https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Če je mogoče vzemite svojce v domovih za starejše v domačo oskrbo

1.4.2020  

Aktualno dogajanje v zvezi s koronavirusom v Sloveniji sta danes na novinarski konferenci predstavila vladni govorec Jelko Kacin in državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič.

Kacin se je uvodoma spregovoril o odzivih na polemiko o smotrnosti strožjih ukrepov v Sloveniji, ko gre za čiščenje, preprečevanje zbiranja pa tudi o zmogljivosti slovenske vojske. Kot je pojasnil »po grobih ocenah OECD-ja vsak teden krize izgubimo 0,5 odstotka BDP, kar za Slovenijo pomeni 33 milijonov evrov na dan«. »Ob tem pa nekateri še vedno dvomijo v to ali je res potrebno biti maksimalno odločen, epidemijo premagati in rešiti čim prej,« je izpostavil.

Opozoril je: »Brez ukrepov bi umrlo veliko število ljudi. Bolezen bi se še bolj razširila. Zdravstvene kapacitete ne bi niti približno dohajale.« Kot je povedal v naslednjih tednih pričakujejo povečanje števila bolnikov, sploh težkih primerov, zato je »povečanje števila respiratorjev nujno, a to ni rešitev epidemije in krize«.

Dotaknil se je tudi zamisli o prekuževanju populacije: dejal je, da bi bilo za to potrebnih več let, škoda pa bi bila neprimerno večja, nepredstavljiva. »Dokler bo število novookuženih raslo, bomo neuspešni, dokler bo vsak, ki je okužen, okužil vsaj eno novo osebo, se bo kriza poglabljala, ko pa bomo dosegli, da bo število novookuženih začelo upadati, se bo stanje začelo izboljševati.«

»Nobena država na svetu v tem trenutku ne sprošča omejevanja gibanja, nasprotno, vse države ukrepe samo zaostrujejo,« je opozoril in izpostavil: »V Belgiji z uporabo dronov nadzirajo gibanje prebivalcev. Švica izdeluje profil gibanja telefonskih uporabnikov. Švica je napotila vojsko na meje. Evropska komisija razmišlja, da bi s pomočjo mobilnih telefonov sledila razvoju epidemije.« Ob tem je dodal še, da ima večina držav uvedene enake ukrepe omejitve gibanja kot Slovenija.

Z današnjim dnem se je Slovenija premaknila za eno mesto navzdol na lestvici držav EU po številu okužb na prebivalca. Zdaj smo na 14. mestu. »A povprečnost ni dovolj, to je samo vmesna točka, epidemijo moramo premagati, virus moramo izolirati, osamiti in ga odstraniti,« je zaključil Kacin.

Državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič je spregovorila o stanju v domovih za ostarele. »Naše sporočilo svojcem oskrbovancev domov za ostarele: Predstavljamo si vašo stisko in vas razumemo, da vam mora biti v teh časih izredno težko. Naša prva skrb je, da so stanovalci v dobrih rokah in da jih zaščitimo,« je povedala uvodoma.

Ob tem je poudarila, da na ministrstvu pozdravljajo poziv direktorja bolnišnice Golnik, da naj svojci pokretne stanovalce za čas epidemije vzamejo domov. »Apeliramo na svojce, da se tega lotijo z vso resnostjo in zavedanjem, da tistih, ki bodo odšli domov za čas epidemije ne bo več možno sprejeti nazaj v dom,« je opozorila.

Povedala je tudi, da je v domovih za starejše z novim koronavirusom okuženih 137 oskrbovancev in 30 zdravstvenih delavcev. Sicer pa je okužba potrjena v sedmih ali osmih domovih po državi. Naj spomnimo, da je en od teh tudi ljutomerski dom starejših, kjer je po zadnjih podatkih okuženih 20 oskrbovancev ter 2 zaposlena.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.04.2020 ob 12:52 gost

      Matejo Ribič bi vprašal kaj je ona kot direktorica storila v domu, ki ga je vodila, za zaposlene in za stanovalce? Verjetno kot ostali direktorji domov en velik nič. Ker razmer v domovih politiki in drektorji nso uredili, nam zdaj ponujajo, da svojce vzamemo domov. Tudi okužene? Kaj pa tisti stanovalci, ki nimajo sorodnikov ali pa sorodniki komaj zase skrbijo. Kajo jih ni sram. Uredite takoj razmere domovih. Za to ste leta in leta dobivali zelo velike plače. In kaj ste napravili za te velike plače? V 20 - ih letih niste bil sposobni napisati in sprejeti zakona o dolgotrajni oskrbi, o normativih v domovih, ....... Vedno neki izgovori, da ni denarja za večje število zaposleni, zaprepotrebne investicije, za ............... Zdaj se je pa v trenutku našlo 66 milijonov evrov!!!!!!!! za predvolilno darilo nekaterim upokojencem. Kako vas ni sram, da to počnete s starejšimi in bolnimi ljudmi, ki so vam zgradili to državo??????? Naj mi lažniva blontna razloži kako lahko ena negovalka oskrbuje 25 ali več ljudil, od katerih je večina na plenicah, veliko njih na nvalidskih vozičkih, velik takoih, ki ne zmorej sami jesti, ....... Nekateri od teh že mesece in mesece, da ne pravim leta, niso bili na svežem zraku. Nekateri imam sorodnike v domovih in smo bili večkrat tam in smo na svoje oči opazovali razmere v domovi, zato mi aj nobena blontna trosi pravljic po televiziji. Politiki in direktorji zasrali ste pri skrbi za starejše, za tiste, ki so zgradili to državo, vam omogočili, da ste politiki in direktorji. Ne pozabite, nekoč boste tudi vi stari in bolni. In marsikaj, o čemer nimate pojma ali se pa sprenavedate, boste takrat okusili na svoji koži. Dobivate dovolj visoke plače, zato čimprej uredite razmere v domovi. Če bi tistih 66 milijonov evrov, ki ste jih brez potrebe razmetali nekaterim upokojencem, dali v domove starejših, zaposlili primerno število negovalnega i zdravstvenega osebja, se to, kar je danes v domovih, ne bi zgodilo. NAUČITE SE NEKAJ IZ SVOJIH NAPAK IN TEH NAPAK NIKOLI NE PONOVITE.

      35 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.04.2020 ob 20:09 Slovenka gost

        Gost iz prvega komentarja, Vam zaploskam.... Direktorji domov, en kup nesnage z debelo plačo, kaj pa si vse še upajo...??? Odpuščajo zaposlene, kar vse poprek, zdaj pa uboga raja nima kadra in joče na ministrstvih, sram jih je lahko.....Pa da vidim korenjaka, da si nadane rokavice in začne z delom, kot je nega..... Nikoli in nikdar nebo.... ker nič neve, nategovat kader, pa izvajati mobing in ustrahovanje, za to pa so profesionalci, le kje je pri nas ta šola tega naučenega?????????? Sram jih bodi.....

        8 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.04.2020 ob 12:57 i gost

      Ga.državna sekretarka: Kje ste bili prej z nadzorom v domovih? V sobo ste stisnili po 4 upokojence, kar je v normalnih razmerah nesprejemljivo, kaj šele sedaj ob razsajanju virusa. Za eno posteljo se plača od 600 -do 1000 EUR in n še več ,odvisno od oskrbe. Se pravi na sobo dobite 3000 EUR in vam je bilo še to premalo. In sedaj delate nam slabo vest če ne bomo zmogli vzeti domov staršev. Ljudje ne poznajo vseh vzrokov za kaj smo jih dali v dom, znali nas bodo očrniti na vsakem koraku.

      30 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.04.2020 ob 13:11 1.april gost

      Ka je tou 1. april???? Če bi bilij zmožno za njij skrbeti jih sploj v dom davali ne bi, nej ka mo jih zaj nazaj jemali. Domouvi se plačuvlejo kak če bi kilo zlata kupoval te pa zaj nemrete za njij poskrbeti tak kak bi trbelo????

      27 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.04.2020 ob 13:12 1.april gost

      Ka je tou 1. april???? Če bi bilij zmožno za njij skrbeti jih sploj v dom davali ne bi, nej ka mo jih zaj nazaj jemali. Domouvi se plačuvlejo kak če bi kilo zlata kupoval te pa zaj nemrete za njij poskrbeti tak kak bi trbelo????

      16 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.04.2020 ob 13:34 volk gost

      Dobra ideja da starejše vzamejo iz doma v tej krizi,saj so pa njihovi starši in če jim je mar za njih.Naj več je taki da jim ni mar za starše glavno da so starši njim dali dediščino seda se jim pa jebe za starše.Največji problem je da z starši ne znajo delati saj pa z sabo ne znajo kaj še le z starši.

      7 24 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.04.2020 ob 13:48 gost

        ŠE EN DESNI IDIOT, KI NIČESAR NE RAZUME. IMAŠ KOGA V DOMU? SI BIL KDAJ V KAKŠNENEM DOMU? SI VIDEL DALJ ČASA V PLENICAH POSRANE IN POSCANE BOLNE LJUDI, ZA KATERE ZARAČUNAJO 1.000 EVROV ALI PA VEČ? ZDAJ, KO BI KONČNO MORALI POSKRBETI ZA TE LJUDI, JIH PA DOMOV POŠILJAJO. V ENI SOBI LEŽIJO ŠTIRJE BOLNI LJUDJE. DOM ZA NJIH KASIRA - ZA ENO SOBO - 4.000 EVROV ALI VEČ. ZDAJ PA DOMOV? NITI SE NE ZAVEDAŠ, DA VELIKO TEH LJUDI NIMA SVOJCEV, VELIKO JIH IMA TAKIH, DA KOMAJ ZASE POSKRBIJO, ............. ŠKODA DALJE PISATI, KER TAKO NE RAZUMEŠ. NEKOČ BOŠ TUDI TI STAR IN BOLAN - BOŠ NA SVOJI KOŽI OBČUTIL.

        24 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.04.2020 ob 15:03 Ne laži gost

        volk Ka pa pijšeš bedarije, so že takšni primeri ja, velka večijna je pa ka sploj ne živijo skuper, kak te naj skrbij za takšnoga keri nuca oskrbo prejk cejloga dnejva, pa narod odi delat ,ka mijsliš ka nišče zdaj ne dela ali ka?

        15 3 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.04.2020 ob 13:54 volk gost

      Vem da resnica boli,vem pa da vsi,ki kritizirate kar sem napisal,ste podedovali sedaj pa starše nočete vzeti iz domov,ker ne znate za sebe poskrbeti kaj še le za svoje starše.

      5 25 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.04.2020 ob 14:11 takoj gost

      VZEMITE JIH DOMOV .....Sedaj ko ste gospoda iz javnega sektorja vsi doma nekateri pa kao "delate od doma" vzemite si svoje starše domov, ne bo vam dolg čas, ko boste skrbeli za njih. AMPAK NE nimate toliko človečnosti. Tako pa ti varovanci domov prekomerno obremenjujejo zdravstvo in bolnišnice, posledica česa bo "bumerang" ki se po vrnil in udaril po vseh vas in nas.

      4 23 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.04.2020 ob 15:06 Ne laži gost

        takoj Pa ka pijšeš bedarije ,vej pa malo keri sploj živijo skuper pa mijsliš ka so javna služba si doma ali ka. V domi so jih okužili zdaj pa naj tou rejšijo.

        15 3 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.04.2020 ob 14:25 sposojeni komentar: gost

      ” Cel svet je v vojni s korona virusom, le pri nas smo v vojni z ukrepi za omejevanje epidemije tega virusa.” BUTALCI pač!

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      01.04.2020 ob 14:38 Godžiro gost

      In končno se je zgodilo , negativna selekcija , kao , pa saj ni važno , če kaj ve in razume , ampak glavno , da je naš je končno udarila na plano z vso močjo

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      01.04.2020 ob 16:00 gost

      Govnari smrdljivi so starše odložili v dom...dediščino vzeli ...boli jih kurac ...glavno ka je luksuz...pocrkajte smrdljivci butasti

      4 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.04.2020 ob 16:21 Lendavski nadvojvoda gost

        Gost,kakorkoli že,za vse,ki so po domovih je treba plačevati,eni v domovih so nepokretni,dementni,njih deca še v službah. Torej kako to reševati.Takšen primitivec kot si,tak niti zase ne more skrbeti ,kaj šele za starše.Verjetno te tvoji živijo,dajejo dom,hrano in denar za polokano pijačo.

        14 2 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      01.04.2020 ob 16:25 najka gost

      Ko vse klapa - bomba, ko ne upokojence domov. Točno, tiste, ki so do sedaj dobivali plačo v domu in zdravnike, ki so jih okužili pa v pizdo materino, sranja nesposobna.

      17 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      01.04.2020 ob 19:08 gostja gost

      Domov jih vzeti, pa kljub temu plačati, samo za hrano se odbije. To je logika pa priporočilo stroke. Kacin pa tak pojma nema o ničemer, samo palamuditi zna iz naftalina potegnjeni brezveznež. V domovih so premalo pozornosti posvečali svojin varovance, keri drago plačujejo oskrbo, zdaj bi pa vsi mogli biti krivi.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      01.04.2020 ob 20:03 gost

      Brezvezna si ti in to tak redno.Ko ste vi bili majhni so starši skrbeli za vas. Zdaj pa vam je TEŽKO za 14 dni vzeti starce na dom. Ja težko je verjamem .Erbati pa bo nekaj normalnega.

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      01.04.2020 ob 20:09 gost

      Ti Lendavski pa boj samo tiho.Ni mi jasno kaj ješ da se v vse razumeš. Pa levuharji ste bedniki ki nimajo pojma o ničemer.Zdaj pa naenkrat vse veš.Isti si kot Šarec.Dezerter ki zdaj vse Ve.Kak pa kaj TRPLJENJE ,tablete kaj pomagajo. Ali pa stalno stojite pred lekarno,ker persen je preslab.Šarec vam je vsem levuharjem ipulul ZOB.

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.04.2020 ob 20:36 Lendavski nadvojvoda gost

        Gost,čemèren,kaj jem,solatico,zato sem tak pameten.Znaš,v osnovno za odrasle se v jeseni vpiši,ne bo več virusa,ti pa boš za kakšno leto čednejši,garant.Boš dobil pipiko,ki bo ti znala pesju radost narezati,nede več samu paštetice pa lüka,puven ti,malu de se ti šče pamet puriktala.Pa,Bon Apetit.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      01.04.2020 ob 20:10 Lendavski nadvojvoda gost

      Gost,tak si bedasti,rednu nouri,pu pomoč trbej iti,tistu čluvešku.Pa tij bedak ,vzemi k sebi nepokretnuga čluveka,hodi šče k tomi v slüjžbu,bimbo kvadraten.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      01.04.2020 ob 20:40 gost

      Kreten turbasti...lastno mater fukaš zato si tak pameten

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.04.2020 ob 20:49 Lendavski nadvojvoda gost

        V redi,gost,a se nemreš "skulejrati*,a si se čistak z lanca vtrgnu,se ti je sfuzlalu,si šče človik,eli si pa nej?Te je še kaj človika v tebi,ve pa,lidje moremu biti,kakšni guč,si du lunca spadnu?

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      01.04.2020 ob 21:50 gost

      Lendavski mamojebač...crkni kak zadnja svinja ker to si ...komenteraš nonstop in to na primitiven način zato tudi dobiš primitivne odgovore ker so na tvojon nivoji ..zdaj pa idi pa vtekni mami

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      01.04.2020 ob 22:07 Lendavski nadvojvoda gost

      Gost,tak je s tem,razni ste živčnosti nad mano,prav je tako,pričakovano,zakaj,se počutite manj pred mojo osebnostjo,intelektualnostjo,kulturo,mačiznostjo. ?Sem več,sem Lendavski nadvojvoda.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      01.04.2020 ob 22:28 Lendavski nadvojvoda gost

      Gost,lepo noč,nočko.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.