https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Ali bi pri ugotavljanju koronavirusa lahko pomagali psi?

2.4.2020  

Ali bi psi s svojim občutljivim vohom lahko pomagali diagnosticirati bolezen covid-19? To je vprašanje, na katerega poskušajo odgovoriti britanski znanstveniki.


"Načeloma smo prepričani, da bi psi lahko zaznali covid-19," je dejala vodja organizacije Medical Detection Dogs Claire Guest. "Zdaj se ukvarjamo s tem, kako varno ujeti vonj virusa pri bolnikih in ga posredovati psom," je dodala.

"Cilj je, da bi psi lahko pregledali vsakogar, tudi tiste, ki so asimptomatski, in nam povedali, ali jih je treba testirati," je povedala Guestova. Strokovnjaki se tako pripravljajo, da bodo v šestih tednih izurili pse, ki bodo pomagali pri hitri neinvazivni diagnozi koronavirusne bolezni.

 

V preteklosti so znanstveniki že raziskovali, ali lahko psi "izvohajo" malarijo in pri tem ugotovili, da jo zaznajo "zelo veliko natančnostjo", zato je velika verjetnost, da bi zaznali tudi covid-19. Prepričani so namreč, da vsaka bolezen sproži poseben telesni vonj.

To bi bil nadvse hiter, učinkovit in neinvaziven postopek, ki bi zdravnikom omogočil, da bi testirali samo tiste, ki bi jih res morali. Po koncu epidemije bi lahko pse, izurjene za odkrivanje te bolezni, namestili na letališčih, kjer bi hitro odkrili prenašalce virusa in preprečili ponoven izbruh bolezni.

Psi lahko med drugim zaznajo spremembe telesne temperature, s čimer so lahko koristni pri ugotavljanju, ali ima nekdo vročino, v preteklosti pa so v sami organizaciji že izurili pse, ki so zaznavali raka, Parkinsonovo bolezen in bakterijske okužbe.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.04.2020 ob 14:57 tako je gost

      živali naučiti, zdresirati, saj so itak 100x bolj inteligentne od nekih zablojenih bitij, ki jim pravimo - človek

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.04.2020 ob 17:45 Ac gost

      Ja zihr, pa hrcki pa veverice tud.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.04.2020 ob 7:12 gost25 gost

      Jaz imam pse pasme Karči ovohovalec.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.04.2020 ob 7:42 gost

      Ja ti imaš vse samo pameti ne.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.04.2020 ob 1:51 Danaja Uršič gost

      Mene je epidemije zelo strah in mislim da je bolje če zapremo čisto vse stavbe karantena skozi katero prehajamo je odlična amoak ni popolna

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.