https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Kljub skrb vzbujajočemu številu okužb zdravstvenih delavcev, teh za zdaj dovolj

5.4.2020  

Na tokratni izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 so sodelovali dr. Bojana Beovič, vodja svetovalne skupine v okviru Ministrstva za zdravje, dr. Miroslav Petrovec, član svetovalne skupine, ter vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.

S strogimi ukrepi vsaj še dva do štiri tedne

"Imunologi ugotavljajo, da smo ukrepe vzeli resno, po pameti in odgovorno," je tokrat dejal Kacin in dodal, da nas ugoden trend ne sme zaslepiti. S strogimi samoizolacijskimi ukrepi in ohranjanjem fizične distance, bomo morali nadaljevati še naprej, vsaj še dva do štiri tedne.

"Tudi, ko bomo začeli z ukrepi popuščanja, bodo morali biti ti ukrepi res dobro premišljeni in odmerjeni, korak za korakom, z zavedanjem, da bomo morali še nekaj časa živeti tako z virusom, kot epidemijo in naša življenja bomo morali prilagajati ves čas," je pojasnil. 

V domovih za starejše občane je trenutno okuženih 49 zdravstvenih delavcev, med oskrbovanci pa 198. Precej okuženih je med zdravstvenimi delavci, v vseh kategorijah 156 ljudi. "Situacija, čeprav izgleda po številkah zaskrbljujoča, ko pa gre za stik z bolniki pa opogumlja. Zdravstvenih delavcev je zaenkrat dovolj, " miri Kacin. 

Krivulja okužb eksponentno raste v domovih za starejše

Dr. Bojana Beovič je dejala, da so sprejeti ukrepi uspeli epidemijo spraviti v stacionarno stanje, a z njimi še nismo uspeli obrniti številk navzdol. »Epidemija se ne umirja. Z boljšim upoštevanjem ukrepov obrnimo krivuljo čimprej navzdol,« je opozorila Beovičeva.

 »Širjenje primerov pri nas ni tako kot v Španiji ali Italiji, ni naraslo do take mere, da bi popolnoma ustavilo delo v naših bolnišnicah, na oddelkih za intenzivno zdravljenje. Še vedno so vsi ljudje, ki potrebujejo zdravljenje, zdravljeni tako, kot je treba. Dovolj je kadra, zdravnikov, medicinskih sester, aparatur in postelj.« Vmesni cilj smo tako vsi skupaj dosegli, je dejala.

Velik problem predstavljajo domovi za starejše, saj gre za žarišča, v katerih se bolezen po eni strani lahko prenaša, po drugi strani pa je starost dejavnik tveganja, saj mnogi starostniki to bolezen težko prenesejo.

Ob tem opozarja, da se bolezen ne širi le po domovih: »Krivulja naraščanja okužb sicer res eksponentno raste v domovih za starejše, a če ta del odštejemo, imamo še vedno stanje, s katerim ne moremo biti zadovoljni.« 

Hitri testi bi lahko postavili napačne diagnoze

Dr. Miroslav Petrovec,  je poudaril, da je Slovenija odlično pripravljena, kar se tiče laboratorijske diagnostike. "Trudili smo se z nadčloveškimi napori, da smo Sloveniji zagotovili zadostno dobavo reagentov, in da nihče od tistih, ki je testiranje potreboval, ni ostal brez kvalitetnega testa.

V zadnjem času se pogosto v medijih pojavljajo tudi želje po hitrem testiranju, takem, ki bi ga opravil v 5-10 minutah, žal je realnost s takšnimi testi, da bi ob uvajanju nepreverjenih in hitrih testov lahko prišli v situacijo, ko bi pri bolniku, ki ima zanesljivo dokazan covid-19, lahko postavili napačno diagnozo," je dejal in poudaril, da je trenutna situacija še vedno neugodna. "Novi primeri izhajajo iz druženj v zasebnih prostorih. Ostanite doma. Zavedajte se odgovornosti do vseh," je zaključil Petrovec.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.04.2020 ob 13:01 ne jokat gost

      za nekaj dni bo vsega dovolj, delavcev v zdravstvu na pretek, gripa je svoje naredila, mogoče jih še ajmo reči 20 umre, nisem za umiranje, proti lanskemu število - malenkost. Prazniki bodo za nami, promet v polnem teku, kafiči odprti, turisti s Kitajske tukaj in sedaj, vendar nič več ne bo tako kot je bilo, namreč ne bomo poslušali nekaj in nekoga, ki nam bo večno lagal. Lažejo leta 1990, lažejo pri svojih kandidaturah za poslance, celo evropske, lažejo še vedno. Lažnivci so zame osebno največja grožnja tega sveta, saj poneumljajo narod, kažejo 10-20 dni stare posnetke in se imajo za rešitelje leta 2020.

      18 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.04.2020 ob 13:28 gost

      Zelo dobro napisano,te korona virus,je bolj politično ustvarjeno,te žrtve,ki jih prikazujejo,kot posledico tega,ne vem vem pa da po 70,80,90.letu vsak umre.Statistika govori,da naj bi ,če ta virus sploh obstaja,pobiral ljudi ravno teh starosti.Kaj pa potem bolniki z rakavimi obolenji,kaj pa z njimi storiti,kako pa njim pomagati,spet tabu tema,ja tema.Nekaj v evropi zelo smrdi.

      13 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.04.2020 ob 15:20 Magyar Bacsi gost

      Jelko usrano trobezljalo!!!!

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.04.2020 ob 15:31 gost

        Kako je že s tisto prometno nesrečo, ki jo je povzročil Kacin, ko je bil obrambni minister, v pijanem stanju??????

        11 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.04.2020 ob 15:21 Risto Kubura gost

      Zoki ga je povozil mojstrsko!!!!

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.04.2020 ob 15:25 Lendavski nadvojvoda gost

      Ni Jelko slab,pač rad laže,pravim,takšen dobrovoljček je,resno.

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.04.2020 ob 15:40 gost

      Kaj se gre ta vlada in ti vladi podrejeni mediji???????? V Sloveniji imamo približno 10.000 bolniščnih postelj, okoli 7.000 zdravnikov in okoli 6.000 medicinskih sester. To so številke samo za javne ustanove - tu zasebniki niso šteti. Direktor mariborskega UKC po televiziji pove, da imajo zasedenih približno 500 postelj od 1.300, ki jih imajo na razpolago. IN ONI SO PREOBRENJENI????????? Kaj se greste v tej državi? Tiste, ki ne tulijo z njimi, in povedo resnico, pa takoj odstranijo s položajev.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.04.2020 ob 15:44 Lendavski nadvojvoda gost

      DOL Z JANŠO,SVOBODA NARODU.

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      05.04.2020 ob 19:20 gost gost

      teleta budale ab jajcen

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      05.04.2020 ob 19:45 Okostnjak gost

      Vladno usrano trobilo - trobezljač.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.04.2020 ob 21:34 gost

      KACIN JE RITOLIZEC JANŠE IN NJEGOVE NESPOSOBNE VLADE. SRAMOTA IN ČIM PREJ ODSTOPITE, KER TO NIMA VEČ SMISLA, DA ZAVAJATE SLOVENSKI NAROD Z NEKIMI DODATKI-------FINANČNI, KI GA BODO MORALI VRNITI Z OBRESTMI. SDS SRAMOTA DRŽAVE SLOVENIJE.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.04.2020 ob 21:41 čondraš gost

        Jaz mislim da te bo Kacin upošteval in bo odstopil on redno bere pomurca in upošteva tvoja strokovna mnenja. Samo Janša, Jezus in Jelko ! JJJ!

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      05.04.2020 ob 21:53 gost

      Ko prebereš te komentarje se zamisliš, med kakšnimi "idioti" živiš.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      06.04.2020 ob 3:53 Okostnjak gost

      Kacin največje usrano trobilo Slovenije. Ampak Zoki te matira v par potezah. Zastonj tvoje trobezljanje.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      06.04.2020 ob 12:11 gost pet gost

      Pustite tega bednega Kacina, on samo govori, kar mu napiše veliki firer. Zakaj pa nimajo več novinarskih konferenc v živo? Ker se bojijo neprijetnih vprašanj, na katere ne bi ta iz naftalina potegnjen govorec, ki je že vsepovsog pogorel vedel odgovora, Janša pa mu ni napisal. Dobro, da se s tem že ukvarjajo mednarodne organizacije in upajmo, da bodo tudi sankcije. Sicer pa ima vladajoča stranka v bančnih ozah dovolj denarja za odvetnike, naj ga malo koristi. Kdor pa še vedno zagovarja to bedno vlado, ki ni desničarska, temveč fašistična je beda od bede. Odselite se na mađarijo, tan te uživali v vseh sankcijah in te srećni. Poslušajte rajši, kaj o vseh ukrepih meni stoka, ne pa brezvezniki, ki samo kažejo svojo trenutno moč in jim je samo za maščevanje.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.