke posamezniki dobijo na podlagi prijave oz. samoprijave. Poslovanje bo tako zelo enostavno in brez dodatnih birokratskih zahtev.

Ukrepe, ki jih zajema protiKoronapaket, najdete TUKAJ. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.03.2020 ob 17:27 gost

      Najprej malo korenčka potem pa veliko palice. Že videno v preteklosti.

      22 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.03.2020 ob 17:45 gost

      Najprej red in varnost napravite v domovih starejših. Ni vse tako kot laže ona blontna na tiskovnih konferencah. Tu so najbolj ogrožene skupine ljudi. Imam sorodnika v domu, vsak dan se pogovarjava in razmere so daleč od tistih, ki jih vladni predstavniki prikazujejo na konferencah.

      23 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.03.2020 ob 22:14 Gost gost

        V domovih za starejše zaposleni nimajo ustrezne opreme. Še mask ne morejo vsi dobiti. Toliko na to temo in pa laži, da so za domove dobro poskrbeli.

        9 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.03.2020 ob 17:55 gost

      ŽIVEL JANEZ JANŠA NAŠ ODREŠENIK.

      13 29 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.03.2020 ob 18:02 gost

      Če komu red in varnost v domovih ni všeč lahko SORODNIKA v domu vzame ven. Naj ga ima v domači oskrbi .Ne bo plačeval pregrešno drago oskrbnino,ne bo trpel strahu da mu svojca okužijo zaposleni.Ja samo doma bo pa z tem starostnikom treba DELAT. Virus bo slej ko prej premagan ,KAJ PA POTEM. tako da prihranite filozofiranje,da je v domi za ostarele tako in tako.Je pač kakor je.

      20 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.03.2020 ob 22:58 gost

        Je tako pač kakor je, zato se pa dogajajo take situacije in toliko okužb in smrti, ker je tako pač je? zato bo še nekdo odgovarjal saj se storitve plačujejo in ne ponujaj naj si ga vzame domov in skrbi zanj zato je ta ustanova, da skrbi za onemogle in starejše ne pa da jih zaraža in usmrti?

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.05.2020 ob 21:58 potegniga gost

        Povej ali si stanovalca iz DSO vzel k sebi domov? Jaz sem! iz prve roke naj ti napišem: strošek znižan za 3/dan !!! Strošek hrane! V aprilu ni bilo našega stanovalca niti minute v DSO, stroške oskrbnine zaračunajo polno storitveno dejavnost, kot da ima vsakodnevno zdravstveno nego, pranje, preoblačenje, strežba v sobi s strani zaposlenih. Vse to smo prevzeli svojci z namenom, da ne zboli v DSO, ker je bilo grozno poslušat kaj se dogaja po domovih, da so (bili) žrtve nepravih odločitev svetovalne vladne ... Kdo je tu na boljšem? Zavestno smo vzeli starostnika domov z vsemi tegobami, ni nam žal; a da gost naklada tja v 3dni je nepošteno do nas, nekaj posameznikov, ki smo si to upali pripeljati domov starostnika, smo prevzeli vso odgovornost nase. A s tem nimamo težav. Tako smo želeli razbremeniti tudi zaposlene v DSO.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.03.2020 ob 19:43 gost gost

        Gost, ki tako negativno komentiraš o domovih in osebju. Pojma nimaš, kako delavci delajo v domu. So že na kraju svojih moči, pa še v večini domov do okužb, hvala bogu, ni prišlo. Večina domov je v lasti države, ki se do njih obnaša mačehovsko in domovi so vedno tisti, ki potegnejo najkrajše. Do danes niso prejeli ustrezne zaščitne opreme, na razpolago imajo le rokavice in maske (v omejenih količinah seveda). Maske delajo tudi sami. Sploh si ne upam pomisliti, kaj bo v prvi vrsti s stanovalci, ki bodo zboleli in kaj bo z zaposlenimi, ki bodo po vsej verjetnosti tudi okužebi, če pri delu ne bodo zaščiteni. Kdo bo potem negoval te uboge ljudi. Mogoče pametnjakoviči, ki dajete povsem nepreverjene komentarje na forumih, ki vedno vse veste. Bi si vas bilo lepo predstavljati na delovnih mestih po domovih za starejše. Me prav zanima, kako dolgo bi zdržali.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.03.2020 ob 18:09 delavec gost

      Če nimaš (realnega) stika z ali v domu starostnikov potem NE govori ker NE VEŠ kako in kaj je!!!Blontna na tiskovni konferenci je iz dotičnega doma in ne govori o vseh domovih! kar se pa tiče palice pa je za nekatere žal že skoraj prepozno ker se še naprej kvasijo bedarije!!

      6 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.03.2020 ob 18:17 gost

        Žal marsikatera direktorica nima pojma kaj se v domu dogaja, ker ni v stiku zs stanovalci doma. Ko bo konec virusa, pojdi v kakšen dom in se prepričaj na svoje oči. Boš negativno presenečen.

        11 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.03.2020 ob 18:13 Tl gost

      JanezJanša jedan je od nas!!!!!!

      6 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.03.2020 ob 18:27 štrk gost

      trpijo nedolžni? to smo itak vsi in vsi trpimo že dolgo, zahvala pa gre njemu in njemu podobnim. upam, da tudi sami občutijo trpljenje, kar so nam povzročili. zaradi njihovih neumnih odločitev in pohlepnih potez (po denarju) nekateri delajo samomore, ker več nimajo kako, iz česa živeti (spomnimo se očeta, ki je ubil svojega sina, nato še sebe in kaj je napisal v poslovilnem pismu-vse zaradi takih gamad!).

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      29.03.2020 ob 19:19 gost

      V domu za upokojence so 100 % vsi bili doma, ker obiskov ni so se okužili od zaposlenih in zdravstvenega osebja - zdravnikov in to je SRAMOTA pa še kaznivo zraven.

      19 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      29.03.2020 ob 20:36 gostja gost

      Policijsko vojaška država, kaj pa lahko pričakujemo od diktatorja, ki nam zdaj vlada.Pa bodo vsi ti ukrepi veljali tudi zanj in njemu podobnim? Aha, to še niso upokojenci, samo za te velja policijska ura. Najprej nekaj bombončkov, potem pa policijska ura. Pa čeprav je ravno med upokojenci najmanj okuženih. Po mojem je okužena cela vlada, z več vrstami virusov.

      17 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.03.2020 ob 23:30 Ilus gost

        Gostja tij si edna velika budala. Upokojenci najbole rizični in največ smrtnih žrtev. Tij pa tu takše pijšeš, ka nema v rijti mesta.

        7 5 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      29.03.2020 ob 21:05 gost gost

      gostja ti si velka budala okuzena si tij z sofrastvom kak te ni sram v tem casu to napisati da bi te zahodo k 19 ne je lepo zeleti ampak to je prevec sinfaj ko se konca

      8 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      29.03.2020 ob 21:41 gost

      GOSTJA GOVORI RESNICO.ŽALOSTNO JE, DA LAHKO PREDSEDNIK ČLOVEK, KI JE V ŽEPE POSPRAVI VELIKO DENARJA.OROŽJE, PATRA, MERCATOR, DENAR Z BOSNE, ORBANOV DENAR ITD. SRAMOTA JE, DA NAS VODI TAKŠEN SKORUMPIRANI ČLOVEK. VZETI MU VSE IN V ZAPOR. TO JE RESNICA.

      16 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      29.03.2020 ob 21:43 gost

      SDS POMENI SRAMOTA DRŽAVE SLOVENIJE.

      16 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      29.03.2020 ob 23:34 Gost gost

      Zakaj pa potem druge države sprejemajo enake ukrepe ali še hujše ukrepe ? Mislite, da vladi res vseeno, da sprejema sedaj te “nepriljubljene” ukrepe ?! Virus žal ne izbira drugih opcij. Po celem svetu je žal enako. Kaj, res je potrebno biti 50 do 100 mrtvih dnevno zaradi virusa, da boste končno spoznali, da ni heca.

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      30.03.2020 ob 7:12 gost gost

      Kaj pa če je vse to načrtovano glede domov za ostarele veste koliko pokojnin bo ostalo državi grozni denarci v domove za ostarele ki so veliko bolj občutljivi nekakšen kurčev viros sploh sploh nebi smel biti prisoten ja kako pa potem tam skrbijo za zdravje in varnost upokojencev groza .

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      30.03.2020 ob 8:04 Auslender gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      30.03.2020 ob 10:04 gost pet gost

      Vi, ki še vedno zagovarjate tega diktatorja Janšo ste pa re bedni. Očitno imate radi teror in ne znate misliti s svojo glavo. Ja v OŠ dosti tega ne učijo, dalje pa niste prišli. S takšnimi je najlažje manipulirati in to diktatpr s kumrovško šolo dobro ve. Še malo ,pa bomo nosili embleme za rokavih, kot v drugi vojni. Kar uživajte, tak dobro van je še nej šlo nikoli - beda.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      30.03.2020 ob 15:02 gost

      BRAVO GOST PET.JANŠA IN NJEGOVI MINISTRI SO KATASTROFA, KI NE MOREJO NABAVITI MASK IN DRUGIH ZAŠČITNIH SNOVI. ČEFERIN JIH NABAVI ZASTONJ A TONIN, POČIVALŠEK, VELIKI LOGAR----ZUNANJI MINISTER NE MOREJO NABAVITI ZA DENAR. ODSTOPITE JANŠA IN NJEGOVI NESPOSOBNI MINISTRI-------------TAKOJ,KER JE ŽE PREPOZNO.SRAMOTA .

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      15.05.2020 ob 0:52 gost

      eden in edini je JANŠA.JANŠA ,dolgo dolgo nihče te pa spet JANEZ JANŠA.Klonirat ga in naj ostane za VEČNO.Levuhare pa nagnat iz SLO .Me pa zanima kdo jih bo vzel komunajzere.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.