https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Jožek Horvat Muc: Romi pričakujemo od EU in njenih institucij večjo pozornost

08.04.2020 ob 6:05  

Zveza Romov Slovenije že vrsto let organizira osrednjo kulturno prireditev ob prazniku Romov ter v spomin prvemu svetovnemu kongresu Romov, ki je bil v Londonu od 4. aprila do 8. aprila 1971. Prav na tem kongresu so se predstavniki Romov iz štirinajstih držav dogovorili, da bo 8. april praznik Romov.


8. april praznik Romov – mednarodni dan Romov

"Letos, žal zaradi krize, ki jo je povzročil korona virus, osrednje prireditve ne bomo organizirali. Zaradi upoštevanja stroke in ukrepov vlade, predvsem pa zaradi preprečevanja širjenja virusa ter zdravja vseh nas pozivam pripadnike romske skupnosti – Ostanite doma.

Po širitvi Evropske unije leta 2004, romske skupnosti danes predstavljajo eno največjih etničnih manjšin v EU: ta naj bi štela do 15 milijonov prebivalstva. Romske skupnosti v Evropi se še vedno soočajo z diskriminacijo, nestrpnostjo, rasizmom in segregacijo. Širjenje bogastva Evropske unije škodujejo stereotipi in predsodki, tudi v obliki gospodarske, socialne in politične diskriminacije. Nekateri dogodki in aktivnosti nekaterih političnih in državnih veljakov ter institucij namerno s političnimi in medijskimi mehanizmi povzročajo zaskrbljeno povečano stopnjo diskriminacije, rasizma, sovražnega govora ter širjenja nestrpnosti do Romov. V nekaterih primerih se izvajajo oboroženi napadi nad Romi s strani policije in drugih oboroženih skupin. Romska naselja se rušijo in požigajo, Rome se preganja ter se jim kršijo osnovne človekove pravice.

Romi pričakujemo od Evropske unije in njenih institucij večjo pozornost pri odpravljanju kršenja človekovih pravic, diskriminacije, segregacije ter sovražnega govora. Prav tako si želimo večje politične odgovornosti vlad držav članic EU in hkrati uveljavljanje sankcij proti tistim, ki s svojimi dejanji kršijo človekove pravice, diskriminirajo ter segregirajo romsko skupnost in širijo sovražni govor.

Prav tako si Romi želimo večjega sodelovanja z Evropsko Unijo, Svetom Evrope in njenim inštitucijam pri izboljšanju položaja romske skupnosti.

Romi se tudi danes borimo za iste cilje, kot smo se pred več kot 30 leti , to je izboljšanje položaja skupnosti. Romi smo del evropske in slovenske skupnosti, na žalost pa smo še vedno diskriminirana skupnost, ki doživlja sovražni govor, rasizem, segregacijo in različne pritiske. Menimo, da je treba aktivnosti romske skupnosti razvijati tako, da bomo takšne pojave v slovenskem prostoru odpravili, predvsem pa, da bo oblast, pripravljena z nami sodelovati, pomagati, predvsem pa upoštevati naša mnenja in predloge. Za razvoj in izboljšanje položaja romske skupnosti je potrebno razumevanje ter veliko politične volje, predvsem na področjih, s katerimi imamo težave, to pa so bivalne razmere, infrastruktura, izobraževanje in zaposlovanje.

Država Slovenije je v 65. členu Ustave RS zapisala, da položaj in posebne pravice romske skupnosti, ki živi v Sloveniji, ureja zakon. Leta 2007 je Državni zbor RS sprejel Zakon o romski skupnosti v Sloveniji (uradni list št.:33/07, ZromS- 1). Od leta 1995 Vlada RS pripravlja Programe ukrepov za izboljšanje položaja Romov v Sloveniji.

Dejstvo je, da se v vseh teh programih navaja, da je eno izmed prednostnih področjih programa urejevanje bivalnih razmer romske skupnosti. Temeljni problemi pa so predvsem legalizacija romskih naselij in neurejeno lastništvo parcel znotraj naselij. Od leta 2014 so se zvrstile, tudi zaradi nedostopnosti do pitne vode pripadnikom romske skupnosti, različne tožbe proti Sloveniji na različnih mednarodnih sodiščih. Komisar za človekove pravice pri Svetu Evrope je celo Slovenijo opozoril, da krši človekove pravice Romom glede pitne vode. Prav tako so svoje nezadovoljstvo Sloveniji v zvezi s tem izrekle mnoge mednarodne organizacije in inštitucije.
Kljub prizadevanju Sveta Romske Skupnosti in Zveze Romov Slovenije za reševanje tovrstnih težav se romska skupnost v Sloveniji še vedno sooča z različnimi težavami, od diskriminiranosti do pomanjkanja osnovnih življenjskih potreb kot so pitna voda in elektrika.

Mnogokrat smo izrazili prošnjo za pospešitev sprejemanja ukrepov, ki so v pripravi v okviru pristojnih služb in ministrstev vlade. Sami smo mnenja, da je potrebno za reševanje romske problematike sprejeti sistemske rešitve, ki bi se uresničevale in okrepile med drugim tudi z različnimi programi in razpisi.

Romska problematika se v Sloveniji rešuje zgolj na osnovi programov in razpisov, kar pa ni učinkovito in velikokrat ni uravnavano uresničevanju ciljem. Zato je predlog Sveta romske skupnosti Republike Slovenije ter Zveze Romov Slovenije : „Z sistemskimi rešitvami ter programi za integracijo Romov bi se problematika reševala konstantno in z zagotovljenimi sredstvi“."

Jožek Horvat Muc, predsednik Sveta romske skupnosti Republike Slovenije in Zveze Romov Slovenije

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.04.2020 ob 9:35 ui gost

      21 je dan romov ne 8 april nej tu pomota

      6 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.04.2020 ob 10:15 Rozika gost

      Dokler bodo Rome in romsko skupnost predstavljali večinoma samooklicani magistri, strokovnjaki za enakopravnost bo tako kot je! Neizobraženi Romi bodo poznali l e svoje pravice,na dolžnosti pa se bo požvižgali.Veseli bodo drobtinic,ki jim jh bo vsako leto za kak praznik vrgla “krovna romska organizacija”, peljala par svojih sorodnikov na letovanje in izlet,...da bi se pa globalno kaj naredilo, pa ne bo. Ker to njihov interes, saj tako bodo izgubili svoj na lahek način pridobeljen dober zaslužek

      29 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.04.2020 ob 10:51 strelec gost

      Čestitke tistim 10 procentom normalnim romom, kaj jih imamo v Sloveniji. Ostale bi pa poslal v Indijo njihovo rodno deželo naj tam delajo sranje če si upajo. Pohvale tistim iz Pušče, ki večinoma delajo v Avstriji in ne odžirajo našega davkoplačevalskega denarja. Vsi ostali romi-Črenšovci, Gomilice, Beltinci, Dolgovaške gorice katastrofa razen nekaj izjem, ki pridno hodijo delat.

      29 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.04.2020 ob 10:59 gost 2 gost

      Romi bi morali imeti v Sloveniji enake pravice, kot kjih imata ostali dve manjšini, pa še bolj lojalni so. Sramotno, da to še ni urejeno. Sicer pa čestitke ob prazniku.

      9 21 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.04.2020 ob 8:29 Joužek gost

        Pravice imajo enake in se jih zelo zavedajo, bolj slabo se zavedajo dolžnosti. So pa seveda tudi med njimi izjeme.

        9 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.04.2020 ob 12:18 gost

      Kar se tiče lojalnosti Romov, se popolnoma strinjam, če jih primerjam z tu živečimi Madžari, ki hrepenijo samo po eni stvari..kako priključiti Prekmurje svoji tako opevani Madžarski.

      14 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.04.2020 ob 13:23 Yeap gost

        No gost,tu pa se motiš.Če bi vedel kaki denar dobivajo madžarske organizacije pol nebi pisal neumnosti.Z tvojo priključitvijo bi vsi zgubili službe in bi automatski padli na madžarski standard.A misliš da je tem mešalcem megle to v interesu ???

        9 5 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.04.2020 ob 16:00 paure te gost

      rudaš je fenomen za vas vse on lepo uživa na državni račun rome pa fajn laže in jih zavaja zakaj je nk pušča propadnola kda so imeli svoje igrišče slačilnice intd naj ga pitajo ka je mučko

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.04.2020 ob 16:49 Rozika gost

        Tu si pa fajn mimo udaril! Rudaš je predstavnik oz svetnik le Romov Soboške občine,torej ima lahko le prihodke od tam. Tisti,ki uživajo fajn na državni malhi ma račun Romov so pa razne zveze, unije, društva za opolnomočenje,...,ki so se samoizvolili, kot predstavniki VSEH Romov Slovenije in ne samo svojih članov

        9 1 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.04.2020 ob 18:41 Gost 2 gost

      Tudi Romi so ljudje kot vsi mi. Nega drugace, pod kožo smo vsi krvavi. Čestitke k prazniku.

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.04.2020 ob 20:02 čondraš gost

        Seveda so drugačni, na račun promocije te drugačnosti tudi dobro živijo , seveda na račun ostalih državljanov , davko plačevalcev. Če bi bili siti kot vsi mi, bi tudi žievli tako, pa temu ni tako.

        7 2 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.04.2020 ob 18:46 Phude bull gost

      Mi romi v sloveniji imamo diktatorja ne pa precednika.... Kako lahko en neumen clovek kot je muc vodi romsko skupnost v boljse ce sam ne izgleda tako koliko vec mladih z koncanimi velikimi solami bi lahlo bolse ter uspesnejse vodil romsko skupnost v sloveniji.... Ampak ne more nihce ker si je gospod muc naredil diktatorski status.... Zk nebi naredili neke volitve glede precednika kot za vse ostalo itak finacira drzava ..... Ni logike

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.04.2020 ob 16:09 Lajoš gost

        Gos.imš praf MUC ,RUDAŠ in SAMANTA predstavljata ROME interes sebe , svoje kasirajo ( PLAČE ) organiziraro projekte ki dobijo dobro plačano lepe izlete .Za drugo niso sposobni ,Rome zavajajo in jih postavlja še večje sramotne požaje.

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.04.2020 ob 16:39 Viktor gost

        Muc in njegova žena se delata pametna.Samo nevidita Da sta se sama postavila na ta položaj ,pomagala njima je njihova rodbina ka so vsi na teh položajih ka njima pomagata , ker tudi oni imajo korist.Prosil bi Romske Svetnike naj uredijo zakon VOLITVE ZA ROME .DA BI IZVOLILI ŠOLANEGA PRESEDNIKA.

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      08.04.2020 ob 19:47 čondraš gost

      Jožek Horvat Muc: Romi pričakujemo od EU in njenih institucij večjo pozornost....želel je povedati da potrebujejo še več denarja, v zameno za NIČ ¨! Mi bi morali pričakovati več od Romov, za podarjen denar ki ga dobivajo in za status manjšine, bi morali nekaj vrniti družbi, pa nič od njih.

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.04.2020 ob 23:07 Samostojna gost

        Zakaj mecete vse rome v isti kos...??? Niso vsi enaki .. Disti jevpridnih in delovnih romov prav tako tudi solanih Ampak diskriminacija res obstaja

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      08.04.2020 ob 20:34 Blanja gost

      Jes bi pa kakšo fajno ciganico sprckal. V Odrancaj san v Jageri vidu edno fajno...čarno... Z nekšo debelo je bijla. Lekaj se odavle tan pravijo. Le kelko kaj košta..

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.04.2020 ob 15:35 Levinja gost

        Jaz mislim gospod Blanja tu se res hudo motis nobena ciganka se prodala ne bo naj ti je jasno ,zdaj če je carna ne pomeni ka se oddavle...tu se ne debatera o črnih ciganjicah kao bi se oddavle tu je druga tema za debatirati....v prihodnje še bolj ponašajo ko kaj pišeš gospod Blanja. No če si zasluzis biti gospod hhhhmmmmm po moje ne navaden kmet ...sory tak pač je

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      08.04.2020 ob 21:10 fešta gost

      Romi pričakujemo od EU in njenih institucij večjo pozornost ! EU pričakuje od Romov, da tudi sami nekaj prispevajo !!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      08.04.2020 ob 21:12 fešta gost

      Romi pričakujemo od EU in njenih institucij večjo pozornost ! EU pričakuje od Romov, da tudi sami nekaj prispevajo !!

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      09.04.2020 ob 12:39 tiki gost

      ja, Gasilci Puše se pripravljajo za velko veselico. Pa de nevola ge so pejnezi.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      14.04.2020 ob 15:11 Dejvid gost

      Pejnezi so nej problem problen je enim kateri so nej del pozotivne družbe in imajo zmanjšani IQ in nevejo drugače razmišljat kot da se delajo pametni.Nič ne pomeni če imaš črno vozilo z lepo znamko ali plavo vozil z prestižno znamko pomembno je imet v žepu in biti ponosen da si gasilec.(

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      14.04.2020 ob 15:17 Dejvid gost

      Če koga moti račun pgd pušča si ga lahko zveselje pogleda na ERAR in bo se jasno .Mislim ka pametni takšnega ? nebi postavil.Smo pa veseli vsakega novega člana in članico .

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      14.04.2020 ob 15:31 GORAN gost

      TOČNO TAK KUME KJE SO BILI KO SE JE USTANAVLJALO IN SE IZ LASNIH SREDCTEV KUPOVALO OPREME IN ORODJA SAJ SMO BILI BREZ VSEGA,ČE JIH MOTI VESELICA NI JIM TREBA IT GLEDAT IN POSLUŠAT,GASILCI PA DENARJA NIKOLI NISO IMELI SAJ DRZAVA NEDAJE ZADOSTI NITI TOLIKO DA BI SE LAHKO CELO LETO NATANKALO VOZILO

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      14.04.2020 ob 17:31 Lajči gost

      Budale sami sebi v pisker serete

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      19.04.2020 ob 12:54 Ignac horvat gost

      Ka je ,drugo nevete kak na pomurec .com se lazno predstavljati na moje ime in pisati. Vej zdaj iden z temi izjavami na policijo pa pre IPJ a nsjbejo sto je piso pa te znajte ka se vijdimo na sodišči .lp Ignac Horvat

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      19.04.2020 ob 14:25 Dejvid gost

      Bravo vi kateri ste tak pametni pa nevete kak se vse ve od kot in gdo piše .Bodite srečni zdravi in dobre volje ...saj nekomu očitno prevladovanje funkcij gre v nos .Zato vas zaprošam v imenu mene samega Dejvida Horvata moja telefonske ŠT /041-531-034 da mene neposredno blatite ne pa društvo zato sem vam na voljo in me lahko pokličete da vam omogočim vaše sanje in teča za gasilca .lp

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      20.04.2020 ob 10:02 Gorenjec gost

      Mislim, da cigani potrebujejo večjo pozornost policije, več spoštovanja zakonov in več strpnosti do ne-ciganov. Dokler temu ne bo tako, bodo po pravici deležni raznih opazk. Prišlo je tako daleč, da se jih ljudje po pravici bojijo...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      21.04.2020 ob 23:46 David gost

      Pri nan ze ovaci vejselica Ka sin svojo mater zbiu ,pa tou zaradi dekle, cuda dogaja pri nan. Tej budalo na nivoji osnovne sole pa star 36

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.