https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Kmetje opozorili na znižanje odkupne cene mleka

1.4.2020  

Zaradi izbruha koronavirusa je prišlo do zmanjšanja tujega povpraševanja po surovem mleku. Odkup so povečale nekatere slovenske mlekarne, ki pa opozarjajo, da so njihove zmogljivosti omejene. Eno od rešitev se omenja predelavo v mleko v prahu, za kar pa imajo v Sloveniji zmogljivosti le Pomurske mlekarne.

V zadnjem mesecu so v Ljubljanskih mlekarnah odkupili nekaj manj kot 1,5 milijona litrov dodatnega mleka, ki pa ni del njihovih pogodbenih količin. Kot so pojasnili za STA, gre za surovo mleko, ki ga kmetje oziroma zadruge niso mogle izvoziti. Del dodatnega mleka so prodali kot sveže oz. trajno, del pa so ga predelali v mlečne izdelke.

Problematiko presežkov bodo reševali s povečanjem lastnih zalog, kjer pa tudi hitro dosežena zgornja meja, saj imajo mlečni izdelki kratke roke trajanja.

Povečanje predelave v mleko v prahu

"Ob pojavljanju presežkov mleka se kot eno od možnih rešitev omenja povečanje predelave v mleko v prahu, vendar prašenje v Sloveniji izvajajo le Pomurske mlekarne. Tam so za STA pojasnili, da so proizvodne zmogljivosti zadostne, zato je vse odvisno od razpoložljivosti zaposlenih, pri katerih izvajajo najstrožje zaščitne ukrepe na delovnem mestu.

Pomurske mlekarne sicer trenutno dodatno odkupujejo nekaj cistern mleka tedensko. Viške nameravajo poleg predelave v prah med drugim predelati v sire. Poudarili so še, da so razmere glede presežkov nestabilne in se spreminjajo na dnevni ravni," poroča Sta.

Mlekarne znižujejo odkupne cene mleka

Kmetje opozarjajo, da zaradi presežkov, mlekarne znižujejo odkupne cene mleka. Vpliv na ceno je neizogiben, saj se s presežki mleka soočajo oz. se še bodo po vsej Evropi, so povedali pri Ljubljanskih mlekarnah. Cene so letos februarja in marca višje kot v enakem obdobju lani, so se pa cene marca nekoliko znižale v primerjavi s februarjem.

V Pomurskih mlekarnah so za Sta navedli, da je bila odkupna cena mleka v začetku leta "precej visoka, konec februarja pa se je že nekoliko normalizirala".

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.04.2020 ob 8:32 Ne laži gost

      Odkupne cene mlejka so nižje, končni izdelki pa do dražji. Pa nas natejgnejo.

      23 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.04.2020 ob 10:01 gost

      v trgovinah pa zmanjkuje masla. spet mlekarne sluzijo na račun kmetov.

      21 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.04.2020 ob 10:03 gost

      Kaj niso kmetje najbolj bili za tržno gospodarstvo? Ni meseca, da ne bi jokali. Slovenska država daje nepovratna sedstva in subvencije, oni pa izvažajo v Avstrij in Italijo. Želim, da ti dve državi zapreta tržišče za naše kmete. Živijo na preveiki nogi ( tisti večji, mali pa životarijo ).

      17 38 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.04.2020 ob 12:45 Gostja gost

        Res ste pokvarjeni in pišete samo taki, ki sploh ne delate nič in ste na socialki ali pa taki, ki nimate pojma o kmetijstvu in nikoli niste zares delali na kmetiji. Zanima me kateri od vas, ki se je tu oglasil je kmet? Če bi bili, bi v resnici vedeli kako je kmetom in nebi pisali kako jim gre dobro. Koliko vas ima doma vrtove, da si pridelate zelenjavo za sproti zase? Vse imate v trgovinah svežo( če verjamete), poceni in od nevem kot vse . Vse to je za vas zdravo! Verjemite da sveža zelenjava iz vrta nikoli ne ostane tako dolgo kot iz trgovine. Za slovenskega kmeta ki vam je že od nekdaj trn v peti, pa vam je vse preveč dati. Za domačo pridelano hrano pa sploh in verjemite zelo zdravo hrano. Žalostno je da ste še mu vedno fouš in da nobeden nikoli ne omeni, da kmet ne gre za 14 dni na dopust, ker nima ljudi, da bi mu tačas prišli delat in skrbet za živali( ker tega ne vejo delati), da si traktorja ne kupi za peljati na morje, pač pa da bi nebi imel hrbtenice uničene pri 40-tih, da si stroj kupi da lažje obdela njive, da mora v hlev zjutraj in zvečer, vmes pa postoriti na njivah, travnikih ali pač katero panogo opravlja, da mora urediti birokracijo, ki je nekateri niti razbrati nebi znali, da mora biti mehanik in, in,...... še bi lahko naštevali. Ja vse to je luksus, tako mislite nekateri. Začnite cenit kmeta, ni vedno umazan. Ima dobro kmečko pamet, marsikoga presega po znanju, po delu pa itak, čeprav še ga veliko ljudi zaničuje. Samo toliko, v premislek preden pišete! Ohranjajo domače in podprimo že enkrat kmeta brez zavisti.

        100 10 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.04.2020 ob 13:37 gost

        Gostja ne nakladaj pravljic. Vidimo njihove hiše, traktorje za 200.000 evrov, najmodernejšo mehanizacio, po štiri ali več osebnih avtomobilov pri hiši ( večinoma na dizel - zakaj že? ), .................. Pa tiste pravljice o dopustih ......... ENJAJ, NISMO SLEPI IN NORI. Revež je pa mali kmet, ki komaj skozi pride - to pa vedno povdarjam. In ravno ti bogati kmeti so uničili malega kmeta in ga pognali v revščino. Ko je kmet med 15. najbogatejšimi Slovenci, mu ne more slabo iti. GOSTJA, NE IMEJ NAS ZA BEDAKE IN SOCIALCE. Čeprav si kmečkih korenin in si zatiskaš oči.

        18 50 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.04.2020 ob 19:45 Janko gost

        Potem pa pridi ti na kmetijo zivet pa delat pa bos videl kako je delo na kmetiji ko ti narava po nagaja pa nimas hrane za zivino potem pa ne govori neumnosti ok

        27 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.04.2020 ob 19:57 Kmet gost

        Po tvojem pisanju sklepam da se na kmetijstvo spoznaš kot zajec na boben.Cudno da ti nisi vzel kmetije v najem. Ali kupo se zadolžil. Pocrpal nepovratna sredstva. Takrat bi lahko pametoval po mili volji.Si res en ubogi pizdun ki kmetu ne segas do gležnja.

        31 5 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.04.2020 ob 10:08 gost

      Tem našim kmetom - veleposestnikom prekleto dobro ide, to lahko vsak vidi, malega kmeta so uničili zdaj bi pa radi postavljali cene JOK NE BO ŠLO

      28 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.04.2020 ob 10:12 regica gost

        Naši kmetijski pridelki od sadja zelenjave in ostalo so daleč najdražji od vseh sosednjih držav .

        20 22 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.04.2020 ob 11:29 bicikl gost

      Pomurske mlekarne pa še veselo kupujejo madžarsko mleko. Ko je Avstralec kupil Pomurske, pa je na veliko trobil, da bodo predelovali le slovensko mleko!!?

      15 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.04.2020 ob 12:48 kuna gost

      Regica, pa kupuj od drugih držav.Jaz sploh ne vidim tega problema.

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.04.2020 ob 13:45 Ne laži gost

      Gostja tou ka si napijsala držij samo nej v celoti. Kmeta je trbej spoštovati kak sakšoga drugoga delavca keri odi v službo. Ka se pa tijče dopusta, dobro organizejrani kmet glij tak lejko ide na dopust, si pač splanejra pa tou se ide, nej mogouče 14 dni alu ide. Ka se tijče mehanizacije je normalno ka more meti dobre stroje načik niti dela nemre opraviti. Je pa naroube ka se tijče subvencij, država bi mogla tou kontrolejrati, ka gej dosta kmetov keri kao posejajo njivo pridelka pa od nikec ka je niti nej tou cilj. Sakši keri zaprosi subvencijo bi mogo dati notri ka de pridelo pa na konci dokazilo ka je tou pridelo pa oudo v Sloveniji. Nemre dobiti subvencijo za 20 h pšenice doj pa ne da 1 kg. Tou kak san napijso je tak malo posplošeno, samo v ton smisli nek bi moglo biti.

      20 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.04.2020 ob 14:07 Gostja gost

        Se strinjam Ne laži. Glede teh subvencij. Tisti ki dobi naj dokaže kaj je pridelal. Pridelek bi moral biti polno ovrednoten. Sem zato, da ni subvencij, samo naj bo pridelek pošteno plačan, da ne bodo tisti ki nimajo pojma o kmetovanju mislili, da je subvencija dodatek za uživanje. In dopust je problem, res če ni nikogar, da bi ga nadomeščal te dni. Vsi nimajo ortok dovolj starih ali pa staršev da bi jih nadomestili ta čas.

        23 3 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.04.2020 ob 17:38 gost

      Ne laži, imaš najbolj beden vzdevek na pomurcu. Še debeli fuknjenec se boljše čuje.

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      01.04.2020 ob 18:35 Kmet gost

      Sem kmet star 25 let z vsakdanjim 8urnim delom na žagi... 25 glav živine imam pa ne preživim če nebi imel redne zaposlitve... Tisti ki mislite da so subvencije dopust nimate pojma... Traktor za 200.000€ pa 5 avto pri hiši pa ni da ni... HVALA BOGUUU ker za tako bogatijo morš met 1000 glav živine pa je premalo.. Crkne traktor spet 200.000€... Če zboli krava spet 100€...pr 1000 glavah je lahk 5000€ premal za en dan.. Pa še semenitev 50€.. Taki kmetje zatankajo v enem dnevu za 1 leto nekoga ki se vozi na šiht... Pa verjetno še zraven 5 zaposlenih( 5x 800= 4000€ za plače)... Ne delajte si norce iz kmetov kolk majo... Tist k vidi sam kaj vse ma je sam favšija... Je pa logika da človek z 800€ na mesec vozi golfa... Kmetu ko pa ostane zasluženi 2000€ pa mercedesa!!!

      16 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.04.2020 ob 19:00 gost

        Kmetje jočejo, da delajo 24 ur na dan. Ti pa utegneš še 8 u delati, kakšno uro ali dve porabiti za vožnjo na delo ali z dela. Res zanimivo. Bi upal napisati koliko nepovratnih sredstev si do zdaj dobil, koliko subvencij, koliko olajšav za nafto, koliko ti je džava plačala razna zavarovanja, koliko nepovratnih sredstev si dobil kot prevzemnik kmetije, ......?????? In končno - ti si mali kmet. Mi pa pišemo o velikih kmetih - veleposestnikih z tisoč in več hektarjev zemlje.

        8 11 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.04.2020 ob 19:04 gost

        Kmet - še to, si ti kdaj razmišljal o tem, da bi prodal svojo kmetijo in živel v mestu v najetem stanovanju od tega, kar zaslužiš na žagi? Če ti od obojega komaj preživiš, kako potem preživi delavec od same plače?????? Razmisli malo.

        8 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.04.2020 ob 20:06 Lendavski nadvojvoda gost

        Ne bi,da ne bi,Kmet,ne hvalit se z Merđojun,nič nimam proti,naj se vozi.Mater,nej ste ravno bogati,vse krpate,nej se vö metati.Delate pa več kot jaz z Sanderom.To pa.In kaj zdaj?

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      01.04.2020 ob 21:05 Gost gost

      V Pomurje nega kmeta s 1000 h zemlje.niti z 1000 glavami živine.pridi k mene pa se sejdes v staroga fergeca ges pa na 10 let staroga dajca pa ideva na njive.20 hektarov sakse.crknes da bos doj stopo.te pa ideva se v stalo z teligami geste not vozet.sakse 50x 250l telig.te pa de se krava kotila pa vse komplicirano pa bo ura 5 zjutraj.pa greva spet dojit 78 krav pa z teligami spet not vozet pa a na traktor pa spet 20 hektarov delat.Kmetom nam je lepo edino to ka se lejko PRASNEMO KDA SE MIJ SCEJMO.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.04.2020 ob 21:37 gost

        Vidiš zdaj po svojem kmentarju zakaj si KMET. Zato, ker za drugo nis sposoben. Niti o metijstvu nimaš pojma. Poglej onega Lendavskega Jožefa Magyjara. koliko svoje in najete zemlje ima, pa ostale velke kmete. Jožef je imel več tisoč hektarjev zemlje in je bil leta 2013 15. najbogatejši Slovenec. Preveč delaš, zato nič ne veš.

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      01.04.2020 ob 21:54 gost

      Lendavski je kmet največji ...peder zarukani

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.04.2020 ob 22:09 gost

        KMET NEVEDNI. KMETIJSKO GOSPODARSTVO LENDAVA IMA PRIBLIŽNO 2.4OO HEKTARJEV ZEMLJE IN JE V LASTI JOŽEFA MAGYARA. UČI SE, UČI SE, UČI SE, KER METAVZAR NIČ NE VEŠ.

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      01.04.2020 ob 22:24 Lendavčan gost

      Zanimivi so nevoščljivi nevedneži ki so tudi kmetijski strokovnjaki in ne spoštujejo domačo kakovost,če pa pride do pomanjkanja na trgovskih policah pol pa se bo nevoščljivost obrnila kontra.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      01.04.2020 ob 22:31 Lendavski nadvojvoda gost

      Gost,ne želi si biti v koži lastnika,nič.Ni nasledstva..."karma".

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      01.04.2020 ob 22:35 Sam gost

      Ojjjj, kaj eni pišete butarije! Vsaka hiša v mestu je vredna več kot kmetija. Vsi ki imate svoje hiše jo lahko prodate in kupite kmetijo in uživate, črpate EU. sredstva dobivate nekaj sto tisoč eur. subvencij letno.Zakaj tega noben ne stori, če ljudje na kmetih tak fajn živijo in se kopajo v denarju.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      01.04.2020 ob 23:15 Pravi kmet gost

      Denarno mi ne gre slabo nisem reven. Bogat pa ne. Ja delo imamo skrb za posestvo za zivino za objekte. Kdor ne vlaga v objekte v stroje pac pocasi propada. Mam druzino pa je ne morem peljat na dopust. Zakaj. Ker nimam nikogar da bi urediv zivali. Movza pa to. Veliko smo odvisni od vremena. Ja zelo. Pisem pa zato ker se bedim. Bo krava dobla telicka pa pazim da oba ne izgubim. Aja pa ob 5,30 morem vstat. Hvala vsem ki razumete. Ostali pa, ah brezveze. Ostanite zdravi. Vsi.......

      20 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      02.04.2020 ob 5:08 Mali kmet gost

      Država in veliki kmetje bodo male kmetije uničili.Te kmetije čez50 h.bi morali obdavčit,ne pa poberejo vsa sredstva.To več niso kmetije,to so tovarne.To je industrija.Veliki in mali bi morali imeti drugačne obdavčitve.Veliki ne plačajo dohodnine,mi mali,ker imamo zraven še službo,pa plačamo.Morala bo se kaj spremeniti.Ot kar je dohodnina plačujem po 1500 e.na leto,veliki pa dobijo nazaj,ali pa imajo 0.Ko sem bil mlajši sem delal tudi 36 u.prej kot sem zaspal. Sramotno za državo,da meče velike in male v isti koš.Velike kmetije bi preimenoval v industrijske tovarne.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      02.04.2020 ob 5:40 Mali kmet gost

      Te velike bi morali razlastiti in jim vzeti zemljo.Kmetije bi morale biti največje do25 h.Pol bi bile kmetije,ki bi pridelale kvalitetno in zdravo hrano.Veliko ljudi bi spet kmetovalo,ker bi imeli željo.Najboljšo zemljo imajo skladi od njih pa kombinati in veleposestniki-industrici.Kdaj bodo se ministri in država spametovala,da dajo prednost za najem mlademu kmetu.Ne more biti mladi kmet brez zemlje.Ti stari nesposobneži in industrija pa imajo več 100h zemlje.Mladi kmetje zgante se,jaz več ne pridem notr,saj sem že čez 50.lep pozdrav-bodite zdravi.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      02.04.2020 ob 10:45 Se en majcken kmet gost

      Mestni ljudje če krava poje grozdje namolzemo vino.... Kokošje jajce je pa kurja menstruacija hahahahaha...... Bebci kupite kmetije pa delajte pa da vas vidim...

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.