https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Marca povečana rast števila brezposelnih

07.04.2020 ob 6:05  

Minuli mesec se je zaradi negotovih razmer, ki so nastale po razglasitvi epidemije koronavirusa, prekinilo ugodno gibanje registrirane brezposelnosti iz zadnjih let.


Rast števila brezposelnih se je marca hitro povečala, zaposlovanje pa upočasnilo. Po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje je minuli mesec bilo registriranih 77.855 brezposelnih oseb, kar na mesečni ravni predstavlja 0,5-odstotno, na letni pa 1,7-odstotno rast. Minuli mesec se je v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 7848 brezposelnih, kar je 51,7 odstotka več kot februarja in 56,2 odstotka več kot marca lani.

Med novoprijavljenimi je bilo 3320 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 450 iskalcev prve zaposlitve, 103 brezposelni zaradi stečajev in 2441 trajno presežnih delavcev. Prav število slednjih se je zvišalo za 200,2 odstotka, v letni pa za 211,4 odstotka. Med presežnimi delavci je bila skoraj tretjina takih, ki jim je delovno razmerje prenehalo v gostinstvu, sledijo tisti iz predelovalnih dejavnosti in trgovine.

Od 7477 brezposelnih oseb, ki jih je marca zavod odjavil iz evidence, se je sicer zaposlilo oziroma samozaposlilo 6033 oseb, kar je sicer 3,4 odstotka več kot februarja, a 20,1 odstotka manj kot marca lani.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.